Povežite se s nama

U fokusu

Proračun Varaždinske županije povećan za rekordnih 49,4 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Proračun Varaždinske županije za 2024. godinu je prvim izmjenama i dopunama povećan  za rekordnih gotovo 30 posto, odlučili su većinom glasova vijećnici Županijske skupštine na danas održanoj sjednici, na kojoj su prihvatili i dva značajna kapitalna projekta, revitalizaciju arboretuma Opeka, najstarijeg zaštićenog i najvećeg arboretuma u Hrvatskoj, te izgradnju i opremanje nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

– Prvim rebalansom konsolidirani proračun Varaždinske županije za ovu godinu povećavamo za rekordnih 49,4 milijuna eura, sa 174 milijuna eura na 223 milijuna. To je prije svega rezultat daljnjeg, značajnog priljeva EU sredstava, rasta poreznih prihoda te prijenosa viška prihoda iz 2023. godine. Sredstva za EU projekte rastu za više od 17 milijuna eura, a ističu se ulaganja u zdravstvu i obrazovanju. Porez na dohodak, ključna kategorija izvornih županijskih prihoda, povećan je za 5 milijuna eura, što je izravna posljedica visoke zaposlenosti u Županiji, rasta plaća, ali i samostalnog odlučivanja gradova i općina o stopama poreza na dohodak – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Najznačajniji projekti u zdravstvu su izgradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo, a uključen je i projekt uređenja Minerve Specijalne bolnice Varaždinske Toplice u iznosu od 15,5 milijuna eura.

– Treba istaknuti i da 250.000 eura usmjeravamo u uređenje prostora za fizikalnu terapiju za djecu Opće bolnice Varaždin, a dodatnih 900.000 eura bit će izdvojeno za brigu o starijima, točnije za Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin. Kao što je poznato, u obrazovanju se provode kapitalni projekti dogradnje OŠ Ivanec te područnih škola Nova Ves i Strmec Podravski, tu su projekti energetske obnove škola Sveti Ilija, Radovan i Jalžabet, a za uređenje kompleksa dvorca Šaulovec rebalansom se osigurava 500.000 eura. Za predfinanciranje EU projekta asistenata u nastavi za djecu s teškoćama izdvajamo 200.000 eura, a za novi projekt u području kulture Prezentacijski centar špilje Vindija planira se 160.000 eura. Kreće se i s novim zajedničkim projektom s Gradom Ludbregom, uređenjem Prapovijesnog parka Ludbreg ukupne vrijednosti 110.000 eura. Počinje i provođenje projekta revitalizacije aboretuma Opeka, za što je u ovoj godini, za početak, rebalansom osigurano 200.000 eura – navela je zamjenica Zagorec.

Većinom glasova na sjednici je prihvaćen polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za 2024. godinu, kao i izvješće o radu župana za prvo polugodište ove godine.

Županijski vijećnici prihvatili su projekt „Arboretum Opeka – održiva zelena destinacija“, čija je ukupna procijenjena vrijednost 10.299.105,27 eura, pri čemu će sa 6.587.525,20 eura biti sufinanciran iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a preostalih 3.711.580,07 eura bit će osigurano u županijskom proračunu za ovu te 2025. i 2026. godinu.

Isto tako, prihvaćen je projekt izgradnje i opremanja zgrade Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, čija je planirana vrijednost 18.000.000 eura, pri čemu će 6,8 milijuna eura osigurati Zavod iz vlastitih sredstava, 2,5 milijuna eura kreditnim zaduženjem, a 8,6 milijuna eura osigurava Varaždinska županija.

Usvojena je i izmjena Odluke o javnim priznanjima Varaždinske županije kojom je sada omogućeno da se u jednoj godini iznimno mogu dodijeliti dvije nagrade za životno djelo, a u slučaju posthumne dodjele nagrade za životno djelo.

Vijećnici su prihvatili informaciju o stanju gospodarstva Varaždinske županije u 2023. godini i prvom polugodištu 2024. te donijeli zaključke o davanju suglasnosti na financijske planove i Statut Županijske uprave za ceste. Usvojena je Odluka o prijenosu vlasništva izgrađenih fotonaponskih elektrana u sklopu projekta „Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije“.

Prihvaćena su izvješća o radu za 2023. godinu Bukotermala d.o.o., Garancijske agencije Varaždinske županije, Zone Sjever d.o.o.,  Piškornice d.o.o. – regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske te Piškornice – Sanacijsko odlagalište d.o.o., zatim izvješće o radu Vatrogasne zajednice Varaždinske županije za 2023. godinu i izvješće o provedbi modela javno-privatnog partnerstva za 2023. godinu, a prihvaćene su i sve ostale točke dnevnog reda.

U fokusu

Ministar Erlić u Varaždinu: Ovo su strateški projekti za grad, ali i cijelu županiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin je u srijedu posjetio ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić te je zajedno s gradonačelnikom Grada Varaždina dr. sc. Nevenom Bosiljem i ostalim načelnicima i sudionicima u projektu u obuhvatu Urbanog područja Varaždin održao radni sastanak u Gradskoj vijećnici.

Tema sastanka bila je priprema strateških projekata Urbanog područja Varaždin čije je financiranje planirano postupkom izravne dodjele bespovratnih sredstava putem ITU mehanizma u financijskom razdoblju 2021. – 2027. godine, za što je i predviđena raspoloživa alokacija bespovratnih sredstava u iznosu od 22.000.000,00 EUR. 

Ministar Šime Erlić u svom je uvodnom obraćanju iskazao zadovoljstvo s pripremom  strateških projekata koji se planiraju financirati putem ITU mehanizma na Urbanom području Varaždin te pozvao sve jedinice lokalne samouprave u obuhvatu Urbanog područja Varaždin, a koje sudjeluju u pripremi, da maksimalno ubrzaju administrativnu pripremu kako bi svi projekti postigli nužnu razinu spremnosti potrebnu za pokretanje postupaka izravne dodjele bespovratnih sredstava za njihovo financiranje.

Tijekom radnog sastanka prezentirano je u kojoj je fazi priprema i provedba četiriju strateških projekata Urbanog područja Varaždin:

„Regionalni centar za predinkubaciju u pametnoj industriji“, nositelj projekta je Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, a partneri na projektu gradovi Varaždin, Ludbreg i Novi Marof te općine Gornji Kneginec, Sveti Ilija i Vidovec

„Centar kreativnih i kulturnih industrija“, nositelj projekta je Pučko otvoreno učilište Varaždin, a partneri na projektu gradovi Varaždin, Ludbreg i Varaždinske Toplice te općine Maruševec, Trnovec Bartolovečki i Vinica

„Unaprjeđenje kulturno – povijesne baštine za razvoj cjelogodišnje turističke ponude“, nositelj projekta je Grad Varaždin, a partneri na projektu Grad Varaždinske Toplice te općine Vidovec i Vinica (projekt između ostalog obuhvaća uređenje Sinagoge i Varaždinske kuće u Gajevoj ulici)

„Zelena mjesta rekreacije i aktivnog održivog turizma“, nositelj projekta je Grad Ludbreg, a partneri na projektu gradovi Novi Marof i Varaždinske Toplice te općine Jalžabet, Martijanec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija i Trnovec Bartolovečki

-Imali smo konstruktivan razgovor s gradonačelnikom Bosiljem i ostalim predstavnicima općina i gradova u Urbanom području Varaždin. Cilj i svrha sastanka su da intenziviramo projekte, odnosno pozive za dodjelu bespovratnih sredstava koji se sad moraju pripremiti kako bi se projekti što prije realizirali. Vlada je osmislila program za razvoj gradova vrijedan 680 milijuna eura kroz programe regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kako bi gradovi, urbana središta županija, bili pokretači regija s tim sredstvima i ulaganjima, na temelju Strategija razvoja urbanih područja. Grad Varaždin je u tome uspješan, donio je svoju Strategiju razvoja urbanoga područja i u suradnji s ostalim jedinicama lokalne samouprave donio plan konkretnih projekata, strateških projekata, a koji imaju svoju dinamiku realizacije – rekao je ministar Erlić.

Kazao je kako se projekti Grada Varaždina, Centar kreativnih industrija i Centar za predinkubaciju, ističu inovativnošću i potiču podizanje standarda grada Varaždina.

– Konkretno, Centar za predinkubaciju je vrlo važan segment koji omogućava studentima da se pripreme za tržište rada već u sklopu samog fakulteta, što je u skladu s europskim najmodernijim praksama i FOI tu daje pozitivnu dinamiku gospodarstvu grada i županije i jedan veliki doprinos – rekao je ministar. Istaknuo je kako je ministarstvo na raspolaganju u provedbi i realizaciji.

-Sredstva ukupne vrijednosti 22 milijuna eura moraju se potrošiti do 2029. godine, a vjerujem da će svi ovi projekti biti realizirani i ranije, posebno ovi koji već kreću s pozivima i javnim nabavama ove godine. Želim svima koji su uključeni sreću u realizaciji te stavljam naše ministarstvo koje radi u suradnji s Gradom i gradskim službama, na raspolaganje – rekao je.

Gradonačelnik Neven Bosilj iskazao je zadovoljstvo što se uskoro kreće s realizacijom projekata.

– Sa zadovoljstvom mogu reći da ćemo natječaje za dva velika projekta raspisati ove godine – Centar kreativnih i kulturnih industrija, nekadašnje kino Dom, i Centar za predinkubaciju u pametnoj industriji, odnosno dogradnju vile Oršić za Fakultet organizacije i informatike. To su projekti koji će puno značiti za daljnji razvoj gospodarstva i ekonomije u Varaždinu, ali i promijeniti urbanu vizuru našeg centra grada. Projekti su vrijednosti preko 5 milijuna eura i vjerujem da će već do kraja godine biti raspisani natječaji za izvođenje radova te uskoro krećemo s procesom javne nabave. Druga dva projekta su u visokoj fazi pripremljenosti, a dogovor s današnjeg sastanka je da će dio koji se odnosi na revitalizaciju kulturne baštine gdje Grad Varaždin ima Varaždinsku kuću u Gajevoj ulici i Sinagogu, a ostale projekte Grad Varaždinske Toplice te općine Vinica i Vidovec, biti spreman u prvom kvartalu sljedeće godine. Zadnji strateški stup, aktivnog održivog turizma, vodi Grad Ludbreg i tu su uključene sve ostale naše jedinice lokalne samouprave. Tu se povezuje sliv Drave i Bednje u zajedničku turističku priču i gradit će se od biciklističkih staza do interpretacijskih centara. On je također u visokoj fazi pripremljenosti, studija izvodljivosti bi trebala biti usuglašena ove godine, a natječaji će onda krenuti iduće godine – rekao je gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj.

Nakon radnog dijela sastanka, gradonačelnik je zajedno s ministrom i suradnicima obišao lokacije Varaždinske kuće, bivše kino Dom, odnosno budući Centar kreativnih i kulturnih industrija te vilu Oršić gdje će se izgraditi Regionalni centar za predinkubaciju u pametnoj industriji.

Nastavite čitati

U fokusu

Lukačić tražio da država preuzme trošak plaća u vrtićima, zamjenica župana obećala da će poslati dopis Vladi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Treba li se, i u kojoj mjeri, država više uključiti u financiranje vrtića? O tom se pitanju već neko vrijeme vodi javna polemika. Tako smo primjerice od SDP-ovih načelnika i gradonačelnika mogli čuti da je trenutni Vladin model sufinanciranja vrtića diskriminator, te da se rade razlike među djecom i roditeljima po pitanju mjesta gdje žive.

Također, navode i da je nepravedna Uredba prema kojoj su gradovi i općine kao osnivači dječjih vrtića dužni uskladiti plaće odgojiteljica. Podsjetimo i da je Nezavisna platforma sjever predlagala reforma sustava predškolskog odgoja na način da država preuzme financiranje predškolskog odgoja i time rastereti općine i gradove, ali i roditelje s druge strane.

HDZ-ovci su do sad hvalili Vladine uredbe vezane za vrtiće.

HNS je pak i ranije također zagovarao inicijativu da se država više financijski uključi u funkcioniranje vrtića te da na taj način rastereti gradove i općine. Na sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije Krunoslav Lukačić oživio je temu vrtića. Naveo je da su na prijedlog HNS-a osigurana sredstva za fiskalnu održivost vrtića.  Međutim, smatra da bi država na sebe trebala preuzeti plaće zaposlenika vrtića.

– Osnivači su dužni uskladiti plaće odgojiteljica. Predlažem da Varaždinska županija zajedno s jedinicama lokalne samouprave pokrene inicijativu prema Vladi Republike Hrvatske da resorno ministarstvu preuzme trošak plaća odgojiteljica u dječjim vrtićima – rekao je Lukačić.

Zamjenica Silvija Zagorec ovaj put nije hvalila Vladinu mjeru već je pozdravila Lukačićevu inicijativu.

– Županije nema ingerenciju nad predškolskim ustanovama. Svaku inicijativu pozdravljamo jer smatramo da svaki građanin mora imati jednake uvjete i prava. Nastavno na inicijativu, možemo uputiti dopis prema Vladi i ministarstvu – rekla je zamjenica župana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje