Povežite se s nama

Život i društvo

Višnjica: u nedjelju pokop žrtava poslijeratnih jugokomunističkih zločina

Objavljeno:

- dana

U Višnjici će u nedjelju, 9. rujna biti pokopani posmrtni ostaci žrtava ubijenih nakon Drugog svjetskog rata u tamošnjoj šumi Belaš.

Riječ je o posmrtnim ostacima 10-ak žrtava ekshumiranih na području šume Belaš tijekom ekshumacije provedene 2017. godine od strane Ministarstva branitelja.

Provedenom ekshumacijom potvrđena su brojna svjedočanstva starijih mještana Višnjice koji su nakon gotovo polustoljetne šutnje i straha progovorili o zločinu počinjenom u spomenutoj šumi.

Naime, na tom su mjestu neposredno po završetku 2. svjetskog rata, partizani, nakon što su ih svezane u koloni doveli u Višnjicu, bez suđenja ubili više desetaka pripadnika poraženih vojnih formacija iz okolice Varaždina.

Najviše stradalih bilo je s područja mjesta Ilije. Ubijeni su ostavljeni u šumi Belaš gdje su kasnije i zakopani. Tek su nekolicinu tijela ubijenih njihove obitelji odvezle u rodna mjesta i sahranili na mjesnim grobljima.

S demokratskim promjenama 90-ih godina prošlog stoljeća mještani Višnjice podigli su na stratištu spomen križ i od tada se na tom mjestu jednom godišnje slavi misa zadušnica.

Tek 2016. godine, na inicijativu brigadnog generala Zdravka Jakopa, započela su probna iskapanja koja su potvrdila svjedočanstva mještana Višnjice. Ekshumacija je nastavljena 2017. godine i tada su pronađeni posmrtni ostaci 10-ak žrtava koji će biti pokopani u zajedničku grobnicu na mjesnom groblju u Višnjici.

Iako je prema riječima svjedoka broj ubijenih veći, zbog konfiguracije terena i nastalih promjena na samom krajoliku, bilo je otežalo lociranje svih mjesta na kojima su ubijeni zakopani, te posmrtni ostaci ostalih žrtava nisu mogli biti pronađeni.

Pokop posmrtnih ostataka održat će se 9. Rujna. U suradnji s Gradom Lepoglavom pripremljena je zajednička grobnica na mjesnom groblju u Višnjici u koju će biti pokopani posmrtni ostaci žrtava iz šume Belaš.

Program:

9:00 sati
Dolazak pogrebnog vozila i unošenje posmrtnih ostataka u župnu crkvu Pohođenja Blažene Djevice Marije u Višnjici.

– okupljeni vjernici imat će mogućnost kod lijesa s posmrtnim ostacima žrtava iz šume Belaš, položenom na odru u župnoj crkvi, uputiti posljednji pozdrav i udijelit blagoslov

9:45 sati
Okupljanje uzvanika ispred župne crkve Pohođenja Blažene Djevice Marije u Višnjici.

10.00 sati
Početak komemorativnog programa i sprovodne svete mise.

– misno slavlje predvodit će varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak

Nakon svete mise oformit će se pogrebna povorka koja će pratiti posmrtne ostatke od župne crkve do mjesnog groblja u Višnjici gdje će posmrtni ostaci žrtava biti pokopani u zajedničku grobnicu.

11:30 sati
Pokop posmrtnih ostataka žrtava na mjesnom groblju u Višnjici

– tom će se prigodom okupljenima obratiti govornici nakon čega slijedi počasni pucanj

Život i društvo

Grad Lepoglava dodijelio ugovore udrugama civilnog društva vrijedne 55.000 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u Lepoglavi, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić potpisao je 6. svibnja ugovore s udrugama civilnog društva koje su na temelju natječaja ostvarile financijsku potporu Grada za svoje projekte i programe u 2024. godini.

Grad Lepoglava za udruge izdvaja više sredstava nego neka veći gradovi pa je tako ove godine za udruge civilnog društva u proračunu predviđeno 55.000 eura.

Gradonačelnik Marijan Škvarić rekao je kako su udruge civilnog društva jako bitan segment razvoja grada, a to potvrđuje i činjenica da se na natječaj svake godine javi velik broj udruga.

– Ove godine potpisani je Ugovor s 34 udruga koje su dobile sredstva u iznosima od 200 do 5100 eura. Ono što je specifičnost Grada Lepoglave je da se na natječaj ne javljaju samo udruge s područja grada Lepoglave, već i iz Varaždina i Ivanca. Tako nam se ove godine prijavilo pet udruga s područja grada Ivanca koje su dobile sredstva. Uvjeti za prijavu su da su članovi udruga s područja grada Lepoglave i da se većina projekata i programa odvija na području grada Lepoglave – istaknuo je Škvarić.

Gradonačelnik vjeruje kako će te 34 udruge koje će dobiti sredstva i koja će im biti uplaćena kroz dva tjedna, svojim aktivnostima i sadržajima, ne samo obogatiti cjelokupni sadržaj grada, nego i njihove interese koje su programima definirali.

Treba napomenuti kako Grad Lepoglava osim za udruge civilnog društva, izdvaja sredstva i za sportske udruge u iznosu od 250.000 eura te za vatrogastvo 120.000 eura. Naglasilo se je i nastojanje za osiguravanje prostora za rad udruga, što bi se riješilo dobivanjem nekoliko zgrada koje su u državnom vlasništvu.

Na dodijeli ugovora prisutan je bio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave Robert Dukarić koji je naglasio kako se u odabiru gledalo da sve udruge dobiju dio sredstava.

– Grad Lepoglava je i dalje vodeći što se tiče udruga i donacije sredstava, ali ćemo iduće godine pokušati podići kriterij kako bi bili i zadovoljniji. Nadam se da ćete dobivena sredstva iskoristiti i najbolje prezentirati vaše udruge na najbolji mogući način – rekao je Dukarić.

Predsjednik udruge HVIDRA Ivanec Vjekoslav Špac kazao je kako su na natječaj prijavili memorijalni turnir koji već godinama traje u Žarovnici i Jerovcu te je zahvalio gradonačelniku na dugogodišnjoj suradnji, jer osim na ovome s Gradom Lepoglavom surađuju i na otvaranju Muzeja Domovinskog rata u Ivancu.

Gradu Lepoglavi i gradonačelniku Marijanu Škvariću zahvalila se na odobrenim sredstvima i predsjednica Udruge umirovljenika Lepoglava Marija Varović koja je istaknula kako će im ova sredstva omogućiti održavanje radionica u školi, ali i zajedničkom druženju mladih i starih kao i na samom radu udruge.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinci danas sve do podneva u centru grada mogu doznati sve o reanimaciji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, obilježava se 08. svibnja u čast Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, a proslavom ovoga dana u Republici Hrvatskoj započinje i obilježavanje Tjedna Crvenog križa  8.-15. svibnja.

 Društvo Crvenog križa Varaždinske županije tim povodom organizira niz aktivnosti. Jedno od događanja bit će prezentacija pružanja Prve pomoći unesrećenim osobama, odnosno upoznavanje sa pravilnim postupkom reanimacije. Tom prigodom, građani će se moći upoznati sa aktivnostima, radom i djelovanjem Crvenog križa.

Prisutnima će biti dostupno besplatno mjerenje vrijednosti šećera u krvi i krvnog tlaka.

 Svrha obilježavanja Tjedna Crvenog križa je promicanje djelatnosti Crvenog križa i na taj način približavanje svih oblika pomoći našim korisnicima i osobama u potrebi te ovim putem svim djelatnicima, volonterima, članovima, korisnicima, simpatizerima i prijateljima Crvenog križa čestitamo Svjetski dan crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

 Pozivamo sve građane da dođu 08.05.2024.godine na Franjevački trg, ispred Grgura Ninskog u vremenu od 9,00 do 12,00 sati, na druženje uz kavu i sokove.

Očuvajmo humanost, spoznajmo važnost solidarnosti i zamislimo koliko bi svijet bio bolji kada bi svatko od nas dao svoj doprinos.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje