Povežite se s nama

Život i društvo

Brankica Kovaček nakon 44 i pol godine otišla u mirovinu: Da biram ponovo, odabrala bih isto

Objavljeno:

- dana

Djelatnici osnovnih i srednjih škola, kao i dječjih vrtića koji su otišli u mirovinu u školskoj godini 2023./24.  primili su zahvalnice Varaždinske županije za dugogodišnji rad, predanost te doprinos odgoju i obrazovanju, a sve u sklopu obilježavanja Svjetskog dana učitelja, koji se svake godine obilježava 5. listopada.

Iz obrazovnog sustava u mirovinu je prošle školske godine otišlo ukupno 79 djelatnika – učitelja, nastavnika, profesora, suradnika u nastavi, nenastavnog osoblja i djelatnika dječjih vrtića, od kojih neki imaju i više od četrdeset godina radnog staža.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je zajedno s pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslavom Huđekom nazočio obilježavanju istaknuo je kako Varaždinska županija pridaje veliku pozornost obrazovanju, a o tome govore proračunska sredstva i svi oni akti koje je donijela Županijska skupština.

Iza Brankice Kovaček su 44,5 godine rada u, kako je naglasila, najljepšem i najodgovornijem poslu u Osnovnoj školi Veliki Bukovec.

– Još kao mala znala sam da ću vjerojatno biti prosvjetarka jer sam već tada „educirala” svoje lutke, ali i svoje prijateljice. Uživala sam u svom poslu i zaista sam voljela taj posao i djecu, iako je bilo i izazova. Bilo je puno projekata u našoj školi i u svakom sam sudjelovala do zadnjega. Da biram ponovo, odabrala bih s ponosom isto jer sam radila u predivnom kolektivu, s predivnim ljudima gdje suradnja nikad nije bila upitna, a moji su učenici bili moja djeca, odnosno  moja šira obitelj – rekla je Kovaček.

Dražen Koščak, bivši ravnatelj Srednje strukovne škole naznačio je kako je 38 godina radio u školskom sustavu, a od toga je malo više od 28 godina bio ravnatelj Srednje strukovne škole.

– To je praktički pola života i normalno da se s time saživite. Jedva sam čekao ponedjeljak da idem na posao, bio sam uvijek među prvima i volio sam raditi taj posao. Između škole nekad i danas velike su razlike. Prije 40 godina poštovanje prema nastavniku i profesoru je bilo drugačije, a danas su pritisci u školama puno veći, većinom od strane roditelja koji na školu prebacuju neke obveze koje oni sami ne odrađuju – rekao je Košćak.

Barbara Hrgarek, čiji radni staž iznosi 47 godina, zadnjih trideset godina radila je kao kuharica u Osnovnoj školi „Gustav Krklec“ u Maruševcu, a iako je bilo zahtjevno, ponekad i teško, bilo je i lijepih trenutaka, stoga su ostale i lijepe uspomene.

– Nekada nije bilo toliko opreme u kuhinjama pa smo se morali snalaziti, a sada, kad je kuhinja opremljenija, puno je lakše raditi. Od kada sam u mirovini, malo mi nedostaje posao, ali uz kućne poslove i unuke vrijeme ljepše i brže prolazi– rekla je Barbara Hrgarek.

Život i društvo

Hrvatski Crveni križ pokreće apel za pomoć stanovništvu u Bosni i Hercegovini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski Crveni križ pokreće apel za pomoć stanovništvu u Bosni i Hercegovini pogođenom katastrofalnim poplavama.

Situacija u susjednoj zemlji iznimno je teška, a život je izgubilo najmanje 18 osoba dok se trenutno 40 ljudi smatra nestalima.

Timovi Društva Crvenog križa Bosne i Hercegovine na terenu pomažu pogođenom stanovništvu. Strahuje se i od velikih materijalnih šteta te dodatnih ugroza života i zdravlja mještana na pogođenom području.

Donirati možete pozivom na donatorski telefon Hrvatskog Crvenog križa broj 060 90 11 (cijena poziva je 0,83 eura i u taj iznos uključen je PDV, kao i naknade teleoperaterima.

Operator humanitarnog telefona: Moj telekom d.o.o., tel. 01-3659-058), kao i uplatama na žiro račun ili putem Keks Pay aplikacije.

Više detalja možete pronaći na web stranici: https://bit.ly/4eQh8Su #HrvatskiCrveniKriz #redcross #NeighboursHelpFirst #Susjedipomazuprvi

Nastavite čitati

Život i društvo

Održana prva radionica u projektu uspostave Talent centra za robotiku za predškolce u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općini Petrijanec započele su aktivnosti usmjerene na uspostavu Europskog talent centra za robotiku za predškolce.

Podsjetimo, Ministarstvo demografije i useljeništva je u sklopu javnog poziva jedinicama lokalne samouprave za sufinanciranje provedbe edukativnih, kulturnih i sportskih aktivnosti djece predškolske dobi i djece nižih razreda osnovne škole Općini Petrijanec dodijelio 29.400 eura, dok je ukupna vrijednost projekta 35.000 eura.

U vrtiću “Bambi” 23. rujna u sklopu navedenog projekta započele su besplatne edukacije iz STEM područja i robotike na kojima će se odgajateljice educirati za provedbu edukativnih područja. One će zatim s učenicima provesti izobrazne jedinice na području STEM-a.

S ciljem još veće popularizacije i razvoja robotike kod mlađih dobnih skupina, Općina Petrijanec planira uspostaviti prvi europski Talent centar za robotiku predškolske dobi.

U ponedjeljak, 2. listopada, je u prostorijama Društvenog doma u Petrijancu održana prva radionica radne skupine za izradu strategije na kojoj je sudjelovalo 20-tak dionika iz raznih javnih i privatnih organizacija s područja Općine Petrijanec, Grada Varaždina i okolnih mjesta, a koji u svom djelovanju i radu dolaze u direktni kontakt s djecom odnosno bave se nekim oblikom komplementarnih edukativnih aktivnosti.

Radionica je za cilj imala ispitivanje razmišljanja tih relevantnih dionika te donošenje zaključaka na temelju kojih će se, prilikom izrade Strategije, identificirati prednosti, nedostaci, snage i slabosti područja za razvoj talenata u predškolskoj dobi.

Uspostava Talent centra za robotiku za djecu predškolske dobi u Petrijancu logični je nastavak višegodišnjih aktivnosti Općine koja je provela ili provodi cijeli niz edukativnih projekata za djecu iz STEM i drugih naprednih znanstvenih područja. Cilj svih tih aktivnosti je stvoriti sustav prepoznavanja i razvoja darovite djece te pružanja važnih znanja i vještina od najranije dobi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje