Povežite se s nama

Život i društvo

Petrijanec: prevozili školarce autobusom kojemu je istekla prometna dozvola

Objavljeno:

- dana

U sklopu provođenja akcije „Poštujte naše znakove“, s ciljem zaštite djece u prometu, policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin proveli su u četvrtak, 12. rujna, preventivno – represivnu akciju „Nadzor školskih autobusa“.

Akcijom se nadziralo ispunjavaju li autobusi propisane uvjete potrebne za sudjelovanje u prometu, propisane uređaje i opremu, dokumentaciju te ispunjavaju li uvjete za organizirani prijevoz djece, javila je varaždinska policija.

– Tijekom nadzora je u 7.20 sati u Petrijancu zatečen autobus kojim su se organizirano prevozila školska djeca, a kojim je upravljao 48-godišnji vozač. Za navedeni je autobus kontrolom dokumentacije utvrđeno kako mu je isteklo važenje prometne dozvole do 15 dana te da je preventivni tehnički pregled istekao u travnju ove godine. Zbog toga je autobus isključen iz prometa te je za danji prijevoz organiziran drugi autobus za organizirani prijevoz djece, nad kojim je obavljena kontrola prije obavljanja prijevoza – izvijestila je PU varaždinska.

Život i društvo

Martina Piskač – Posarić već 26 godina nije napravila ni jedan prometni prekršaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su u srijedu, 18. rujna od 8 do 14 sati na području policijske uprave varaždinske proveli operativnu akciju „Pojas i mobitel“.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je utvrđeno 30 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 14 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela te 12 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Tijekom provođenja akcije, u prometu je zatečena i jedna uzorna vozačica, Martina Piskač – Posarić. Za istu je utvrđeno da od 1998. godine posjeduje vozačku dozvolu, svakodnevno upravlja osobnim vozilom i od polaganja vozačkog ispita nema evidentiran niti jedna prometni prekršaj. Ista prilikom nadzora nije zatečena u činjenju prometnih prekršaja te je za uzorno ponašanje u prometu darivana od stane PU varaždinske prigodnim poklon paketom pribavljenim iz sredstava Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Paka: Dani vrganja i crnog tartufa nude bogat program uz rekreaciju, edukaciju i gastro delicije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vrganji i Paka se vole. Oduvijek. Pa i ove godine ljubav ne staje.  Na staroj  cesti  Varaždin- Zagreb, oduvijek su vrijedni berači uz cestu na  tanjurićima prodavali vrganje kako bi „doštukali“ kućni budžet. Danas tih ljudi  nešto manje ima, no poveznica Pake i ove gastro delicije i danas je tu. Živi kroz manifestaciju Dani vrganja u Paki. Od 2015. pridružuje se i imenu i programu – crni tartuf. Ali samo kao dopuna i novina. Glavna zvijezda je i dalje vrganj.

U nedjelju  22. 9. u Paki se odvija natjecanje u berbi vrganja. I ove godine pod nazivom „A, možda su u šumi“ jer je taj momenat potrage i pronalaska vrganja – poseban događaj za svakog berača.  I oni iskusni, ali i oni koji bi iskusni tek željeli postati, veselo sa svojim košarama kreću put šume. Nakon dva sata vraćaju se na mjesto polaska i nose svoje košare na ogled. Neke su pune vrganja, a neke i raznih drugih gljiva za koje  nisu sigurni kakve su. E, za njih je zato tu stalni gost Pake –  prof. Branko Bartolić, predsjednik Hrvatskog mikološkog saveza koji je zadužen za stručnu determinaciju ubranih gljiva. Najzanimljiviji je to dio gljivarima, zaljubljenicima u šumu i gljive.

A, kako su znanstvena istraživanja pokazala da crnog tartufa i ovdje ima, još od 2015. godine na Danima vrganja i crnog tartufa u Paki  se može saznati ponešto i o ovoj podzemnoj gljivi. Kako sve više tragača za ovom delicijom ima i u kontinentalnom dijelu Hrvatske, u Paki će se 22. 9. održati 2. Utakmica pasa u traženju tartufa. Prilika je to da se u ovom „sportu“ okušaju i psi koji nisu nužno „tartufari“, no možda imaju skrivene talente koji će se tek otkriti. Na sreću njihovih vlasnika. 

Vrganj koji je zvijezda manifestacije dobiva svoju posebnu pažnju kroz razne edukativne gastro radionice, od onih za najmlađe,  do onih, već iskusnijih kušača. Kroz edukaciju i kviz prilagođen klincima u  Paki će biti organizirana i kulinarska radionica za najmlađe u izvedbi – Priče jedne kuhače. Tomislav Špiček nezaobilazna je zvijezda Pake, pa nam i ove godine priprema degustaciju jela od vrganja. Sajam  domaćih i autohtonih proizvoda svake je godine sve veći, a mnoštvo je OPG-ova koji će u bar jedan svoj proizvod uvrstiti i vrganj. Ili  crni tartuf. Tako ćete ovdje moći nabaviti i kruh s vrganjima, namaze od vrganja, tjesteninu s vrganjima i razne druge domaće proizvode. Na sajmu se uvijek traži mjesto više!

Ima nas i onih koji vrganj nikad nismo pronašli i taj sport nije za nas. Za taj dio populacije, Paka nudi mnoštvo drugih sadržaja. Po prvi puta će se ponuditi izlet – „Od Pake do bunkera i natrag“  – spoj rekreacije i edukacije – obilazak vojnog objekta iz razdoblja poslije  2. Svjetskog rata. Kružna je to ruta od 6 km.  Na relativno maloj udaljenosti, od svega 4 km, ovdje možete obići dvije utvrde. Utvrdu Paka i utvrdu Čanjevo. Fortifikacijski su to objekti iz 13. i 15. stoljeća, a kako se na njima nekad živjelo i za što su služili, moći ćete iskusiti na stručnim obilascima. Kostimirani vodiči spremni su posjetiteljima pružiti iskustvo povratka u neka druga vremena. Za rekreativce tu su organizirane šetnje sa Supermenkama, vrijednim curama koje će se pobrinuti da nitko ne zaluta, a vode vas i do utvrda.

Dabar Pako i dalje ovdje živi. Sagradio je jednu od najvećih brana u Varaždinskoj županiji. Dabar je zaštićena životinja u Republici Hrvatskoj ,no kako se on ponekad spominje i u negativnom kontekstu, idealno je doći u Paku i čuti sve o ovom najvećem graditelju  među životinjma – kako i zašto on te brane gradi te zašto je važan za eko sustav. I za ovaj program uvijek vlada posebno zanimanje.

Misli se i na najmlađe, za njih su tu uvijek razne radionice, vezane uz  prirodu i šumu. Šumska  igra  sprema razna iznenađenja za klince, a tu je i radionica Drveni vrganj.

Osigurana je i ugostiteljska ponuda, a u zabavnom dijelu programa nastupit glazbeni sastav Luđaci, nakon 17 sati.

Kao uvod u manifestaciju u Paki, u subotu, 21. 9. u 17 sati kod KC Ivan Rabuzin održat će se zanimljiva radionica o kućnom uzgoju gljiva – za ovu priliku – bukovača, nakon koje slijedi prigodna degustacija.

Najveća vrijednost manifestacije je promocija destinacije koja se grana u raznim smjerovima. I onom kulturnom i rekreativnom, ali  i gastronomskom smislu. Ugostitelji  s ovog područja, vrganje  s tanjurića koji su se mogli kupiti samo uz cestu u Paki, polako ali sigurno, sele na svoje restoranske tanjure. Utvrde su zahvaljujući manifestaciji stekle prepoznatljivost i dobile  svakodnevne posjetitelje, a šumska  prometnica Paka – Čanjevo  od  šumskog je puta postala staza rekreativaca i zaljubljenika u prirodu. Tako je Paka mjesto gdje će svatko pronaći svoj dio dana, a kad se u nedjelju smrači, reći ćemo vam – Dovrganja! ( a, ne, doviđenja) !

Iako se kiša i vrganji vole, u slučaju nepovoljne vremenske prognoze, zbog mnoštvo drugog programa manifestacije će se odgoditi.

Organizatori: TZ Grada Novog Marofa i Udruga privatnih šumovlasnika Graber

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje