Povežite se s nama

Život i društvo

Južina za početak veljače, temperatura zraka se u subotu penje na 15 °C

Objavljeno:

- dana

Južina za početak veljače

I dok iz raznih krajeva svijeta stižu prizori ili o ekstremnoj hladnoći ili toplini, kod nas srećom vrijeme nije bilo u tom smislu ekstremno, iako je posljednja dva tjedna bilo vrlo promjenljivo.

Ipak, vremenske prilike idućih dana, osobito u dane vikenda zahtjevaju pozornost, objavio je Državni hidrometeorolški zavod.

Već se danima preko naših predjela, kao na traci, izmjenjuju ciklone, a u petak će jedna dosta izražena ciklona iz Biskajskog zaljeva ući nad područje Europe i pod njezinim će se utjecajem razviti ciklona „kći“ u Ligurskom moru.

S njom će u petak započeti razdoblje izražene južine koja će potrajati do kraja ovog tjedna. Temperatura zraka će znatno porasti, osobito na kopnu gdje će u subotu doseći mjestimice proljetne vrijednosti od 15 °C.

Iako će se neki razveseliti toplijem vremenu, mnogima bi nepovoljne biometerološke prilike mogle stvarati probleme, kažu meteorolozi. Treba još više naglasiti druge nepovoljne posljedice izražene južine te dotoka jako vlažnog i nestabilnog zraka. Mjestimice će biti obilnije oborine, izraženih pljuskova praćenih grmljavinom, pa bi u dane vikenda lokalno u gorju i na dijelu Jadrana moglo pasti i više od 100 litara po četvornom metru. Uz topljenje snijega te lokalno obilniju oborinu moguć je i znatniji porast vodostaja nekih rijeka.

Početkom idućeg tjedna uz pritjecanje hladnog zraka u gorju će kiša postupno prelaziti u snijeg, oborina će biti sve manje, a prema sredini tjedna raste vjerojatnost za više suha i sunčana vremena.

Život i društvo

U subotu će se održati uzbudljiva 19. bitka za utvrdu Čanjevo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Manifestacija 19. bitka za utvrdu Čanjevo ove će se godine održati u subotu, 5. listopada, na utvrdi Čanjevo.

Program počinje od 14 sati kada BK Guvernal Visoko organizira rekreacijsku vožnju biciklom do utvrde.

Od 15 sati je okupljanje gostiju, a od 16 počinje opsada grada Čanjeva.

Noćni napad počinje u 18:30.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Bogat i raznovrstan program na 27. Međunarodnom sajmu Priroda, lov, ribolov, turizam

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas je u varaždinskoj Areni otvoren 27. Međunarodni sajam Priroda, lov, ribolov, turizam. Sajam će trajati do 6. listopada, a najavljeno je više od 80 izlagača iz Hrvatske, ali i Slovenije, Mađarske, Bugarske, Slovačke.

Riječ je o najstarijem sajmu ove tematike u Hrvatskoj, a svake godine program je sve bogatiji. Ovogodišnji partner sajma je Koprivničko-križevačka županija.

Predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije Goran Kaniški istaknuo je kako lovačkog sadržaja unatrag dvije godine ima sve više na sajmu, te je ujedno naglasio i kako  je ovo prilika da se posjetitelji bolje upoznaju s njihovim radom.

Okupljene je na otvorenju sajma pozdravio i župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje