Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Kreacije učenika i obrtnika u Varaždinu oduševile na drugoj reviji „Čarobne ruke“

Objavljeno:

- dana

Večernje, ekstravagantne i koktel-haljine, kreacije od trapera i čipke, ženske i muške frizure, make up, originalne torbe i cvjetne instalacije oduševile su u nedjelju na drugoj po redu reviji „Čarobne ruke“ u hotelu Turist u Varaždinu.

Više od 120 učenika i obrtnika je svoje vještine i kreativnost pokazalo na modelima ili su osobno prošetali pistom na jedinstvenoj manifestaciji u organizaciji Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

Sudjelovali su budući frizeri, kozmetičari, modni dizajneri, modni tehničari i galanteristi, učenici Srednje strukovne škole Varaždin, te budući cvjećari iz Srednje škole Arboretum Opeka Marčan, a uz njih obrtnici – frizeri, kozmetičari i dizajneri odjeće, torbi i nakita. Budući medijski tehničari i grafičari Elektrostrojarske škole Varaždin su pak bili podrška, izradili su pozivnice i kratki film te su vodili program, dok su se za plesni dio programa pobrinuli članovi Plesnog kluba Takt.  

Podršku događanju dala je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

– Danas smo imali priliku vidjeti buduće obrtnike, naše učenike koji su pokazali da su svestrani, kreativni, ambiciozni, neustrašivi i da razmišljaju izvan okvira. Mi smo tu da im pomognemo da imaju što kvalitetnije obrazovanje i da sa završetkom školovanja budu konkurentni na tržištu rada. Varaždinska županija vodi iznimnu brigu o obrazovanju, o čemu svjedoči naših 14 centara izvrsnosti iz znanja i pet strukovnih centara izvrsnosti, kao i dva regionalna centra kompetentnosti. Posebno nas veseli da se 75 posto učenika školuje za strukovna zanimanja, a interes za ta zanimanja iz godine u godinu raste. Zahvaljujem organizatorima ovog lijepog događanja, vama obrtnicima koji svoj dar nesebično dijelite s nama, a ujedno čuvate tradiciju – istaknula je Silvija Zagorec.

 – Siguran sam da će današnji sudionici pokazati svu kreativnost, da će ih ovo događanje još više motivirati za stjecanje novih znanja i vještina – rekao je u uvodnom obraćanju potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Dražen Jagić.

„Čarobne ruke“ je osmislila Lidija Pintarić, predsjednica Sekcije frizera i ostalih djelatnosti za uljepšavanje Grada Varaždina i Varaždinske županije.

– Inicirala sam ovu manifestaciju s ciljem da, uz obrtnike, uključimo i učenike srednjih škola te njihove mentore. Jako puno mladih se u zadnje vrijeme odlučuje za obrtnička zanimanja. Željeli smo ih potaknuti da pokažu što znaju, da im damo vjetar u leđa, da steknu samopouzdanje te da u konačnici da ostanu u zanimanjima koja su izabrali – rekla je Lidija Pintarić.

– Ovo događanje je rezultat zajedničkog rada škola i mentora s obrtnicima, a pod okriljem Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin. Udruženje zastupa deset općina i Grad Varaždin, a riječ je o 2.132 obrtnika koji trenutno posluju na ovom području. To nije mali broj, puno je obrta različitih vrsta, a ova manifestacija je jedan od načina na koji samo Udruženje okuplja svoje buduće članove – rekao je predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin Vladimir Bais.

Nove ideje i novu snagu dali su ljudi koji su prije godinu i pol ušli u komorski sustav Varaždinske županije, napomenuo je predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković. – Jedna od tih ideja bila je upravo ova manifestacija „Čarobne ruke“ koja se održava da bi se prezentirala obrtnička zanimanja, ali i zanimanje mentora koji vode svoje učenike. Važnu ulogu imaju i ravnatelji te profesori škola. Manifestacija je jako dobra, ljestvica je visoko postavljena i nadam se da će postati tradicionalan događaj – rekao je Šoković.  

Na kraju revije su Vladimir Bais i Lidija Pintarić svim sudionicima uručili zahvalnice.

Život i društvo

Ludbreška komunalna tvrtka Lukom najavila smanjenje cijena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U gradskom komunalnom poduzeću Lukom najavili su smanjenje cijena grobnih naknada. Krajem 2022. godine građani su primili uplatnice s dvostruko većom cijenom spomenute komunalne usluge. Novi direktor Krešimir Horvat je pak odlučio cijenu smanjiti, kako je i obećao.

-Dobili smo suglasnost gradske uprave o smanjenju grobne naknade za deset posto. U ovom trenutku veće smanjenje nije moguće jer imamo dosta planiranih investicija, posebice na samom groblju. Trenutno tako imamo radove na dva groblja, gradskom u Ludbregu i mjesnom u Selniku. Na obje lokacije u tijeku je bojanje grobnih kuća, a uskoro krećemo i s uređenjem staza. U Selniku će biti šljunčane dok će dio staza u Ludbregu imati tlakavce – pojašnjava Krešimir Horvat, direktor Lukoma.

Pored gradskog groblja u Ludbregu započeli su i radovi na pripremi budućeg rasadnika.

-U fazi smo navoza zemlje, a stavljen je i kompost. Ideja je da u početnoj fazi rasadnik služi za potrebe komunalnog poduzeća, a kasnije je u planu i širenje. U nekoj sljedećem razdoblju tako planiramo napraviti plastenik te krenuti s hidroponskim uzgojem povrća – najavljuje Horvat.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Martijanec organizira zelenu čistku i pozivaju sve mještane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Martijanec organizira 3. Zelenu čistku te su stoga pozvali mještane i sve zainteresirane da se pridruže.

Treća zelena čistka održat će se u subotu 2. ožujka subota s početkom u 9 sati, a okupljanje će biti u Vrbanovcu, kod nogometnog igrališta, ulica Brigade braće Radić 33a.

– Predviđeno vrijeme trajanja je od 9 do 12 sati, a svi su pozvani na druženje i ručak u 12 sati na nogometnom igralištu u Vrbanovcu. U slučaju pitanja možete kontaktirati Općinu Martijanec na broj 042/207-887. Rukavice i vreće će osigurati Općina Martijanec – ističu iz Općine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje