Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Prekrasan oproštaj osmaša: tisuću ždralova krasi predvorje Osnovne škole u Vidovcu

Objavljeno:

- dana

Učenici osmih razreda Osnovne škole Vidovec na najljepši su se mogući način oprostili od školskih klupa. Po uzoru na Sadako Sasaki, literarnu junakinju Karla Brucknera, njih oko 50 izradilo je stotine papirnatih ždralova kojima su ukrasili predvorje škole.

Bijeli ždralovi nastali su u okviru projekta „1000 ždralova za Sadako“, osmišljenog s ciljem da se učenici upoznaju s običajima, kulturom i znamenitostima Japana, ali i potaknu na kritičko razmišljanje jer je riječ o romanu za djecu kojim se žele osvijestiti ratne strahote. Kako bi se bolje upoznali s Japanom, đaci su najprije u skupinama istraživali njegove prirodne ljepote, gastronomiju, kulturu, origami, haiku, tradicionalnu odjeću kao što je kimono i slično, što su početkom svibnja predstavili na Danu izlazećeg sunca. Pohvalili su se i ručno izrađenim turističkim vodičem koji prikazuje sve što turist u Japanu može vidjeti, ali i prekrasnim kuharicama koje su dočarale svu ljepotu azijske kuhinje. – Potom smo se zapitali kako da napravimo nešto simbolično a da šalje dublju poruku, i tako su nastali bijeli ždralovi. S obzirom na to da je Sadako tragično završila i, iako je to silno željela, nije uspjela napraviti tisuću ždralova, odlučili smo joj pomoći i napraviti ih što više. Ždral je, naime, u japanskoj kulturi simbol zdravlja i mira, pa ovim projektom želimo poslati poruku mira, ljubavi, zdravlja i važnosti pomaganja – rekla je idejna osnivačica projekta i učiteljica hrvatskog jezika u OŠ Vidovec Sanja Biškup. Dodaje da su učenici svoje osnovnoškolsko obrazovanje završili na pomalo neobičan, ali pohvalan način, čime su dokazali da su itekako zreli za novo razdoblje u životu. Vrijedni osmaši organizirali su i dvije radionice izrade ždralova za sve učenike, učitelje i djelatnike škole, a desetine su ih napravili i kod kuće pa ponijeli u školu. – Iako na početku nikako nisam mogla shvatiti na koji ih način izraditi, zahvaljujući prijateljici i upornosti usvojila sam tu tehniku. Već sam ih izradila 60-ak – istaknula je učenica 8. a razreda Ema Hleb, buduća polaznica Druge gimnazije Varaždin. Njezinu su prijatelju, učeniku Petru Zavrtniku, upute s interneta pomogle da postane origami majstor. Otkrio je i što je potrebno da se napravi ždral. – Strpljenje! Mnogo je malih pokreta i presavijanja papira i ne uspije svaki put dobro. Ponekad moram ispočetka preklapati, a to oduzme mnogo vremena – istaknuo je Petar, kojem je želja upisati smjer tehničar za mehatroniku na Elektrostrojarskoj školi u Varaždin. OŠ Vidovec ovaj je projekt provela prvi put, ali čini se da na tome neće stati. – Kad ću ponovno imati osme razrede, svakako ću im predložiti da napravimo nešto slično. Potrudit ću se da ovo postane tradicija u našoj školi – istaknula je učiteljica Sanja Biškup, koja svoje znanje učenicima prenosi već 29 godina.

Život i društvo

Darko Mavriček pobjednik utrke ˝12 vur Čeva˝, popeo se 18 puta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu je u organizaciji AK Varaždin održano prvo izdanje specifične i neobične utrke – ˝12 vur Čeva˝.

Staza od 2 kilometra i s visinskom razlikom oko 330 metara nije bila laka, ali je zato utrka bila zanimljiva i specifična, a cilj je bio tijekom 12 sati popeti se što više puta na Čevo.

Pobjednik je Darko Mavriček (Pres Glass – Trči i podrži) koji je u zadanom vremenu uspio odraditi izvanrednih 18 uspona (oko 61 km s približno 5900 visinske). Na 2. mjesto plasirao se Luka Nosek (IND) sa 16 uspona dok je 3. mjesto osvojio Mateo Makšan (IND) sa 14 uspona.

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Anita Petrin (IND) sa 9 uspona ispred Violete Đuranec (AK Varaždin) koja je odradila 8 uspona dok je 3. mjesto osvojila Paula Marenčić (IND) sa 7 uspona i boljim vremenom od ostalih konkurentica koje su također odradile 7 uspona.

Foto: AK Varaždin

Nastavite čitati

Život i društvo

Poplave u Europi su katastrofalne, ali hidrolozi za Dravu i Muru očekuju niži vodostaj nego lani u kolovozu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz dijelova Europe dolaze kataklizmični prizori poplava usred jakih kiša.

– Vodostaji Mure do Goričana su u stagnaciji s tendencijom stagnacije, a dalje nizvodno su u porastu s tendencijom stagnacije. Vodostaji su u domeni srednjih voda. Vodostaji Drave do Terezinog Polja su u porastu s tendencijom porasta. Nizvodno do Belišća vodostaji su u opadanju s tendencijom porasta, a na hidrološkoj postaji Belišće su u stagnaciji s tendencijom porasta. Dalje nizvodno vodostaji su u porastu s tendencijom porasta. Vodostaji su u domeni srednje niskih i srednjih voda – objavio je 16. rujan DHMZ, Sektor za hidrologiju, Odjel za hidrološke prognoze.

Danas u 12 sati Drava je u Varaždinu bila visoka 173 cm, a Mura u Murskom Središću 317 cm.

– Velike količine oborina koje su u proteklom razdoblju pale i nastavljaju padati na slivnom području susjednih uzvodnih država uzrokuju povećane protoka rijeka koji će nastaviti rasti sljedećih dana – očekujemo visoke vodostaje Mure i Drave, no ipak niže od događaja iz kolovoza 2023. Posebno naglašavamo moguć izniman porast vodostaja Dunava sljedećeg tjedna – objavili su stručnjaci DHMZ-a.

Podsjetimo, lani u kolovozu trajala je borba s viskom Murom i Dravom. Drava je bila poplavila područje bazena i okolnu šumu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje