Povežite se s nama

U fokusu

Srpanj počeo novim poskupljenjima, inflacija službeno pala, ali je i dalje među najvećima u eurozoni

Objavljeno:

- dana

Na samom početku srpnja na snagu su stupila poskupljenja za većinu kućnih budžeta. Poskupjele su cestarine, gorivo, ali i usluge telekoma.

Što se pak inflacije tiče, prema podacima Zavoda za statistiku, ona je u lipnju iznosila 2,4 posto. To je najniža godišnja stopa inflacije od lipnja 2021. godine. No, i dalje je među najvećima u eurozoni.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni u lipnju 2024. u odnosu na lipanj 2023. u prosjeku su više za 2,4 posto, dok su u odnosu na svibanj, prema prvoj procjeni ostale na istoj razini, govore službeni podaci DZS-a.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), procijenjena godišnja stopa inflacije za usluge iznosi 5,5 posto, hranu, piće i duhan 2,1 posto, industrijske neprehrambene proizvode bez energije 1,5 posto i za energiju minus 0,5 posto.

Porast cijena na mjesečnoj razini procijenjen je za usluge, za 0,6 posto te hranu, piće i duhan 0,3 posto.

Pad stope inflacije procijenjen je pak za energija, za 1,2 posto te industrijske neprehrambene proizvodi bez energije, za 0,2 posto.

Eurostatovi podaci o prvoj procjeni za harmonizirani indeks potrošačkih cijena u europodručju za lipanj, pokazuju da je prema tom pokazatelju godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj u lipnju iznosila 3,4 posto, isto kao u Nizozemskoj. Višu stopu od Hrvatske imaju Belgija (5,5) i Španjolska (3,5 posto).

U fokusu

Varteks ide u stečaj, a 549 radnika na burzu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varteks ide u stečaj, a 549 radnika na burzu.

Na prijepodnevnom sastanku vlasnika i uprave s radnicima jednoglasno je podržan prijedlog da poduzeće samo proglasi stečaj jer se već 60 dana nalazi u blokadi, piše dnevnik.hr.

Do kraja tjedna prijedlog za otvaranjem stečaja Varteksa podnijet će se trgovačkom sudu koji će imenovati stečajnog upravitelja. On potom ima rok od 30 dana za odluku o eventualnom nastavku proizvodnje ili gašenju poduzeća.

I dalje postoje minimalne šanse da Varteks u smanjenom obujmu nastavi proizvodnju. 549 radnika ima osigurane još dvije plaće od agencije za osiguranje radničkih potraživanja.

Nastavite čitati

U fokusu

Labud možda djeluje kao da želi da ga hranite, ali nemojte to raditi. Evo zašto je to loše za divlje životinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šetači, ribiči i drugi posjetitelji Marine Prelog, Svetomartinske Mure, Varaždinskog jezera i sličnih šetnica ili pak ribnjaka, u dobroj namjeri donose stari kruh kako bi nahranili divlje ptice.

Crvenokljuni labud vjerojatno osobito “izgleda” neuhranjen, jer se upravo ova ptica često nastoji nahraniti starim kruhom. Ljudi to najčešće rade iz neznanja, a pticama umjesto dobrobiti, čine medvjeđu uslugu odnosno čine više štete nego koristi. Jer divlje vrste posebice u ljetnim mjesecima imaju dovoljno hrane.

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode stoga poziva javnost neka poštuje bonton i pravila ponašanja boravka u prirodi te apelira: Nemojte hraniti divlje vrste!

Divlje vrste u prirodi nalaze dovoljno hrane, i ne trebaju ljudsku pomoć. Korisno je podsjetiti se i na video “Pomažeš li pticama ili…?“ snimljen u hladnijem dijelu godine na Marini Prelog gdje se nalazi interpretacijska tabla koja u svom sadržaju između ostalog donosi i apel kako divlje vrste nije potrebno hraniti. Pticama u ljetnim vrućim danima možemo pomoći pojilicama s vodom, a zimi s hranilicama i sjemenkama za divlje ptice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje