Povežite se s nama

Život i društvo

Srednja škola Ludbreg krenula s obrazovanjem odraslih, evo koje zanimanje se nudi

Objavljeno:

- dana

Srednja škola Ludbreg krenula je s obrazovanjem odraslih, a početku održavanja nastave su uz domaćina, ravnatelja Srednje škole Ludbreg nazočili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, Dragutin Gložinić, predsjednik HGK Županijske komore Varaždin, ravnatelj osnovne škole Ludbreg Tihomir Horvat, županijski vijećnici te vijećnici Gradskog vijeća Grada Ludbrega.

Ravnatelj škole Zdelar zadovoljan je što se njegova škola uključila u ovakvu razinu obrazovanja.

-Srednja škola Ludbreg krenula je s obrazovanjem odraslih, u ovom slučaju riječ je o vaučerima, sustavu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje razvijenu mikrokvalifikaciju – Izradu i primjenu programa na CNC alatnim strojevima. Pokazalo se to jako dobrim, u prilog tome govori interes, trenutno je prijavljeno 28 kandidata. Krenuli smo s prve dvije grupe, u svakoj je deset kandidata. Naš plan je da do kraja godine kroz program prođu još tri grupe, odnosno sveukupno 50 kandidata. Poanta je u tome što su to proizvodna zanimanja, a autor obrazovanja je Srednja škola Ludbreg i za licencu nas traže već diljem Hrvatske. Pogodili smo program, zahvale idu osnivaču Varaždinskoj županiji i Gradu Ludbregu koji su nam pomoć i podrška u svemu-rekao je Zdelar.

Uručivši ravnatelju Zdelaru donaciju od 40 tisuća eura za pokretanje nabave opreme i radova za Praktikum za zavarivanje, župan Stričak je pohvalio rad ove škole te je naglasio važnost cjeloživotnog obrazovanja.

-Varaždinska županija osnivač je skoro pa svih srednjih škola na području Varaždinske županije, od čega 70 posto smjerova odnosi se na strukovna zanimanja, 25 posto na gimnazijske programe  i pet posto na umjetničke. Nastojimo da naše srednje škole uz ono potrebno obrazovanje daju mogućnost usavršavanja tog učenika i dalje, odnosno da učenici mogu dobiti nadogradnju postojećeg znanja, stvoriti nove vještine, ali i ostvariti mogućnost prekvalifikacije. U suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje pokrenuli smo ove programe u kojima sudjeluje većina naših srednjih škola. Situacija u svijetu danas je takva da moramo biti spremni brzo se prilagođavati, a ovo je upravo put ka tome- rekao je župan Stričak.

Grad Ludbreg također je pomogao rad spomenutog praktikuma s 25 tisuća eura.

-Drago mi je da nas je danas u Srednjoj školi u Ludbregu okupio dobar povod.  Prije desetak godina kad smo kretali u projekt zajedno s Varaždinskom županijom razmišljali smo o nastavku obrazovanja za osnovnoškolce iz Ludbrega i područja naše regije. Srednja škola Ludbreg danas je etablirana, prepoznata kao jedna od boljih u strukovnom obrazovanju danas ovdje govorimo o nadogradnji, a to je obrazovanje odraslih to našu školu pozicionira u sustav cjeloživotnog obrazovanja. Posebno nas veseli što je obrazovanje usmjereno ka strojarskoj struci, ono je danas izuzetno traženo. Nadamo se da će i ova donacija od 25 tisuća eura u razvoj ovog programa omogućiti da srednja škola napreduje-istaknuo je gradonačelnik Bilić.

Pročelnik Huđek je također naglasio kako je obrazovanje odraslih temelj cjeloživotnog učenja kojim se postižu sposobnosti koje su potrebne gospodarstvu da bude konkurentno i da ima pristup obrazovanju u području novih tehnologija.

Inače, Srednja škola Ludbreg prva je u Republici Hrvatskoj razvila vaučer za proizvodnju „Izrada i primjena programa na CNC alatnim strojevima čiji je vlasnik i autor .

Pružatelji vaučera u Varaždinskoj županiji trenutno su Elektrostrojarska škola Varaždin, Strojarska i prometna škola Varaždin, Strukovna škola Varaždin i Srednja škola Ludbreg, koji zajedno provode 85 programa stjecanja znanja i vještina.

Cilj je uključiti sve srednjoškolske ustanove u sustav vaučera, čime će se omogućiti pružanje šireg spektra obrazovnih programa.

Život i društvo

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Donja Dubrava u završnoj fazi pokusnog rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Donjoj Dubravi je prilikom terenskog obilaska Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava predstavljen rad uređaja.

Uređaj je sastavni dio jednog od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih projekata u Međimurskoj županiji – projekta izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava. Međimurske vode potpisale su Sporazum o izgradnji uređaja u siječnju 2021. godine, a u pokusni rad je pušten 23. listopada 2023. godine.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava  sufinancira se iz Kohezijskog fonda Europske unije i nacionalnih sredstava, a vrijedan je 33.054.461,80 EUR bez PDV-a. Bespovratna sredstva iznose oko 72 posto, dok se preostali dio pokriva iz Državnog proračuna, proračuna Hrvatskih voda i proračuna jedinica lokalne samouprave.

-Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda  Donja Dubrava kapaciteta je 13 000 ekvivalent stanovnika s uključenim III. stupnjem pročišćavanja i kompletnim postrojenjem za obradu mulja. Uređaj će pročišćavati sanitarne otpadne vode sa područja Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba) – izjavio je voditelj projekta u Međimurskim vodama, Marin Leskovar.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda se provodi s početkom u veljači 2020. godine kroz realizaciju 6 komponenti. Predviđena je izgradnja sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba).

Nastavite čitati

Život i društvo

U Visokom odigran 24. Memorijalni malonogometni turnir “Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju je u Visokom proslavljen blagdan Presvetog Trojstva, zaštitnika Župe i Općine Visoko, te je tim povodom tradicionalno održan i 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju.

Visočki branitelj Zvonko Simon, pripadnik 7. gardijske brigade Pume, poginuo je u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja s 26 godina. Kao i svake godine dosad, delegacija udruga branitelja, načelnik Dragutin Mateković i varaždinski župan Anđelko Stričak, zajedno s obitelji pokojnog hrvatskog branitelja, i ove su godine odali počast poginulom Zvonku Simonu polaganjem vijenca na mjesnom groblju u Visokom.

Nakon svete mise koju je predvodio Denis Barić, otvoren je 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” na kojem su sudjelovale ekipe iz Varaždinske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Prvo mjesto pritom je osvojila ekipa Magoi Drašković, drugo mjesto pripalo je ekipi MNK Visoko, a treće ekipi Junajted. Najboljim igračem proglašen je Jan Jež, a najboljim golmanom Miroslav Plantić.

Općinski načelnik Dragutin Mateković zahvalio je svima koji su se i ove godine uključili u organizaciju ovoga turnira.

– Drago mi je da na ovaj način i u ovolikom broju možemo odati počast našemu branitelju, našemu Zvonku Simonu, ali i svim drugim poginulim braniteljima. Njihov doprinos u Domovinskom ratu je neizreciv, stoga im velika hvala, zauvijek će biti u našim mislima i srcima – rekao je načelnik Mateković.

Nagrade pobjednicima dodijelio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, rekavši kako je lijepo vidjeti mladost i na sportskim terenima i kao pripomoć organizatoru UDVDR Klub Visoko, da poštuju one koji su ugradili sebe kod stvaranja domovine.

– 24. Memorijalni turnir „Zvonko Simon” je jedan od najstarijih takvih turnira u našoj domovini. Održava se u spomen na sve poginule branitelja, nazvan je po Zvonku koji je rođen i pokopan na Visokom, a poginuo je prvog dana VRO-a Oluja kao pripadnik 7. gbr Puma. O doprinosu Visočkih branitelja obrani i oslobađanju domovine najbolje govori podatak da je rijetka kuća iz koje nije bilo branitelja – poručio je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje