Povežite se s nama

U fokusu

Slab odaziv Varaždinaca na novom skupu podrške legalizaciji konoplje

Objavljeno:

- dana

U subotu je na varaždinskom Korzu održan i drugi skup podrške oboljelima koji tijekom liječenja koriste konoplju.

Konoplja je, podsjećamo, i dalje nedostupna na hrvatskom tržištu i nejasno je je li ona droga ili lijek.

Na skup podrške legalizaciji konoplje odazvao se zanemariv broj Varaždinaca spremnih da u znak potpore organizatorima zapale joint.

U fokusu

Ne držite razmak s vozilom ispred sebe na cesti? Donosimo koliku bi kaznu mogli platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama navodi se razmak između vozila, odnosno navode se i kazne ako se ne pridržavate propisanoga, piše HAK Revija.

Staro je pravilo da biste od vozila ispred sebe morali voziti na udaljenosti od dvije sekunde. Koliko su dvije sekunde u metrima? To varira ovisno o brzini kojom vozite. Pri 80 km/h, na primjer, dvije sekunde bile bi 44 metra. U članku 109. Zakona o sigurnosti prometa na cestama jasno se definiraju obveze vozača. Vozač je dužan držati potreban razmak kad se kreće iza drugog vozila, tako da ne ugrožava sigurnost prometa. Novčanom kaznom u iznosu od 60 eura kaznit će se za prekršaj vozač koji ne drži potreban razmak kad se kreće iza drugoga vozila.

Već sljedeći članak ide dalje. Kad se na javnoj cesti izvan naselja, koja ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, kreću jedno za drugim motorna vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 3.500 kg ili čija je duljina veća od 7 m, vozači su dužni između svakog od tih vozila držati razmak od najmanje 100 m, piše HAK Revija.

Ova odredba ne odnosi se na dio ceste na kojem je pretjecanje zabranjeno. Također, ako se na cesti izvan naselja kreću u nizu dva ili više vozila koja prevoze opasne tvari, međusobni razmak između tih vozila ne smije biti manji od 200 metara. Kazna za nepridržavanje ovih odredbi je također 60 eura.

Nastavite čitati

U fokusu

SDP-ovci Plenkoviću: Osam godina ste na vlasti, a sad pričate o većim mirovinama i stanovima za mlade…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako pomoći mladim i osigurati im krov nad glavom? Varaždinska gradska vlast predvođena Nevenom Bosiljem i Miroslavom Markovićem od početka mandata brine o rješavanju upravo tog pitanja.

Tako su nastavili s poticanom stanogradnjom, odnosno POS stanovima, ali i pokrenuli projekt jeftinijeg najma stanova, kao i projekt jeftinijeg građevinskog zemljišta za mlade obitelji.

Isto tako, u SDP-u se zalažu i za dostojan život umirovljenika s naglaskom na veće mirovine.

Veće mirovine, dostojan život za umirovljenike i priuštivo stanovanje za mlade obitelji su teme koje moraju biti među prioritetima i ove nove Vlade, istaknuli su danas u Saboru SDP-ovi saborski zastupnici Miroslav Marković i Barbara Antolić Vupora.

– Danas ste u najavi programa govorili da će vam prioritet biti priuštivo stanovanje. Znamo da mladi odlaze zbog korupcije, ali i zbog nedostupnosti priuštivog stanovanja za mlade obitelji. Ovo je vaš treći mandat i mislim da bi sad trebalo požuriti s tim planom. S obzirom na eksploziju cijena najma i znamo da sad cijene najma više nisu 50 posto prosječne plaće, nego 70 posto i više. Također, cijene novogradnje su eksplodirale. Sada u Varaždinu više ne možete dobiti novogradnju ispod 2300 ili 2500 eura po kvadratu. Za POS stanove u Varaždinu dobili smo 800 molbi… Stoga apeliramo da krenete u akciju za priuštivo stanovanje što prije – poručio je Marković premijeru Plankoviću danas u Saboru.

Barbara Antolić Vupora je pak istaknula kako Plenkovićeva Vlada u osam godina nije uspjela umirovljenicima osigurati dostojan život.

– U proteklih osam godina vaša Vlada nije uspjela osigurati primjerene mirovine, jer da je, danas ne bi 35 posto umirovljenika bilo u riziku od siromaštva – rekla je Barbara Antolić Vupora i pritom spomenula da je dobro da je u programu Vlade predviđeno usklađenje mirovina i trajni dodaci na mirovine, što je uostalom predlagao i SDP. 

Međutim, što je sa sustavnom zaštitom potrošača?

– Zaštita potrošača nije u ovom programu Vlade, a znamo da su umirovljenici najosjetljivija skupina potrošača. Dakle, što je sa zaštitom potrošača – upitala je Barbara Antolić Vupora.

U varaždinskom SDP-u ističu da neće odustati od svojih programa, posebice onih koji su namijenjeni mladima, kao i onima koji imaju za cilj zaštititi najranjiviju skupinu, a to su umirovljenici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje