Povežite se s nama

Kultura

Hrvatsko knjižničarsko društvo: “Posao knjižničara nije samo donijeti knjigu s police!”

društvo

Objavljeno:

- dana

Ministarstvo kulture pripremilo je novi Zakon o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, kojem se protivi cijela hrvatska knjižničarska zajednica, uključujući i Hrvatsko knjižničarsko društvo.

Struka nije bila uključena u oblikovanje konačnoga prijedloga Zakona, zbog čega je tijekom e-Savjetovanja istaknula gotovo 2600 primjedbi. Umjesto osuvremenjivanja postojećeg Zakona, knjižničari strahuju da će ovaj prijedlog Zakona, koji je u saborskoj proceduri, biti izglasan. Knjižničarstvo danas ima velik utjecaj na obrazovanje i kulturu građana – od djece do umirovljenika, a donošenje novog Zakona o knjižnicama štetno je za razvoj društva – priopćilo je Hrvatsko knjižničarsko društvo.

Špekulacija?

Prijedlog Zakona predviđa osnivanje privatnih knjižnica. Svrha toga je nejasna i otvara prostor špekulacijama, smatraju u Društvu, jer je knjižničarstvo neprofitna djelatnost, smatraju u HKD-u. U prijedlogu Zakona neodgovarajuće se barata i stručnim rječnikom, pa se nasuprot privatnih stavljaju takozvane „javne” knjižnice, što je loš prijevod za „public”, to jest „narodne” knjižnice.

društvo

Dr. sc. Dunja Holcer, predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva

Upitnik se stavlja nad budućnost knjižnica u školskim i visokoškolskim ustanovama. One sada čine čak 80 posto knjižnica, a ako se prihvati ovaj prijedlog Zakona, osnivači novih škola i visokoškolskih ustanova moći će zaobići obvezu osnivanja knjižnica u vlastitu sastavu. Novi prijedlog Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti velik je udarac i na dosegnute standarde struke. Ravnatelji i voditelji knjižnica u budućnosti ne bi trebali biti knjižničarske struke, a iz teksta Zakona izbačeni su i stručni nazivi, pa je nejasno hoće li i kako u knjižnicama raditi stručni djelatnici. Sigurno je da će u knjižnicama raditi sve manje knjižničara.

– Prijedlozi zakonskog smanjivanja već dosegnutih standarda i uvjeta za stručno obavljanje knjižnične djelatnosti, ustroj i rukovođenje knjižnicama sa sobom nose i sumnje da bi se time zapravo u velikoj mjeri „legalizirali” različiti slučajevi sumnjivih zapošljavanja na rukovodećim i drugim mjestima u knjižnicama. Brisanje stručnih knjižničarskih zvanja iz Zakona omogućuje da taj posao obavljaju nestručni djelatnici. Posao knjižničara nije samo donijeti knjigu s police! Taj posao obuhvaća obradu knjižnične građe, upravljanje informacijama i informacijskim izvorima, savjetovanje korisnika knjižnice, te održavanje edukativnih programa – kaže dr. sc. Dunja Holcer, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je da nije točno da struka nije konzultirana u pripremi prijedloga Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, ocijenivši da su bojazni Hrvatskog knjižničarskog društva povezane s posljedicama toga zakona stvar krive interpretacije njegovih odredbi:

– Nije istina da nisu konzultirani, upravo suprotno! – kaže ministrica. Dodala je da Zakon o knjižnicama nije u koliziji sa Zakonom o odgoju i obrazovanju, te da kriterije za osnivanje i djelovanje osnovnih, srednjih i visokoškolskih ustanova uređuje sustav znanosti i obrazovanja. Na nekim fakultetima postoje knjižnice, dok na nekom drugom fakultetu imate sveučilišnu knjižnicu ili se ugovorom postojeća znanstvena knjižnica spojila sa sveučilišnom.

– Jednostavno otvaramo mogućnost da se to može riješiti ugovorom – objašnjava ministrica kulture.

Struka struku mije

Na tvrdnju HKD-a da ravnatelji i voditelji knjižnica u budućnosti neće morati biti knjižničarske struke, ministrica Obuljen Koržinek uzvratila je tvrdnjom da je to potpuna neistina.

– Ne znam uopće kako su to iščitali. Ne znam iz čega taj zaključak proizlazi, pa ga ne mogu niti komentirati – rekla je. Potpuno je jasno da za ravnateljsko mjesto konkuriraju osobe koje imaju knjižničarsko zvanje, ali u slučaju da takve osobe nema, ravnateljem knjižnice može postati osoba koja ima određeno obrazovanje i iskustvo u rukovođenju nekom kulturnom institucijom, poručila je ministrica kulture.

 

društvo

Prema statističkim podacima Državnog zavoda za statistiku, u Republici Hrvatskoj u 2016. godini djelovalo je 1768 knjižnica s 4066 zaposlenih djelatnika, od kojih je njih 3380 zaposleno na stručnim poslovima. Od ukupnog broja knjižnica samostalno je 169 knjižnica, stotinu knjižnica je u sastavu drugih knjižnica, a 1499 knjižnica u sastavu je ustanova/poduzeća. Prema vrsti knjižnica u Hrvatskoj postoje jedna nacionalna knjižnica (300 zaposlenika), sedam sveučilišnih (174 zaposlenika), 118 knjižnica na visokim učilištima (332 zaposlenika), dvije općeznanstvene (48 zaposlenika), 146 specijalnih knjižnica (223 zaposlenika), 277 narodnih knjižnica (1660 zaposlenika), 858 osnovnoškolskih knjižnica (919 zaposlenika) i 359 srednjoškolskih knjižnica (410 zaposlenika). Članova knjižnica bila su 1 309 484, a od ukupno korištene knjižnične građe (11 492 797 jedinica), najviše su se koristile knjige i brošure (68,6%) te novine (18,13%). Najviše se građe koristi u narodnim knjižnicama (40,91%).

Da bi se zaustavilo usvajanje predloženog Zakona o knjižnicama, Hrvatsko knjižničarsko društvo uputilo je dopise Odboru za zakonodavstvo, Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora, te svim saborskim zastupnicima.

Kultura

Za 31. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava predloženi tamburaši iz Maruševca, V. Toplica i Trnovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tamburaška sekcija KUD-a “Klaruš” Maruševec prošle je nedjelje, 15. rujna, sudjelovala na 17. županijskoj smotri tamburaških sastava i orkestara Varaždinske županije.

Smotra je održana u Kulturnom centru Općine Cestica.

Organizatori smotre bili su Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije i KUD Općine Cestica. Na smotri se predstavilo šest tamburaških sastava i jedan tamburaški orkestar s područja Varaždinske županije i to u tri kategorije; folklorni sastavi, folklorni orkestri i koncertni sastavi.

U natjecateljskom dijelu programa najprije su nastupili folklorni sastavi; Tamburaški sastav Dječjeg folklornog društva ”Sončece” iz Varaždina (voditelj  Nikola Ivek), Tamburaški sastav KUD-a Cvetlinski zvon iz Jazbine Cvetlinske (voditeljica Marija Kramar) i Tamburaški sastav KUD-a ”Toplice” iz Varaždinskih Toplica (voditeljica Mirta Matkun).

U revijalnom djelu folklornih tamburaških sastava predstavio se Tamburaški sastav ”Pajdaši” KUD-a ”Anka Ošpuh” iz Ludbrega (voditelj Elvis Međeral), a nakon njih u kategoriji folklornih orkestara nastupio je Tamburaški orkestar KUD-a ”MAK” iz Trnovca (voditelj Boris Važanić). U kategorija koncertnih sastava nastupili su Tamburaški sastav KUD-a Martijanec (voditelj Boris Vražić), a na kraju i Tamburaški sastav KUD-a ”Klaruš” iz Maruševca (voditelj Franjo Plantak) sa skladbama Julija Njikoša: “Ivanjska noć” i “Tempa” (Kolo na slavonske narodne motive).

U ime Hrvatskog sabora kulture selektor smotre bio je profesor tambure Veljko Valentin Škorvaga koji je istaknuo kako tambura nikad nije tako kvalitetno svirala kao u današnje vrijeme, dok je predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga Varaždinske županije Zlatko Peharda kazao kako je tamburaška glazbena scena u Varaždinskoj županiji živa i vrlo kvalitetna, što su tamburaši na smotri i pokazali. Sudionicima smotre dobrodošlicu i uspješne nastupe poželio je i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj. Ispred Općine Maruševec smotri u Cestici nazočio je predsjednik Općinskog vijeća Općine Maruševec Damir Šprem.

Bila je ovo prava glazbena poslastica za kraj Dana Općine Cestica koja je bila ovogodišnji pokrovitelj smotre, zajedno s Varaždinskom županijom i Ministarstvom kulture i medija.

Za 31. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava koji će se održati u Dugom Selu, selektor je predložio tamburaški sastav KUD-a “Klaruš” Maruševec u kategoriji koncertnih sastava, u kategoriji folklornih sastava nastupiti će TS KUD-a ”Toplice”, a u kategoriji folklornih orkestara Varaždinsku županiju će predstavljati Tamburaški orkestar ”MAK” Trnovec.

Svi su pozvani da predstavnike Varaždinske županije 30. studenoga i 1. prosinca popratite na državnom susretu u Dugom Selu kojeg će organizirati Hrvatski sabor kulture (online prijenos).

Nastavite čitati

Kultura

Najavljen bogat program 54. Varaždinskih baroknih večeri koje počinju u petak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Petnaest vrhunskih koncerata u Varaždinu, iznimno bogat popratni program objedinjen pod nazivom Total Baroque, koncerti u 12 gradova i mjesta u četiri hrvatske županije i sve to objedinjeno u 13 festivalskih dana najkraći je sažetak 54. Varaždinskih baroknih večeri čiji je bogati program predstavljen na konferenciji za medije održanoj u utorak, 17. rujna, u Gradskoj vijećnici u Varaždinu.

Festival Varaždinske barokne večeri najznačajnija je glazbeno-scenska priredba središnje Hrvatske, osnovana 1971. godine. Festival je pod stalnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, a Ministarstvo kulture i medija RH dodijelilo mu je nacionalni značaj prije 20-tak godina. Svake godine s ponosom se na Festivalu predstavljaju glazbenici zemlje partner, a ove su godine organizatori iznimno ponosni na velik broj portugalskih izvođača koje će Varaždin ugostiti od 20. rujna do 2. listopada.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj čestitao je organizatorima na volji i trudu zahvaljujući kojima ljubitelji barokne glazbe imaju priliku svake jeseni uživati u Varaždinu.

– Siguran sam da će kroz 15 koncerata u matičnom gradu Varaždinu i desetak u susjednim gradovima pružiti publici prigodu da upozna glazbenike iz ovogodišnje zemlje partner Portugala, ali i iz drugih zemalja poput Švedske, Španjolske i Mađarske koje također financijski sudjeluju u održavanju ovogodišnjeg festivala. Vjerujem kako će Varaždin, UNESCOV grad glazbe 20. rujna ponovno postati središnje mjesto na europskoj i svjetskoj kulturnoj karti – rekao je gradonačelnik Varaždina.

– Na ovim baroknim večerima u 13 dana trajanja festivala biti će za svakoga po nešto. Svi će moći uživati u baroknoj glazbi i u fadu i popratnim programima – rekao je gradonačelnik Bosilj i najavio da će se u vrijeme festivala u subotu, 21. rujna, u 10 sati u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina potpisati sporazum o suradnji gradova Varaždin i Guimaraes u Portugalu. Nakon potpisivanja sporazuma, ispred Gradske vijećnice bit će otkrivena ploča s grbom tog povijesnog partnerskog grada, a u 17 sati u Palači Sermage u prostoru Total baroka biti će upriličen koncert Gudačkog kvarteta Guimaraes u čast potpisivanja sporazuma o suradnji.

Čestitkama organizatorima se pridružila i Silvija Zagorec, zamjenica župana Varaždinske županije: “Varaždinske barokne večeri su definitivno naš najstariji i najdugovječniji festival za kojeg se zna u cijelome svijetu. Vjerujemo kako su organizatori u suradnji s Portugalom pripremili odličan program i posebno pozdravljamo što festival izlazi iz koncertnih prostora i otvara se široj javnosti kroz programe u susjednim mjestima u našoj županiji.“

Ravnatelj VBV-a Davor Bobić kazao je kako svaka država u Varaždin donese ono najbolje što ima na polju autentičnog izvođenja barokne glazbe, a ove ga je godine iznimno obradovala suradnja sa zemljom partnerom, Portugalom, zahvaljujući čijoj velikodušnoj potpori i preporukama ove godine imamo priliku ugostiti neke od najeminentnijih portugalskih ansambala.

– Posebno nas raduje povratak na Festival istaknutog engleskog čembalista i dirigenta maestra Laurenca Cummingsa, jednog od voditelja dugogodišnje ljetne Škole barokne glazbe i plesa Aestas Musica, koja je niz godina uspješno djelovala u našem gradu, koji će uz Orquestra Barroca Casa da Musica, Zbor Hrvatskeradio televizije i sopranisticu Sara Braga Simões nastupiti na koncertu svečanog otvorenja Varaždinskih baroknih večeri u petak, 20. rujna 2024. godine. A varaždinske barokne večeri i ove godine donose impresivan festivalski program koji uključuje oratorijske i operne produkcije, brojne nastupe mladih glazbenika te niz edukativnih programa posebno namijenjenih mladima – naglasio je Bobić.

Novinarima se obratio i Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin koji organizira VBV posljednjih 29 godina.

– Više od 400 izvođača ugostit ćemo ove godine na Festivalu što je zaista impresivna brojka, obilježit ćemo 25. obljetnicu zbora Chorus Angelicus i to izvedbom znamenitog Handelovog oratorija Juda Makabejac te 25 godina od smrti akademika Jurice Muraja, kojemu će biti posvećujemo tradicionalni koncert naših najboljih učenika Glazbene škole u Varaždinu uz Varaždinski komorni orkestar. U dvorištu palače Sermage u sklopu programa Total Baroque smjestit će se portugalski „kutak“ u kojem će se pjevati fado, ali i uživati u gastronomskoj ponudi zemlje partnera – najavio je ravnatelj Rojnik.

Organizatori su pripremili iznimno bogat popratni program, a Festival će završiti 2. listopada podjelom festivalskih nagrada. I dok počinje odbrojavanje do ovogodišnjeg baroknog festivala, organizatori već pripremaju iduće jubilarne 55. Varaždinske barokne večeri.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje