Povežite se s nama

Život i društvo

Vatrogasci u Ivancu i Tuhovcu u ponedjeljak su imali niz intervencija zbog obilne kiše

Poplava Ivanečka Željeznica

Objavljeno:

- dana

DVD Ivanec jučer, 13. svibnja, imao je puno posla zbog obilne kiše, objavljeno je na njihovoj interneskoj stranici.

Iz VOC-a JVP Varaždin zaprimljena je dojava o tehničkoj intervenciji ispumpavanja vode iz objekta u Ulicu N. Fallera 4 u Ivancu. Na intervenciju je upućeno navalno vozilo s tri vatrogasca. Zbog začepljenja odvodnih cijevi u šahtu, voda koja se slijevala s obližnje ceste nije mogla otjecati, te je ulazila u objekt obiteljske kuće. Uz pomoć električne potopne pumpe ispumpan je šaht ispred kuće i probijena odvodna cijev, nakon čega voda više nije ulazila u objekat. Intervencija je završila u 07:40 sati.

Istog dana u 09:30 sati, nakon zaprimljene informacije od komunalnog redara Grada Ivanca o visokim vodostajima u Ivanečkoj Željeznici, Stažnjevcu i Ivanečkom Naselju, na intervenciju zapovjednim vozilom izlazi zapovjednik VZG Ivanec. U obilasku mjesta Ivanečka Železnica ustanovljeno je da se voda iz potoka izlila preko prometnice kod “žutog mosta”, Ivanečka Željeznica 11a, i na početku kod kućnog broja 74. Obzirom da stanje nije bilo prekritično, izvršen je izvid i u Stažnjevcu kod kućnog broja 78, gdje je voda iz potoka već ulazila u dvorišta. Na tu lokaciju vlasnici su već pozvali djelatnike komunalnog poduzeća Ivkom koji su uz pomoć radnog stroja iz potoka uklonili plastičnu cijev promjera 60-tak cm, a koja očito nije bila dovoljnog promjera za propust tolike količine oborinske vode. Uklanjanjem cijevi situacija je riješena. Tijekom izvida operativnim vatrogascima DVD-a Ivanec, Salinovec, Margečan i Gačice poslane su poruke o pripravnosti u slučaju potrebe. U dvorište Ivkoma i u Margečan dopremljen je po kamion pijeska i osigurane su vreće. Nakon toga, obilazi se područje kod Poje gdje se potok punio ali razina vode nije rasla pa se situacija smatrala zadovoljavajućom. Već tijekom obilaska terena, zaprimljeno je nekoliko dojava o potrebi ispumpavanja vode na području grada.

Također u ponedjeljak, u 10:21 iz VOC JVP Varaždin zaprimljena je dojava o potrebi ispumpavanja vode u Lančiću. Na intervenciju je u 10:24 izašlo zapovjedno vozilo s dva vatrogasca i navalno vozilo s pet vatrogasca. Dolaskom na mjesto intervencije ustanovljeno je da se u podrumu obiteljske kuće nalazi oko 20 cm vode. Voda je ispumpana pomoću dvije električne uranjajuće pumpe. Intervencija je završila u 11:08 sati.

U 10:49 sati iz VOC-a JVP Varaždin DVD IVanec zaprimio je dojava o potrebi izrade zečjeg nasipa kod staja u Ivanečkom Naselju. Na intervenciju je izašlo zapovjedno vozilo s tri vatrogasca i kombi vozilo sa šest vatrogasaca. Dolaskom na mjesto intervencije utvrđeno je da se bujični potok počeo razlijevati i prijeti plavljenu staja u kojima se nalazi stoka. Odmah je uzbunjen i DVD Salinovec. Nakon što su u komunalnom poduzeću Ivkom d.d. napunjene vreće s pijeskom, položen je zečji nasip u dužini od oko 50 metara, čime je spriječeno prodiranje vode u staje. Na intervenciji je sudjelovalo teretno vozilo i JCB komunalnog poduzeća Ivkom d.d. Nakon oko sat vremena iz Hidroinga je dopremljeno još dodatnih stotinjak vreća s pijeskom koje su bile složene na četiri palete. Uz pomoć stroja trgovačkog društva Hidroing prokopan je dodatni kanal za otjecanje vode te je uklonjen priručni most na kojem je bujični potok usporavao i time plavio posjed vlasnika i državnu cestu D35. Intervencija je završila u 15 sati.

Također i vatrogasci DVD-a Tuhovec imali su tehničku intervenciju obrane od poplave u Tuhovcu. U dogovoru s komunalnim redarom napunili su vreće s pijeskom koje su postavili na nekoliko kritičnih u mjestu. Nakon smirivanja situacije, napunili su preventivno još vreća s pijeskom te očistili kanale od šljunka.

Život i društvo

Varaždinska županija je na korak do statusa prijatelj djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je usvojena Strategija projekta „Varaždinska županija – prijatelj djece“ za razdoblje 2023.-2025. na sjednici Županijske skupštine održanoj u ožujku, u ponedjeljak, 29. travnja, održan je u Maloj dvorani Županijske palače još jedan radni sastanak članova Koordinacijskog odbora Varaždinska županija – prijatelj djece.

Sastanku su, uz župana Varaždinske županije Anđelko Stričak i članove koordinacijskog odbora, sudjelovale i Snježana Krpes, glavna tajnica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i dr. sc. Arijana Mataga Tintor, suradnica Društva naša djeca. 

Tema sastanka je bila kandidatura Varaždinske županije za dobivanje statusa “Županija – prijatelja djece”. Gošće su upoznale župana i članove Koordinacijskog odbora s procedurom kandidature za stjecanje statusa, a bila je to ujedno i prilika da se ukaže na sve projekte koje Varaždinska županije provodi s djecom i za djecu. Župan je gošće upoznao s najvažnijim dijelovima strategije, proračunskim izdavanjima za obrazovanje te programom kandidature.

Nakon sastanka gošće su posjetile centar Lori gdje ih je ravnateljica Željka Marković Bilić provela kroz Newton učinioce i upoznala s planovima samog centra.

– Varaždinska županija na korak je do dobivanja statusa prijatelja djece. Ovim putem zahvaljujem svima koji rade s našim najmlađim sugrađanima, čineći brojne iskorake da Varaždinska županija bude predvodnik u obrazovanju. Često nismo ni sami svjesni koliko toga imamo i koliko toga znamo i radimo, a ovakve nas situacije uvijek na to podsjete i što je još važnije, motiviraju da budemo još bolji. Stoga pozivam sve gradove i općine s područja Varaždinske županije koji nemaju taj status da krenu u njegovo ostvarivanje – rekao je župan Stričak.

A da je kandidatura Varaždinske županije za dobivanje statusa “Županija – prijatelj djece” opravdana slaže se i glavna tajnica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske Snježana Krpes.

– Županija je zadovoljila sve preduvjete za kandidaturu, što uključuje trogodišnji strateški plan kroz koji su obuhvaćeni svi obavezni kriteriji projekta “Županija-prijatelj djece”. Osim toga, kroz realizaciju plana vidi se da je Županija u nekoliko zadnjih godina, ne samo ostvarila, već i postigla nadstandarde u nekim važnim područjima kvalitete života djece u suradnji s odgojno-obrazovnim, socijalnim, zdravstvenim, kulturnim, sportskim, javnim ustanovama na širem županijskom području, posebice na području obrazovanja, inovacija, regionalnog razvoja, u čemu prednjači u Hrvatskoj. Izdvajamo centre izvrsnosti, znanstvene centre za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području, centar za mentalno zdravlje, jaku mrežu osnovnih škola, visok postotak osnovnih škola u jednoj smjeni, kvalitetni preventivni programi, građanski odgoj, obnavljanje i stavljanje u funkciju dvoraca na području Županije, kao i impresivan postotak županijskog proračuna koji se izdvaja za obrazovanje i dostupnost usluga za djecu i mlade u zajednicama u kojima oni i žive. Kako je program “Županija – prijatelj djece” upravo prilika da se međusektorski povežu svi dionici koji skrbe za djecu, drago nam je da je to prepoznato u Varaždinskoj županiji, koja je razvila dobre modele upravljanja i praksi – rekla je Snježana Krpes dodavši kako u sljedećih nekoliko mjeseci, pred županijskim koordinacijskim odborom slijedi da sve što se kroz strateški plan realiziralo u zadnje tri godine, da se izvijesti u završnom izvještaju, nakon čega će uslijediti i samo ocjenjivanje i izvid komisije na teren.

– Ukoliko Županija ispuni svih 80% kriterija i uspješno prođe ocjenjivanje, ostvarit će sve preduvjete za dobivanje prestižnog, ali ujedno i obvezujućeg javnog priznanja “Županija – prijatelj djece”, kojeg dodjeljuju Savez društava “Naša djeca” Hrvatske i Hrvatska zajednica županija – zaključila je Krpes.

Nastavite čitati

Život i društvo

Proslavili Praznik rada i ispratili voćanske branitelje na hod do Vukovara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom kod kapelice sv. Josipa u zaseoku Kraljsko/Martani u Donjoj Voći mještani Općine Donja Voća odali počast bratu, sinu, suborcu i sumještaninu Josipu Martan, ali prisjetili se i svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote za ono u što su vjerovali.

Nakon mise, za sve sumještane, Udruga branitelja „Voća“ organizirala druženje i podjelu graha na Sportskom Parku Hrvatskih branitelja u Donjoj Voći. Zajedničkim druženjem mještani su obilježili Praznik rada, ali i ispraćaj voćanskih branitelja koji su krenuli pješke put Vukovara.

Ovim zahtjevnim pothvatom odaju počast svim braniteljima s područja bivše Općine Ivanec poginulima u Domovinskom ratu, to više što je i njihov rođak Josip Martan, pripadnik Specijalne policije PU varaždinske „Roda“, i sam smrtno stradao 1991. godine u Hrvatskoj Kostajnici.

Tom prilikom, načelnica Općine Donja Voća Kočet staknula je sljedeće: „Naša obaveza je da nove generacije ne zaborave njihovu žrtvu, trud i suze jer nemamo se pravo kititi ordenjem prošlosti ako ne djelujemo sada za budućnost i zajedno težimo istom cilju za koji su se svi oni borili. Stoga, težimo svi zajedno da kreiramo zajednicu u kojoj nitko nije manje vrijedan, zaboravljen i potlačen jer je drugačiji. Dužni smo im to, svi zajedno. Danas poneki olako daju savjete koje ni sami ne bi prihvatili. Drže prodike bez imalo odgovornosti, a da i sami ne rade to isto. Licemjerno i ravnodušno! Neka nam naši sumještani, Slavko i Marijan Martan, budu vodilja da krenete od sebe i da svojim dijelima pokažete kako bi se i drugi trebali ponašati. Naši dragi Marijan i Slavko Martan, na ponos svih nas, sutra kreću na put od Ivanca do Vukovara i time će odati počast svim braniteljima s područja bivše Općine Ivanec. Neka ih na tom putu prati Božji blagoslov!“

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje