Povežite se s nama

U fokusu

Alergije na vrhuncu: naglasak treba staviti na suzbijanje korova ambrozije, a ne na potrošnju lijekova

Objavljeno:

- dana

Cvatnja korova ambrozije trenutačno je na vrhuncu što kod mnogih alergičara izaziva neugodne simptome kihanja, suzenja očiju i svrbeža u nosu, pa sve do težih astmatičnih napada.

Stručnjaci ističu da je uklanjanje korova ambrozije najučinkovitije sredstvo u borbi s njegovim peludom, jednim od najjačih alergena.

Kako ističe Irena Stipešević Rakamarić, zamjenica ravnatelja varaždinskog Zavoda za javno zdravstvo, rješavanje ovog javnozdravstvenog problema trebalo bi fokusirati na suzbijanje ambrozije, umjesto da se težište stavlja na ublažavanje simptoma raznim lijekovima, što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

– Kad bi se svi koji imaju alergijske tegobe liječili na teret HZZO-a, procjenjuje se da bi trošak liječenja stanovnika Varaždina i okolice na godišnjoj razini iznosio oko milijun kuna – ističe ona.

Prema zakonskoj obvezi vlasnici i posjednici poljoprivrednog zemljišta dužni su voditi brigu o zemljištu i spriječiti rast korova. Također su obvezni radi zdravlja građana u razdoblju od 15. svibnja do 30. rujna iskorjenjivati ambroziju i druge alergene biljke na svojim površinama. Za one koji se ne drže propisa predviđene su novčane kazne u iznosima od 500 do 5000 kuna, ovisno o veličini zemljišta te je li riječ o fizičkoj ili pravnoj osobi.Ako je u pitanju javno zemljište, prijave za ne pridržavanje ove obveze podnose se komunalnom redaru, a privatni vlasnici se prijavljuju poljoprivrednom inspektoru.

– Poljoprivredni redar Grada Varaždina tijekom 2018. godine vodio je 28 postupaka nadzora privatnih poljoprivrednih površina, od toga su 11 nadzora vođena po prijavi građana. Nadzorom je obuhvaćeno oko 68 hektara poljoprivrednog zemljišta. Vlasnicima zemljišta izrečeno je upozorenje i dan im je rok za uređenje zemljišta. Onima koji nisu uklonili ambroziju u zadanom roku izrečeno je ukupno 12 prekršajnih naloga s ukupnim novčanim iznosom od 14.000 kuna – odgovaraju iz Komunalnog redarstva Grada Varaždina na naš upit o broju izrečenih kazni zbog ne uklanjanja ambrozije tijekom ove godine.

U Varaždinu su inače od 2001. godine pa sve do 2016. ambroziju uklanjali branitelji okupljeni u Udruzi branitelja oboljelih od PTSP-a Varaždinske županije, ali to više ne rade posljednje tri godine.

U Gradu odgovaraju da braniteljske udruge ne sudjeluju u programu iskorjenjivanja ambrozije jer nisu za tim iskazali interes, dok su prema navodima branitelja još iz 2016. godine za obavljanje tih aktivnosti iz Grada od njih tražili da zadovolje uvjete koji oni nisu mogli ispuniti.

Prema riječima Irene Stipešević Rakamarić procjenjuje se da je na ambroziju alergično oko 10 % stanovništva Hrvatske. Osim toga taj korov stvara štete i u poljoprivredi. Napominje da se u naredna dva tjedna očekuje vrhunac koncentracije peludi ambrozije pa se osjetljivim osobama savjetuje da se drže preventivnih mjera.

– Najveće koncentracije peludi u zraku su u drugoj polovici kolovoza i početkom rujna što građani mogu pratiti putem alergijskog semafora na internetskim stranicama Zavoda za javno zdravstvo. Uz sve simptome preosjetljive osobe najčešće ne mogu normalno funkcionirati i obavljati svakodnevne aktivnosti pa traže zdravstvenu pomoć pri čemu raste potrošnja antihistaminika, kortikosteroida i drugih lijekova. Porastu broja alergičnih osoba doprinosi način života i tehnologija, život u „sterilnim“ uvjetima, stres, ali i čimbenici okoliša, prvenstveno klimatske promjene. Utvrđeno je da koncentracija peludi raste s porastom CO2 u atmosferi i s porastom temperature zraka – kaže naša sugovornica ističuću kako su stoga najvažniji prevencija i suzbijanje korova te kao primjere dobro uređenih zemalja po tom pitanju izdvaja susjednu Austriju i Mađarsku.

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje