Povežite se s nama

Život i društvo

Uređen cikloturistički punkt u Ivancu, novi se uređuje na Žganom vinu

Foto: Grad Ivanec

Objavljeno:

- dana

Nakon što je prije dvije godine izradila temeljni dokument – idejno rješenje cikloturističke obilaznice kao glavni preduvjet planskog uređivanja objekata i infrastrukture za biciklistički turizam na gradskom području, Turistička zajednica Grada Ivanca počela je s aktivnim radom na realizaciji zacrtanih projekata.

Prvi od njih, uređenje cikloturističkog punkta kod gradskog parka (od strane Kukuljevićeve ulice) je završen, objavio je Grad Ivanec.

Punkt je uređen na površini popločanoj tlakavcima, a opremljen je pametnom klupom te rampom za bicikle pokraj koje je postavljen solarni servisni stup s USB priključkom, LED rasvjetom i solarnim panelom. Unutar stupa se nalazi i osnovni alat za popravak bicikala te pumpa za gume.

Na ovom punktu postavljena je i dvojezična info ploča „Pedaliraj i uživaj“ s QR kodom, koji omogućuje pristup informacijama o turističkim lokalitetima i atrakcijama koje vrijedi posjetiti.

Radi se i na uređenju drugog cikloturističkog punkta na Žganom vinu. Ovdje su već izvedeni opsežni radovi na pripremi terena, a uskoro slijedi i postavljanje nadstrešnice.

– Nakon pripremnih radova, izvedena je škarpa te izbetoniran okvir i podloga za postavljanje biciklističke nadstrešnice. Služit će za predah biciklistima i svim ostalim izletnicima, a bit će opremljena stolom i klupama te solarnim servisnim stupom s alatom za popravak bicikla, identičnim onome u Ivancu. Pokraj nadstrešnice bit će postavljene rampe za bicikle te dvostrana interpretacijska ploča. Radove izvodi Ivkom d.d. Ivanec – poručio je Boris Jagetić Daraboš.

Do sada je u razvitak cikloturističkog projekta na području grada Ivanca uloženo oko 31.000 eura. Sredstva su osigurana temeljem uspješne prijave TZ-a na javni poziv HTZ-a, a projekt pomažu i Grad Ivanec te TZ iz vlastitih sredstava, a uključene su i Hrvatske šume.

– S uređenjem cikloturističkih punktova nastavljamo i dalje, a u planu je postavljanje novih kod etno kuće Bedenec, kod vodenice u Margečanu, na vrhu Ivančice, kod hotela Orion te u Salinovcu – otkriva Jagetić Daraboš.

U sklopu projekta izrađena je i web mapa cikloturizma, a tiskana je i sklopiva ciklo karta.

– Poznato je da je biciklistički turizam jedan od najbrže rastućih turističkih trendova u svijetu. S obzirom na položajne i prirodne prednosti Ivanca kao Planinarskog grada, ovim projektima i Grad Ivanec sa svojim TZ-om se aktivno uključuje u poticanje ove vrste turizma. I stoga, pozivam sve da dođu u Ivanec i upoznaju Ivanečku cikloturističku rutu – poručio je gradonačelnik Milorad Batinić.

Život i društvo

U prvoj polovici ove godine u Varaždinskim Toplicama rođeno je 20 beba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždinske Toplice i u ovoj godini nastavlja s mjerama demografske obnove, a jedna od tih mjera je isplata jednokratne naknade za opremu za novorođenčad, za što je u ovogodišnjem gradskom proračunu osigurano 25.000,00 eura.

Za svako novorođeno dijete osigurana je novčana naknada koja se isplaćuje u visini od 265,45 eura za prvo dijete, 398,17 eura za drugo te 663,61 eura za treće dijete, a za svako daljnje dijete u obitelji 995,42 eura.

Koliko su ovakve mjere važne za razvoj grada istaknula je gradonačelnica Dragica Ratković.

– Ovime ponovno pokazujemo kako se radi na populacijskoj politici. Sve je ovo u svrhu poticanja nataliteta, a uz brojne projekte, za naše mališane će se izgraditi dječji vrtić u Smart kvartu. To je za nas zaista značajan projekt kojim dokazujemo koliko su nam djeca, ali i mlade obitelji, u fokusu. Naš cilj je osigurati kvalitetne uvjete za odgoj i obrazovanje najmlađih stanovnika našeg grada, ali i pomoći njihovim roditeljima u tom, za njih novom i izazovnom razdoblju života  – istaknula je gradonačelnica.

U razdoblju od 1. siječnja do 12. srpnja ove godine ukupno je, a prema podnijetim zahtjevima roditelja, isplaćeno 6.901,64 eura i to za 20-ero novorođene djece na području Grada Varaždinskih Toplica.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Varaždinskim HGSS-ovcima novo vozilo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u četvrtak je posjetio Hrvatsku gorsku službu spašavanja – Stanicu Varaždin u njihovim prostorijama u sklopu DVD Biškupec povodom nabave novog interventnog vozila za potrebe HGSS-a. Grad Varaždin je za sufinanciranje nabave novog vozila marke Dacia isplatio kapitalnu donaciju u iznosu od 5 tisuća eura s ciljem bolje opremljenosti HGSS – Stanice Varaždin.

Gradonačelnika su informirali o svom radu i izazovima s kojima se suočavaju te mu uručili zahvalnicu za velikodušnu donaciju koja je omogućila kupnju novog vozila.

-Vaša podrška i nesebičan doprinos značajno će unaprijediti naše sposobnosti u spašavanju i pružanju pomoći svima kojima je to najpotrebnije. Ovo vozilo neće samo povećati našu učinkovitost, već će i osigurati veću sigurnost naših članova tijekom intervencija.“ – poručuju iz HGSS – Stanice Varaždin.

-Rado smo se uključili u sufinanciranje vozila našoj varaždinskoj ekipi HGSS-a jer smo svjesni koliko im je to nužno i koliko će im olakšati rad. Ovi ljudi su stalno u pripravnosti da riskiraju svoje živote za nas, a osim toga na raspolaganju su i rado se uključuju u sve što je od važnosti za naše građane, Grad Varaždin i naš sustav civilne zaštite. Iznimno to cijenimo i poštujemo, a ja im želim sreću u svim izazovima i akcijama spašavanja – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje