Povežite se s nama

Sport

FOTO Radi se punom parom na stadionu Sloboda gdje će se održati Ekipno prvenstvo Europe

Objavljeno:

- dana

Nešto više od 100 dana preostalo je do početka najveće atletske priredbe održane u Varaždinu u posljednjih tri desetljeća – Ekipnog prvenstva Europe u atletici – 2. liga, koje će 10. i 11. kolovoza 2019. okupiti muške i ženske sastave iz 12 europskih zemalja.

Vremena i malo i dovoljno za kvalitetnu organizaciju natjecanja. Većinu “nevidljivih” poslova Organizacijski je odbor, na čijem je čelu predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić, već odradio. Rezervirani su tako smještajni kapaciteti u Varaždinu, Ludbregu i Čakovcu gdje će boraviti ukupno oko 1200 sudionika ovoga natjecanja koji će početkom kolovoza ovdje ostvariti oko 5000 noćenja i tako znatno doprinijeti turističkim rezultatima u ljetnoj sezoni. Pripremljen je i okvirni plan transporta, poznata je satnica natjecanja te drugi detalji vezani uz provedbu ove sportske manifestacije. U tijeku su i druge pripremne aktivnosti, a ovih dana su možda najvidljiviji radovi na pripremi stadiona Sloboda koji će nakon Juniorskog prvenstva Europe u atletici (JUPEA) 1989. godine sada ponovo ugostiti vrhunske europske atletičare. Tako se trenutno obavlja uređenje prostorija u kojima će biti smještene ekipe za elektronsko mjerenje rezultata, bojanje sigurnosnih prolaza te drugi “kozmetički” radovi.  Posađena je nova živica i trava, a predstoji još zamjena oko 3000 sjedalica na tribini varaždinske “atletske ljepotice”. Ipak, najveći (i glavni) dio radova očekuje se krajem svibnja ili početkom lipnja kada bi trebala krenuti sanacija atletske staze. Natječaj za ovu investiciju vrijednu više od milijun kuna je pri kraju pa se tijekom svibnja očekuje dovršetak administrativnih poslova javne nabave koju provodi Grad Varaždin. Usporedno s pripremama za sanaciju staze provode se i aktivnosti na nabavi nužne nove atletske opreme vrijedne oko pola milijuna kuna, koja će nakon Ekipnog prvenstva Europe u atletici – 2. Liga ostati na korištenju varaždinskim atletičarima. Podsjetimo, Ekipno prvenstvo Europe u atletici (ETCH2nd) biti će održano u subotu i nedjelju, 10. i 11. kolovoza 2019. godine i okupiti će seniorske ženske i muške reprezentacije iz 12 zemalja: Austrije, Bugarske, Cipra, Danske, Estonije, Gruzije, Izraela, Latvije, Luksemburga, Malte, Slovenije i Hrvatske. Očekuje se da će hrvatska atletska reprezentacija nastupiti u najjačem sastavu kako bi se pred domaćom publikom borila za proboj u prvu ligu europske atletike.  

Sport

Nikoli Kosecu dva zlata i srebro na paraplivačkom mitingu u Sloveniji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na paraplivačkom mitingu u Velenju nastupio je i Nikola Kosec, bivši član PK Vidra, a danas član Čakovečkog plivačkog kluba.

On je u jakoj konkurenciji osvojio zlatnu medalju u disciplini 100 metara leđno, zlatnu medalju u disciplini 50 metara prsno i srebrnu medalju u disciplini 100 metara slobodno.

Nastupio je i njegov klupski kolega Andrej Marjanović koji je poboljšao svoje rezultate u  disciplinama 50 metara slobodno i 50 metara prsno.

– Sjajnim nastupom u Sloveniji Nikola i Andrej potvrdili su da su spremni za sva natjecanja koja ih čekaju do kraja sezone – ističu iz Čakovečkog plivačkog kluba.

Nastavite čitati

Sport

Varaždin uz Rudeš najmanje je novca potrošio na plaće igrača u SuperSport HNL-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svakog travnja nogometna javnost dobije na uvid financijske izvještaje klubova SuperSport HNL-a za prethodnu kalendarsku godinu.

Javna objava financijskih izvještaja je obveza klubova u postupku licenciranja pri HNS-u te svakako pridonosi transparentnosti klubova, posebno prema svojim navijačima.

Svaki klub u financijskom izvještaju navodi stavke “plaće igrača”, “porezi i doprinosi – igrači” i “ostali nerazvrstani troškovi primanja igrača”. Svi iznosi su potom zbrojeni pod stavku “troškovi primanja igrača”, što uključuje dogovorene plaće te isplaćene bonuse i premije. Prilikom usporedbe klubova, koristit ćemo stavku “troškovi primanja igrača”.

Najviše na plaće igrača u 2023. godini je u tu svrhu potrošio Dinamo – 20.948.038 eura i nitko mu nije ni blizu. Hajduk je na plaće potrošio 11.995.803 eura, slijedi Osijek s 8.216.812 eura pa vodeća Rijeka koja je na plaće igrača potrošila  5.790.525 eura.

Ostali klubovi u ligi troše značajno manje novca, a među njima se ističu Istra s 2.534.845 eura i Lokomotiva s 2.373.739 eura koje su potrošili na plaće igrača. Gorica (1.562.268), Slaven (1.473.361) i Varaždin (1.411.053) troše otprilike jednako, a uvjerljivo zadnji je Rudeš (571.083) koji nije potrošio ni trećinu iznosa kao ta tri kluba, no to moramo uzeti s rezervom jer je pola godine bio drugoligaš. 

Izvor: Index

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje