Povežite se s nama

Život i društvo

Nova mjera u Sv. Iliji: za kupnju starih kuća Općina obiteljima daje 25.000 kuna

Objavljeno:

- dana

U povodu Dana Općine, koji se slavi na blagdan zaštitnika Općine sv. Ilije, 20. srpnja, u srijedu je u Društvenom domu u Beletincu održana svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su bili brojni gosti, među kojima saborski zastupnik Josip Križanić, župan Radimir Čačić te načelnici i gradonačelnici iz mnogih gradova Varaždinske županije.

Govoreći o projektima realiziranima na području Općine, načelnik Marin Bosilj je istaknuo završetak druge faze uređenja Društvenog doma u Doljanu, u što je uloženo 450.000 kuna, a značajna sredstva uložena su u uređenje prometnica na području Općine.

Krenula i Aglomeracija

– U proteklih godinu dana završili smo s rekonstrukcijom cesta na području Općine Sveti Ilija u vrijednosti višoj od milijun kuna, za što je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU osiguralo 50 % novaca. Uspješno je završen projekt uređenja nogostupa od Križanca prema Doljanu, investicija vrijedna 620.000 kuna. Završena je i modernizacija Školske ulice u Svetom Iliji u iznosu od 465.000 kuna, a ovih dana dovršavamo uređenje središta naselja Beletinec, ukupne vrijednosti 300.000 kuna. Još prošle godine završili smo s prvom fazom izgradnje nogostupa od Beletinca prema Krušljevcu.

Radovi će biti nastavljeni nakon što završi druga faza, odnosno nakon što bude gotova rekonstrukcija vodovodne mreže. Sa zadovoljstvom mogu istaknuti da je nakon više desetaka godina napokon asfaltirana cesta od Presečnog do Krušljevca, investicija vrijedna 3,1 milijun kuna, a do kraja ljeta HŽ bi trebao urediti i pružni prijelaz – najavio je načelnik Bosilj i dodao da očekuje rješavanje svih triju pružnih prijelaza na području Općine.

Otvaranjem gradilišta u Turčinu u travnju ove godine započela je realizacija drugog podugovora projekta “Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin”, odnosno realizacija ugovora A-4, Dogradnja sustava odvodnje – Općina Beretinec, Sveti Ilija, Gornji Kneginec i Trnovec Bartolovečki.

– To je najveći projekt od osnivanja Općine Sveti Ilija, koji je za našu općinu “težak” 26 milijuna kuna. Projektom Aglomeracije obuhvaćena su četiri naselja, Tomaševec, Križanec, Doljan i Žigrovec, koja bi za dvije godine trebala biti pokrivena sustavom odvodnje.

Preostaju nam još četiri naselja, Sveti Ilija, Seketin, Krušljevec i Beletinec, koje ćemo riješiti putem drugih mjera. Za naselje Sveti Ilija imamo gotov pročistač i građevinsku dozvolu za kanalizacijsku mrežu, dok smo za Beletinec i Krušljevec u fazi projektiranja glavnih projekata. Krajem godine trebali bismo početi projektirati idejni projekt za Seketin – istaknuo je Bosilj i dodao da Općina brine o udrugama i sustavno ulaže u obrazovanje kroz pomaganje svojim učenicima i studentima kroz jednokratne novčane potpore za novorođenčad i sufinanciranje boravka djece u vrtiću te stipendiranjem studenata i nagradama izvrsnim učenicima.

– Od jeseni počinje projekt produženog boravka za učenike nižih razreda. Za tu svrhu Općina Sveti Ilija će u svom proračunu osigurati sredstva u iznosu od 160.000 kuna, a roditelji će financirati ručak. Tako će naši školarci imati cjelodnevnu školsku skrb, a naše obitelji mirnije dane – naveo je Bosilj.

Mala hidroelektrana

Što se tiče planova za daljnji razvoj Općine, načelnik Bosilj je najavio mjeru poticanja uređenja nekretnina, namijenjenu prvenstveno mladim obiteljima.

– Kroz ovu mjeru svi koji ostvare uvjete od Općine Sveti Ilija dobit će 25.000 kuna prilikom kupnje starih kuća ili 15.000 kuna prilikom kupnje građevinskih zemljišta. Uskoro ćemo raspisati natječaj. Cilj je pomoći mladim obiteljima i stvoriti im uvjete za ostanak u našoj općini, ali i smanjiti broj zapuštenih zemljišta. Dodatni bonus je to što naša općina ima riješenu svu komunalnu infrastrukturu: struju, vodu i plin do svakog kućanstva – rekao je načelnik.

Među važnim projektima je i izgradnja male hidroelektrane na rijeci Bednji. Općina Sveti Ilija od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU dobila je 250.000 kuna za izradu tehničke dokumentacije.

– Nadam se da ćemo do idućeg Dana Općine imati građevinsku dozvolu za malu hidroelektranu. Uz rijeku Bednju planiramo izgraditi i Edukativni centar za očuvanje prirodne i kulturne baštine te šetnicu s prolaskom od Beletinca do Slugovine – istaknuo je načelnik.

Ipak, jedan od problema koje Općina nikako ne uspijeva riješiti je gradnja dječjeg vrtića. Vlastitih novaca nema, a dodatni problem je što prema postupku ocjenjivanja i razvrstavanja svih jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema indeksu razvijenosti, koji je provelo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Općina Sveti Ilija spada u natprosječno razvijene jedinice lokalne samouprave.

– To nam je trenutno otežavajuća okolnost za realizaciju projekata, posebno dječjeg vrtića. Projekti se boduju prema indeksu razvijenosti, a zbog toga što je naša općina uvrštena u natprosječno razvijene općine ne možemo dobiti puno bodova kod prijave projekta dječjeg vrtića za mjeru 7.4.1., kojom se takvi projekti financiraju – upozorio je načelnik Bosilj.

Nagrade i priznanja

U povodu Dana Općine dodijeljene su nagrade i zahvalnice istaknutim pojedincima i društvima, odnosno klubovima. Nagradu za izniman doprinos razvoju sporta i jačanje ugleda Općine dobio je NK Obreš. Nagradu za unapređenje kulturnog i društvenog života i jačanje ugleda Općine dobili su DVD Beletinec – Krušljevec i DVD Sveti Ilija.

Ove godine zahvalnicu Općine Sveti Ilija za unapređenje gospodarstva i jačanje ugleda dobio je caffe bar Labamba, a zahvalnicu za ostvarene sportske rezultate i jačanje ugleda Općine kuglač Ivan Kreš.

Život i društvo

Varaždinska županija je na korak do statusa prijatelj djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je usvojena Strategija projekta „Varaždinska županija – prijatelj djece“ za razdoblje 2023.-2025. na sjednici Županijske skupštine održanoj u ožujku, u ponedjeljak, 29. travnja, održan je u Maloj dvorani Županijske palače još jedan radni sastanak članova Koordinacijskog odbora Varaždinska županija – prijatelj djece.

Sastanku su, uz župana Varaždinske županije Anđelko Stričak i članove koordinacijskog odbora, sudjelovale i Snježana Krpes, glavna tajnica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i dr. sc. Arijana Mataga Tintor, suradnica Društva naša djeca. 

Tema sastanka je bila kandidatura Varaždinske županije za dobivanje statusa “Županija – prijatelja djece”. Gošće su upoznale župana i članove Koordinacijskog odbora s procedurom kandidature za stjecanje statusa, a bila je to ujedno i prilika da se ukaže na sve projekte koje Varaždinska županije provodi s djecom i za djecu. Župan je gošće upoznao s najvažnijim dijelovima strategije, proračunskim izdavanjima za obrazovanje te programom kandidature.

Nakon sastanka gošće su posjetile centar Lori gdje ih je ravnateljica Željka Marković Bilić provela kroz Newton učinioce i upoznala s planovima samog centra.

– Varaždinska županija na korak je do dobivanja statusa prijatelja djece. Ovim putem zahvaljujem svima koji rade s našim najmlađim sugrađanima, čineći brojne iskorake da Varaždinska županija bude predvodnik u obrazovanju. Često nismo ni sami svjesni koliko toga imamo i koliko toga znamo i radimo, a ovakve nas situacije uvijek na to podsjete i što je još važnije, motiviraju da budemo još bolji. Stoga pozivam sve gradove i općine s područja Varaždinske županije koji nemaju taj status da krenu u njegovo ostvarivanje – rekao je župan Stričak.

A da je kandidatura Varaždinske županije za dobivanje statusa “Županija – prijatelj djece” opravdana slaže se i glavna tajnica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske Snježana Krpes.

– Županija je zadovoljila sve preduvjete za kandidaturu, što uključuje trogodišnji strateški plan kroz koji su obuhvaćeni svi obavezni kriteriji projekta “Županija-prijatelj djece”. Osim toga, kroz realizaciju plana vidi se da je Županija u nekoliko zadnjih godina, ne samo ostvarila, već i postigla nadstandarde u nekim važnim područjima kvalitete života djece u suradnji s odgojno-obrazovnim, socijalnim, zdravstvenim, kulturnim, sportskim, javnim ustanovama na širem županijskom području, posebice na području obrazovanja, inovacija, regionalnog razvoja, u čemu prednjači u Hrvatskoj. Izdvajamo centre izvrsnosti, znanstvene centre za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području, centar za mentalno zdravlje, jaku mrežu osnovnih škola, visok postotak osnovnih škola u jednoj smjeni, kvalitetni preventivni programi, građanski odgoj, obnavljanje i stavljanje u funkciju dvoraca na području Županije, kao i impresivan postotak županijskog proračuna koji se izdvaja za obrazovanje i dostupnost usluga za djecu i mlade u zajednicama u kojima oni i žive. Kako je program “Županija – prijatelj djece” upravo prilika da se međusektorski povežu svi dionici koji skrbe za djecu, drago nam je da je to prepoznato u Varaždinskoj županiji, koja je razvila dobre modele upravljanja i praksi – rekla je Snježana Krpes dodavši kako u sljedećih nekoliko mjeseci, pred županijskim koordinacijskim odborom slijedi da sve što se kroz strateški plan realiziralo u zadnje tri godine, da se izvijesti u završnom izvještaju, nakon čega će uslijediti i samo ocjenjivanje i izvid komisije na teren.

– Ukoliko Županija ispuni svih 80% kriterija i uspješno prođe ocjenjivanje, ostvarit će sve preduvjete za dobivanje prestižnog, ali ujedno i obvezujućeg javnog priznanja “Županija – prijatelj djece”, kojeg dodjeljuju Savez društava “Naša djeca” Hrvatske i Hrvatska zajednica županija – zaključila je Krpes.

Nastavite čitati

Život i društvo

Proslavili Praznik rada i ispratili voćanske branitelje na hod do Vukovara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom kod kapelice sv. Josipa u zaseoku Kraljsko/Martani u Donjoj Voći mještani Općine Donja Voća odali počast bratu, sinu, suborcu i sumještaninu Josipu Martan, ali prisjetili se i svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote za ono u što su vjerovali.

Nakon mise, za sve sumještane, Udruga branitelja „Voća“ organizirala druženje i podjelu graha na Sportskom Parku Hrvatskih branitelja u Donjoj Voći. Zajedničkim druženjem mještani su obilježili Praznik rada, ali i ispraćaj voćanskih branitelja koji su krenuli pješke put Vukovara.

Ovim zahtjevnim pothvatom odaju počast svim braniteljima s područja bivše Općine Ivanec poginulima u Domovinskom ratu, to više što je i njihov rođak Josip Martan, pripadnik Specijalne policije PU varaždinske „Roda“, i sam smrtno stradao 1991. godine u Hrvatskoj Kostajnici.

Tom prilikom, načelnica Općine Donja Voća Kočet staknula je sljedeće: „Naša obaveza je da nove generacije ne zaborave njihovu žrtvu, trud i suze jer nemamo se pravo kititi ordenjem prošlosti ako ne djelujemo sada za budućnost i zajedno težimo istom cilju za koji su se svi oni borili. Stoga, težimo svi zajedno da kreiramo zajednicu u kojoj nitko nije manje vrijedan, zaboravljen i potlačen jer je drugačiji. Dužni smo im to, svi zajedno. Danas poneki olako daju savjete koje ni sami ne bi prihvatili. Drže prodike bez imalo odgovornosti, a da i sami ne rade to isto. Licemjerno i ravnodušno! Neka nam naši sumještani, Slavko i Marijan Martan, budu vodilja da krenete od sebe i da svojim dijelima pokažete kako bi se i drugi trebali ponašati. Naši dragi Marijan i Slavko Martan, na ponos svih nas, sutra kreću na put od Ivanca do Vukovara i time će odati počast svim braniteljima s područja bivše Općine Ivanec. Neka ih na tom putu prati Božji blagoslov!“

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje