Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski franjevaci slave Škapularevo uz trodnevnicu i vanjsku proslavu

Objavljeno:

- dana

Varaždinski franjevci osobito svečano slave Majku Božju Karmelsku – Škapularevo – na sam liturgijski spomendan 16. srpnja, no još svečanija je ona vanjska proslava, prve nedjelje nakon Škapulareva. Ove godine to će biti 21. srpnja.

Na Škapularevo dakle, u utorak 16. srpnja, svete će mise u franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu biti u 7, 8, 9, 11 i u 18.30 sati. Osim toga bit će i molitva za obitelj te susret obučenih u škapular od 17.30 sati.

Uoči vanjske proslave Škapulareva bit će trodnevna duhovna priprava koju će predvoditi fra Darko Tepert od 18. do 20. srpnja 2019. Svaki dan trodnevnica će započinjati pobožnošću Majci Božjoj Karmelskoj u 17.45 te će se nastaviti svetom misom u 18.30 uz prigodnu homiliju.

Prvoga dana trodnevnice svetu misu će svojim pjevanjem animirati zbor VIA koji djeluje kod varaždinskih kapucina. Drugog dana, u petak 19. srpnja, pjevanje će animirati FRAMA koja djeluje u franjevačkoj crkvi, dok će posljednjeg dana trodnevne duhovne priprave misno slavlje svojim pjevanjem uveličati časne sestre uršulinke također iz Varaždina.

Vanjska proslava Škapulareva bit će u nedjelju 21. srpnja kada će središnje euharistijsko slavlje u 18.30 sati predslaviti generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić.

Toga dana mise će još biti prije podne u 7, 8, 9 i 11 sati.

Uobičajeno, oblačenje škapulara u Varaždinu bit će moguće nakon svake mise na samu Gospu Karmelsku 16. srpnja, te na dan vanjske proslave 21. srpnja.

Podsjetimo, pri franjevačkoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu bratovština Majke Božje Škapularske osnovana je 1673. godine. I premda je car Josip II. još 1786. dokinuo sve bratovštine, u Varaždinu je još uvijek živo štovanje Škapularske Gospe.

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje