Povežite se s nama

Život i društvo

U varaždinskoj bolnici operirao profesor dr. Mislav Jelić: Pokupili smo male tajne velikog majstora

Objavljeno:

- dana

Odjel ortopedije i traumatologije varaždinske bolnice bio je domaćin jednom od vodećih hrvatskih stručnjaka za liječenje bolesti koljena. 

Profesor Mislav Jelić, višestruko međunarodno nagrađivani stručnjak, autor brojnih znanstvenih članaka, radova i knjiga, posjeduje višegodišnje iskustvo bavljenja ugradnjom endoproteza koljena, te je između ostalog jedan od pionira ugradnje parcijalne endoproteze koljena u našoj zemlji.

– S obzirom na trend povećanja broja operacija ugradnje parcijalne endoproteze koljena u našoj ustanovi, profesor Jelić rado se odazvao na naš poziv te je podijelio svoje bogato kliničko znanje i iskustvo sa liječnicima varaždinske bolnice – ističu iz OBV Varaždin.

Operacijski zahvat ovaj je vrhunski stručnjak uradio uz liječnike Odjela ortopedije i traumatologije OB Varaždin dr. Fučkara i dr. Brljaka te uz anesteziološki tim (dr. Biškup Piskač, mag. sestrinstva Vukalović) i tim medicinskih sestara/tehničara instrumentarki (mt. Košutar, bacc.med. techn. Solerti).

– Iako smo upoznati sa ovom operacijom i sami ju redovito izvodimo, iskustvo koje možemo dobiti od takvog stručnjaka je svakako neprocjenjivo. Ukratko – pokupili smo male tajne velikog majstora – zaključuju.

Život i društvo

FOTO Na Bio sajmu u Jurketincu velika ponuda domaćih sjemenja i prirodnih proizvoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jurketinec je i ove godine bio domaćin 2. Bio sajma kojemu je bio cilj organizirana razmjena domaćih sorti sjemenja među lokalnim stanovništvom, ali i među svim ljubiteljima prirodnog uzgoja.

Stare ili starinske sorte sjemenja manjih su prinosa, ali su otporne na bolesti i štetočine, a okusom i mirisom zaslužuju uzgajanje u manjim obiteljskim vrtovima. Ovakvi sajmovi važni su ne samo radi diseminacije takvih sorti sjemenja već i zbog prenošenja znanja, informacija i savjeta, ne bi li poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a poljoprivrednici  uspješniji.

Organizatori Bio sajma Đurđica bili su Općina Maruševec i Turistička zajednica područja Sjever Zagorja uz potporu OPG-a Štefanec.

Bio sajam Đurđica postao je jedan od brendova Maruševca i na njemu su se ponovo okupili izlagači sa sjevera Hrvatske koji su ga prepoznali kao mjesto gdje se može razmijeniti sjeme, sadnice i lukovice te predstaviti ekoproizvodi zainteresiranim građanima.

–Ovo je jedinstveni sajam u Varaždinskoj županiji s čijom smo organizacijom po prvi put započeli prošle godine i već smo dospjeli na kalendar sajmova takve vrste. Ove smo godine imali više izlagača iz Varaždinske, Međimurske i Virovitičko-podravske županije te više zainteresiranih posjetitelja koji su mogli pronaći nešto za svoj vrt, cvijetnjak ili voćnjak ali i probati proizvode domaće proizvodnje – kazao je načelnik Mario Klapša te najavio kako su iduće godine u planu izlagači iz susjednih država te internacionalizacija sajma.

Općina Maruševec zahvaljuje sudionicima sajma na dolasku, kao i predstavnicima Srednje škole Arboretum Opeka iz Vinice na individualnim savjetima posjetiteljima sajma o uzgoju sadnica te prezentaciji različitih vrsta ukrasnog drveća, grmlja i cvijeća.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu za vikend djelomično sunčano uz umjereni vjetar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U noći s petka na subotu padala je kiša i Varaždinci su se u subotu, 24. veljače probudili sa 7 Celzijusa.

Tijekom subote očekuje nas djelomično sunčano vrijeme uz dnevni maksimalac od 13 Celzijusa. Puhati će slab do umjereni južni i jugozapadni vjetar.

U nedjelju, slično vrijeme uz stupanj toplije – 14 Celzijusa. Također, nas očekuje južni i jugozapadni vjetar.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje