Povežite se s nama

Život i društvo

Putnik će jednom kartom moći lako kombinirati linije vlaka i autobusa na sjeveru Hrvatske

integrirani prijevoz sporazum tri županije

Objavljeno:

- dana

U sjedištu Međimurske županije je 21. veljače potpisan Sporazum o dugogodišnjem partnerskom odnosu u razvoju željezničkog prometa i integriranog prijevoza putnika na području Koprivničko-križevačke, Međimurske i Varaždinske županije – regije sjeverne Hrvatske.

Sporazum su, uz nazočnost predstavnice Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, državne tajnice Nikoline Brnjac, potpisali međimurski župan Matija Posavec, zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota i predsjednik uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić. Ovim sporazumom HŽ Putnički prijevoz i tri sjeverne županije započinju aktivnu suradnju provedbe mjera koje će dugoročno rezultirati uspostavom integriranog prijevoza putnika na cijelom području sve tri županije. To praktično znači da ćemo za nekoliko godina imati sustav javnog prijevoza gdje će putnik-korisnik jedinstvenom prijevoznom kartom moći lako kombinirati linije vlaka i autobusa i njima stići na gotovo bilo koje mjesto u tri županije od ranog jutra do kasno u noći.

Važno je napomenuti kako Integrirani prijevoz putnika primjenjuju sve razvijene regije Europe i svijeta. Stručnjaci su jedinstveni u ocjeni da takav sustav omogućava kvalitetnu dostupnost čitavih urbanih, suburbanih i ruralnih područja u nekoj regiji, on znatno podiže kvalitetu života, ali i konkurentnost gospodarstva budući da radnici lako i povoljno mogu stići do svojih radnih mjesta, te ostvariti i brojne druge potrebe, bez korištenja automobila. To znači da je prometnih gužvi manje, da se ne treba tražiti parkirni prostor, da se manje zagađuje okoliš i da je prometni sustav u cjelini višestruko sigurniji.

„Sjever Hrvatske prednjači u mnogo toga, a pogotovo u promišljanju prometa. Međimurska, Varaždinska i Koprivničko-križevačka županija prve u Hrvatskoj imaju Master plan o integriranom prijevozu putnika, prve imaju strategiju održive mobilnosti, što znači da dugoročno promišljaju promet, a to je jedini način na koji se mogu riješiti negativni efekti. Automobilski prijevoz, osim direktnih troškova, ima i dodatni trošak od 1 eura po kilometru za svakoga od nas. Proteklih pet godina bilježimo pad broja putnika u javnom prijevozu za 10%, dok Europska unija ima stalan porast. Mali broj linija, neefikasni sustav, zastarjeli vozni par veliki su problem željezničkog i autobusnog sustava te je potrebna transformacija cjelokupnog sustava koja će zaživjeti jedino ako krenemo promišljati promet na način kako promišljaju ove tri županije. Ulazimo u razdoblje u kojem će se više nego ikada ulagati u željezničku infrastrukturu i razvoj željezničkog prometa te mi je drago što će upravo Međimurska, Varaždinska i Koprivničko-križevačka županija biti prve i predvodnice integriranog prijevoza u Hrvatskoj na korist naših građana i gospodarstva“, rekla je državna tajnica za promet u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac koja je nazočila potpisivanju Sporazuma.

„Na području Međimurske županije prevozimo oko dva milijuna putnika godišnje te je zbog tih putnika važno poboljšati funkcionalnost prijevoza i pridonijeti njihovoj mobilnosti“, istaknuo je predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin je naznačio: „Integrirani prijevoz putnika pomaže generiranju rasta ekonomije i rasta BDP-a. Suočeni smo iseljavanjem velikog broja stanovnika iz ruralnih regija sjevernih županija, a jedan od glavnih razloga je i nedostatak povezanosti, prvenstveno javnim prijevozom. Uvjeren sam da je integrirani prijevoz putnika sustav koji će osigurati potrebnu mobilnost.“ – rekao je zamjenik župana Vugrin.

Na radnom sastanku koji je uslijedio nakon izjava dužnosnika i pitanja okupljenih novinara su predstavnici resornog Ministarstva s predstavnicima županija razgovarali o konkretnim projektima suradnje koji će proizaći iz potpisanog sporazuma. Najvažniji od njih sigurno će biti uspostave pilot linija, odnosno uspostave integracije nekoliko linija autobusa s jednom linijom vlaka u svakoj od tri županije te projekti promocije i edukativne kampanje o prednostima putovanja vlakom i integriranim javnim prijevozom uopće.

Potpisivanju Sporazuma je nazočio i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Mladen Jakopović.

Život i društvo

Maruševec: objavljen Javni poziv mladim obiteljima za ostvarivanje potpore za kupnju i adaptaciju stambenog prostora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec objavila je prvi ovogodišnji Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja, za koji je u općinskom Proračunu ove godine osigurano 55.000 eura.

Mlade obitelji s područja Općine Maruševec mogu ostvariti bespovratnu potporu kroz dvije mjere iz Programa demografskih mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području Općine Maruševec za 2024. godinu, i to za sufinanciranje adaptacije obiteljske kuće te za sufinanciranje kupnje obiteljske kuće/stana.

Prijavitelji mogu ostvariti sufinanciranje za adaptaciju obiteljske kuće na području Općine Maruševec u iznosu do 50 posto prihvatljivih troškova, a najviše do 2000 eura, pod uvjetom da je adaptacija započela nakon završetka 2. Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja na području Općine Maruševec u 2023. godini.

Što se tiče sufinanciranja kupnje obiteljske kuće/stana, prijavitelji mogu ostvariti sufinanciranje u iznosu do 50 posto kupoprodajne cijene, a najviše 4.000,00 eura pod uvjetom da je kupoprodajni ugovor sklopljen nakon završetka 2. Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja na području Općine Maruševec u 2023. godini.

Općina Maruševec stvara uvjete za ostanak i doseljavanje mladih obitelji na svoje područje radi demografske obnove, povećanja broja stanovnika i ravnomjernog gospodarskog razvoja općine. Tome već sada svjedoči 50-ak obitelji kojima smo pomogli da dođu, ovdje ostanu graditi život, svoje obitelji i našu zajednicu. Vjerujemo da će ove i druge naše politike biti dodatni poticaj mladim ljudima za ostanak u našem kraju, imajući na umu da su upravo oni nositelji razvoja i presudni faktor povećanja nataliteta ističe načelnik Mario Klapša.

Javni poziv kao i svi potrebni dokumenti, nalaze se na Internet stranicama Općine Maruševec, a rok za prijavu na Javni poziv je 3. lipnja ove godine.

Nastavite čitati

Život i društvo

Malu maturu položili u OŠ Babinec iz 1974. godine, a nakon 50 godina prisjetili se dogodovština iz školskih dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Cestica

Zajednički susret učenika završnih razreda Osnovne škole Babinec, a koji su osmi A, B ili C razred završili školske godine 1973./74. održan je u petak, 3. svibnja, objavila je Općina Cestica.

Prvi generacijski susret, 50 godina nakon završetka Osnovne škole potaknuli su Stanko Dugi iz osmog A, Mirko Majhen iz 8. B i Marijana Kutnjak r. Hutinski iz 8.C razreda.

Uz 47 učenika, susretu se odazvala i razrednica 8. B, učiteljica Marija Jug, a nakon okupljanja koje je započelo u 17 sati na terasi restorana Žmah u Babincu, snimljena je zajednička fotografija.

U nastavku druženja izaslanstvo učenika otišlo je na groblje u Cesticu te položilo svijeće i zapalilo svijeću na grobu učiteljice Marije Sedlar, razrednice 8. C razreda, a u spomen na učiteljicu Ivanku Jakopan, razrednicu 8. A razreda, kao i na preminule kolege učenike, potom je vijenac položen kod središnjeg križa na groblju gdje je molitvu za preminule razrednike, učitelje i učenike predvodila Slavica Kovačić rođena Šinjur.

Po povratku s groblja druženje je nastavljeno uz sjećanje na školske dane, a u ime organizacijskog odbora učenicima koji su se na susret odazvali zahvalila je Marijana Kutnjak. Podsjetila je na siromaštvo i sveopću oskudicu u kojoj se nekad odrastalo i živjelo te izrazila zadovoljstvo i zahvalnost roditeljima i nastavnicima koji su ih tijekom odrastanja i školovanja vodili kroz život. Zahvalnost na susretu svojim nekadašnjim đacima izrazila je i učiteljica glazbenog odgoja Marija Jug, a susret je potom nastavljen uz zakusku i sjećanja na školske dane.

Na generacijski susret učenika, danas mahom u dobi od 65 godina, đaci su donijeli i fotografije iz školskih dana, a sa zanimanjem su pogledali i „Spomenar“ (isti je sačuvala i na susret donijela Josipa Korotaj rođena Mihin iz Kolarovca) koji je u to doba gotovo držao svaki učenik.

Druženje je uz pjesmu i prepričavanje dogodovština iz školskih dana potrajalo do duboku u noć, a uz izvođenje hitova iz sedamdesetih i nešto novijih glazbenog sastava „Mihael i Marinko“ se i zaplesalo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje