Povežite se s nama

Život i društvo

Vatrogasci dobili novu opremu za rezanje i bušenje vrijednosti 119 tisuća kuna

Donacija opreme vatrogasci

Objavljeno:

- dana

Danas je u prostorijama Vatrogasne zajednice Varaždinske županije održana primopredaja opreme za rezanje i bušenje svih vrsta materijala, a opremu će u intervencijama koristiti vatrogasne postrojbe.

Oprema je izvorni proizvod domaće tvrtke EBC tehnologija iz Kućan Marofa, u vrijednosti je 119.000,00 kn od čega je Varaždinska županija osigurala 110.000,00 kn, a preostalu vrijednost od 9.000,00 kn osigurala je Vatrogasna zajednica. EBC tehnologija omogućuje obavljanje i najzahtjevnijih radova u svim uvjetima i na svim mjestima bez obzira radi li se o radovima na kopnu ili pod vodom – gdje je za svaku drugu tehnologiju to neizvedivo Naime, radi se o rezanju i bušenju zidova od armiranog betona svih debljina i gustoće armature, svih vrsta i debljina metala, te svih vrsta kamena.

Primopredaji su nazočili i zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, pročelnik PUZS-a Zdravko Vrbanić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Mladen Smoljanec te predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedjeljko Vukalović.

Nakon pozdravnih riječi predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedjeljka Vukalovića, zamjenik župana Vugrin istaknuo je zadovoljstvo što će vatrogasci u svome radu i aktivnostima imati ovakvu vrstu opreme.

– Ova oprema posebno je važna kada u slučaju potresa i požara treba izvršiti spašavanje ljudskih života izvlačenjem iz ruševina. Statika objekta oštećenih u spomenutim slučajevima je upitna, te bi svako korištenje teških strojeva za izradu prolaza do unesrećenih posebno otežalo spašavanje. Ovim aparatima moguće je u vrlo kratkom roku napraviti prolaz do unesrećenih i osigurati spašavanje, a to je vrlo bitno. Nadam se da će oprema više služiti za vježbanje te da je vatrogasci neće trebati koristiti u ozbiljnim, nepredviđenim situacijama. Koristim priliku da se svim članovim Vatrogasne zajednice zahvalim na vrlo dobroj i konstruktivnoj suradnji, a svima skupa želim mirne i ugodne blagdane te svako dobro u Novoj godini – rekao je zamjenik župana Vugrin.

Inače, za rukovanje opremom izvršena je obuka te su vatrogasni djelatnici certificirani za rad sa istom, a obzirom da je oprema prvenstveno namijenjena za urbana područja, oprema je podijeljena vatrogasnim postrojbama smještenim u gradovima Varaždinske županije.

Život i društvo

Ožujak je na varaždinskom području bio iznadprosječno kišan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U većini Hrvatske je tijekom ožujka zabilježeno više oborine u odnosu na prosjek, a u Zadru je ožujak 2024. bio najkišovitiji u povijesti mjerenja na toj postaji. Samo je u istočnim predjelima količina oborine bila manja od prosjeka za ožujak, ukazuju najnoviji podaci DHMZ-a.

Prema raspodjeli percentila u ožujku 2024. godine ožujak je bio ekstremno kišan u Zadru, vrlo kišan u dijelu srednje Dalmacije (Split, Šibenik), središnje Istre (Pazin) i sjeverne Hrvatske (Varaždin i Zagreb).

Kišne prilike prevladale su u gorju (Parg, Zavižan, Gospić) te zapadnim predjelima kontinentalne Hrvatske, a u Slavoniji je bilo sušno.

Normalne količine oborine zabilježene su u središnjem dijelu kontinentalne unutrašnjosti, dijelu sjevernog primorja (Senj, Rijeka) te krajnjem jugu (Dubrovnik).

Nastavite čitati

Život i društvo

TZ Grada Varaždina jedina iz Hrvatske na Globalnoj konferenciji o održivom turizmu u Stockholmu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Turistička zajednica grada Varaždina, kao jedina turistička zajednica iz Hrvatske, sudjelovala je na Globalnoj konferenciji o održivom turizmu GSTC2024 održanoj u Stockholmu.

Petodnevna konferencija okupila je stručnjake iz cijelog svijeta s ciljem promicanja i zagovaranja održivih putovanja i turizma. Ova važna inicijativa, koju je utemeljilo i provodi Globalno vijeće za održivi turizam (GSTC), posvećena je postizanju najboljih praksi u održivom turizmu.

GSTC je neovisna i neprofitna organizacija koja predstavlja raznoliko globalno članstvo, uključujući nacionalne vlade, vodeće turističke tvrtke, hotele, turističke operatore, nevladine organizacije, zajednice i pojedince. Njihov zadatak je postizanje najboljih praksi u održivom turizmu, uz poštivanje globalnih standarda poznatih kao GSTC kriteriji.

Uoči početka konferencije održana je uspješna edukacija na kojoj su sudionici imali priliku steći potrebno znanje i alate za unapređenje praksi održivosti u turizmu, a među njima je bila i Dorotea Solomun, voditeljica EU projekata u Turističkoj zajednici grada Varaždina.

Sudionici su na konferenciji raspravljali o različitim temama kao što su EU direktiva o zelenim tvrdnjama, bleisure putovanja – spajanje poslovnih putovanja i slobodnog vremena, održivost u atrakcijama, smanjenje otpada od hrane i slično.

Turistička zajednica grada Varaždina, sudjelovanjem na ovom važnom događaju, nastavlja posvećivati pažnju unapređenju održivosti u turizmu kako bi Varaždin bio još atraktivnija destinacija za posjetitelje iz cijelog svijeta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje