Povežite se s nama

Međimurje

Osnovna škola Selnica prva u Međimurju ima solarne kolektore, završen projekt obnove!

Objavljeno:

- dana

Energetskom obnovom zgrade Osnovne škole Selnica ostvarit će se ušteda toplinske energije na godišnjoj razini od gotovo 56 %, rečeno je na današnjoj završnoj konferenciji projekta kojim je obnovljena četvrta odgojno-obrazovna institucija u prvom ciklusu energetske obnove vrijednom više od 27 milijuna kuna.

Boravak u školi zasigurno će biti ugodniji za 246 učenika i 47 djelatnika Osnovne škole Selnica, a svima koji su sudjelovali u projektu zahvalila je ravnateljica škole Anica Rašperger:

– Obnovom škole osigurani su bolji uvjeti našoj djecu, dok ćemo ostvarene uštede uložiti u poboljšanje kvalitete obrazovnog procesa, na korist samih učenika i djelatnika.

Direktor Međimurske energetske agencije d.o.o. (MENEA) Alen Višnjić napomenuo je da su tijekom obnove objekta izvedeni građevinski i strojarski radovi te rekonstrukcija elektroinstalacija i rasvjete, a sve s ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti:

– U potpunosti je zamijenjena vanjska stolarija te je izvedena toplinska izolacija kamenom vunom zidova pročelja i podova potkrovlja. Instalirana je nova rasvjeta bazirana na LED tehnologiji, ugrađeni su i novi radijatori te je postavljen fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije, odnosno solarna elektrana na krov školske zgrade.

Inovacije

– U svakoj školi koju obnavljamo uvodimo inovativne sustave, u Osnovnoj školi Selnica to je solarna elektrana te je ova škola prva u Međimurju koja ima solarne kolektore – istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Međimurske županije. Sušec te dodao da će ušteđena sredstva biti uložena u nove vrijedne programe. Velikim promjenama u školi zadovoljan je i načelnik Općine Selnica Ervin Vičević koji je rekao da su uvjeti kvalitetnog odgoja i obrazovanja djece važni za napredak čitave zajednice.

Projekt obnove škole započeo je u srpnju 2017. godine, a ukupna vrijednost projekta energetske obnove zgrade iznosi 2,2 milijuna kuna. Od tog iznosa 60 % pokrivaju EU fondovi (1,32 milijuna kuna), 30 % nacionalni fondovi (630 000 kuna), a preostalih 10 % (240 000 kuna) sufinancira Međimurska županija.

Župan Međimurske županije Matija Posavec dodao je da je obnova škole dio velikog investicijskog ciklusa koji se provodi u našoj županiji:

– Važno nam je da sve škole u Međimurju imaju pristojne i kvalitetne uvjete za rad jer je to preduvjet kvalitetnog obrazovanja i lakšeg svladavanja nastavnog plana i programa. Osnovna škola Selnica svakako je zaslužila ovu obnovu koja je uvod u veliku pedesetu obljetnicu škole, a Međimurska županija nastavlja dalje s nizom investicija u obrazovanje.

Završnu konferenciju glazbenim nastupima i igrokazom uveselili su i uljepšali učenici viših razreda pod mentorstvom profesora Branka Jalšovca i vjeroučiteljice Bernarde Tkalčec te učenici 4. razreda s kojima je recitacije pripremila učiteljica razredne nastave Marina Breglec.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje