Povežite se s nama

Život i društvo

U Toplicama uz modnu reviju održana javnozdravstvena akcija “Dan crvenih haljina“

Objavljeno:

- dana

Moždani udar može se spriječiti – glavna je poruka javnozdravstvene akcije „Dan crvenih haljina“ održane u petak, 2. veljače, u Hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama, koju su zajednički organizirali Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije i Savjet za zdravlje Varaždinske županije, u suradnji s Općom bolnicom Varaždin i Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice.

U sklopu akcije održano je predavanje predsjednice Savjeta za zdravlje Varaždinske županije i voditeljice Odjela za neurologiju Opće bolnice Varaždin doc. prim. dr. sc. Spomenke Kiđemet-Piskač, dr. med. spec. neurolog na temu „Specifičnosti moždanog udara u žena“ te modna revija poznate varaždinske dizajnerice Ane Kraš.

Njene kreacije nosile su medicinske sestre i liječnice Odjela za neurologiju Opće bolnice Varaždin te studentice Sveučilišta Sjever. Javnozdravstvenu akciju podržali su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, ravnatelji i i djelatnici zdravstvenih ustanova kojima je osnivač Varaždinska županija, predstavnici akademske zajednice, ravnatelji osnovnih i srednjih škola, županijski pročelnici i vijećnici te brojni drugi uzvanici.

– Tijekom godine Varaždinska županija, naši upravni odjeli, naše ustanove u zdravstvu, ali i u obrazovanju sudjeluju u cijelom nizu javnozdravstvenih akcija kako bi naše građane osvijestili o važnosti prevencije.  Danas se obilježava Dan crvenih haljina kako bismo upozorili žene na mogućnost moždanog udara, koje posljedice nosi sa sobom, ali i kako bi se svi dodatno educirali da upravo umanjimo rizike za nastankom moždanog udara. Ujedno, zajedničkim snagama želimo poručiti oboljelima da nisu sami i da imaju našu podršku. Svi zajedno morali bi više voditi brige o svom zdravlju, a posebno žene kako bi izbjegle moždani udar – poručio je župan Stričak.

Predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač naglasila je kako žene imaju sve rizikofaktore za nastanak moždanog udara kao i muškarci, a to su hipertenzija, šećerna bolest, pušenje, povišene masnoće u krvi.  Međutim, žene imaju i specifične rizike moždanog udara, a to je estrogenski status. Također, žene često zanemaruju sebe, na prve znakove moždanog udara ne reagiraju  i prekasno se javljaju liječnicima – upozorila je Kiđemet-Piskač istaknuvši kako u Hrvatskoj od moždanog udara godišnje oboli između 12.000 i 13.000 osoba, umre 5.000 osoba, od čega 2.900 žena.

–  Na Odjelu neurologije u prošloj godini od posljedica moždanog udara liječeno je oko 490 osoba, a oko 56% bilo je žena. Smrtnost je isto bila veća u ženskoj nego u muškoj populaciji, a veliki broj žena obolijeva u dobi između 31. i 50. godine života. Ujedno, trećina preživjelih kao posljedicu moždanog udara ima određeni stupanj invalidnosti, bilo smetnje govora ili motorike i osjeta udova, odnosno poremećaja ravnoteže.  Prošle godine na Dan crvenih haljina, zahvaljujući Varaždinskoj županiji, otvorili smo Jedinicu za liječenje moždanog udara, koja na jedan specifičan način, sukladno svim smjernicama europskih društava za liječenje moždanog udara  zbrinjava naše pacijente i tu se već vide rezultati i napredak.  Kao tim kojeg čine vrhunski liječnici i medicinske sestre, te fizioterapeut i radni terapeut činimo sve kako bi život nakon moždanog udara bio što normalniji – objasnila je Kiđemet Piskač naglasivši kako je cilj ove akcije upravo osvijestiti žene.

–  Budimo svjesne da je svaka od nas podložna nastanku moždanog udara, reagirajmo na vrijeme, prepoznajmo simptome koje nam tijelo šalje, ali još važnije – djelujmo na rizikofaktore promjenom stila života, liječenjem bolesti koje dovode do moždanog udara, jer moždani udar se može spriječiti – poručila je Kiđemet-Piskač.

Svoja iskustva okupljenima ispričale su i žene koje su doživjele moždani udar Jelena Leskovar i Mirjana Batina.

– Tijekom života nisu postojali neki elementi koji bi dali naslutiti da ću oboljeti od moždanog udara, nije bilo povišenog krvnog tlaka, nisam imala povišene masnoće, bavila sam se sportom. Teško je reći koji je bio uzrok, je li to možda nakupljeni stres mjesecima ranije koji je bio uzrokovan bolestima članova obitelji. Uglavnom, nisam imala osjećaj da se nešto odigrava i da nešto „posebno“ slijedi taj dan. Što se tiče posljedica, u početku čovjek ne funkcionira kao prije, dugo mi je trebalo dok nisam  ponovno mogla krenuti u šetnje ili raditi bilo što drugo. Ali s vremenom se stanje popravilo i trenutno se relativno dobro osjećam  – ispričala je Mirjana Batina zahvalivši se svim liječnicima i medicinskim djelatnicima koji su vodili i vode brigu o njenom zdravlju.

Osim predavanja i modne revije, događaj je svojim nastupom zaokružila varaždinska mezzosopranistica Sofija Cingula koju je na klavijaturama pratila prof. Ivana Godec Vinceković

Život i društvo

Roditelji uređivali vanjski prostor Dječjeg vrtića Bubamara u Gornjem Knegincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznato je da interakcija i suradnja roditelja i vrtića potiče i potpomaže razvoj svih djetetovih potencijala.

Zbog navedenog, suradnički odnos roditelja i vrtića ključan je kako bi se zajedničkim snagama maksimalizirale mogućnosti razvoja svakog djeteta u cjelovitu i kompetentnu osobu.

Navedeno dobro znaju i u Dječjem vrtiću Bubamara u Gornjem Knegincu, stoga je 11. travnja u prostorima vrtića održana četverosatna radionica s roditeljima prilikom koje su se uređivali vanjski prostori vrtića.

Tako su roditelji djece iz skupina Iskrice i Lavići s njihovim odgajateljicama bojali pripremljena igrala od drvene građe i ostalih recikliranih materijala kojima će se obogatiti svakodnevni boravak djece na svježem zraku. Obojan je i ukrašen stol namijenjen igranju društvenih igara, klupica i dvije gume namijenjene za odmor, stalak za slikanje, poličar napravljen od sanduka, drveni autić i provlačilica. Na gumiranim podlogama roditelji su iscrtali poligon s različitim oblicima i mogućnostima korištenja. Također, roditelji su donijeli sadnice cvijeća i začinskog bilja kojima su potom ukrašeni vrtićki kamenjar i gredice, a sadnice ružmarina, rajčice, paprike i krastavaca stavljeni su u staklenik iz kojeg će se presaditi u vrtićki vrt ili u visoke gredice. Dio roditelja pomogao je postaviti ogradu kojom je pregrađen dio vrtićkoga dvorišta te su na taj način osigurani još bolji sigurnosni uvjeti za djecu mlađe dobi za vrijeme boravka na zraku. Uz navedeno, oslikan je i prilazni zid koji će zasigurno pridonijeti ljepšem izgledu prilaza u Vrtić.

Tijekom radionice i druženja nije nedostajalo pjesme, smijeha, šale i veselja. Svi sudionici su se mogli okrijepiti sokovima, grickalicama i kavom, a vrijedne ruke vrtićkih kuharica osigurale su i lasagne za užinu. Nakon provedene radionice, roditelji su iskazali veliko zadovoljstvo obogaćenim sadržajima, a za djecu u narednim danima slijedi igra i istraživanje novih sadržaja na vrtićkom dvorištu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Oko dvije tone smeća prikupljene tijekom tradicionalne eko-akcije čišćenja na Voći

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata „Voća“ te uz podršku ostalih udruga s djelovanjem na području općine Donja Voća, u nedjelju, 14. travnja, održana je ekološka akcija na Voći povodom nadolazećeg Dana planeta Zemlje.

Ova eko akcija organizira se svake godine na inicijativu i pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća koja pritom osigurava vreće za smeće, rukavice te za svakog sudionika i obrok na kraju akcije. Ove godine prikupljeno oko dvije tone smeća, najviše plastika, boca i sitnog otpada uz prometnice te uz javne površine na području općine.

U Općini Donja Voća itekako su svjesni važnosti zaštite okoliša i očuvanja prirodnih resursa, jer svakim danom svjedočimo njezinoj nepredvidivosti i snazi te nas podsjeća koliko smo krhki bez prirodne ravnoteže, a čovjek je jedino živo biće koje onečišćuje okoliš u kojem živi. Općina Donja Voća u prethodnih dvije godine posebnu pažnju posvećuje zaštiti okoliša, pa je tako kroz Fond za zaštitu okoliša osigurala svim sumještanima besplatne žute i plave kante za smeće, redovno u suradnji sa školom provode edukacije, radionice i ostale edukativne aktivnosti za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Dok u mjesecima koji su pred nama, osiguravanjem sredstava kroz Fond za zaštitu okoliša, nabavlja i mobilno reciklažno dvorište te počinje s novim ciklusom predavanja, radionica i ostalih edukativno-informativnih aktivnosti.

Organizatori zahvaljuju sudionicima što se svake godine odazovu ovoj hvalevrijednoj eko akciji, uz poruku: “Naša djeca i priroda oko nas, bit će nam zahvalni, zaštitimo prirodu, zaštitimo našu Voću!”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje