Povežite se s nama

Međimurje

Veliki interes za mjeru samozapošljavanja: Čakovčani vole poduzetničke vode, pogotovo IT sektor, „kreativu“ i turizam

Objavljeno:

- dana

Poticaji za samozapošljavanje iz godine u godinu izazivaju sve više interesa i korisnika. Posebno to vrijedi za posljednje dvije godine, kada je broj korisnika poticaja Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje gotovo utrostručen.

Naime, i dok je 2016. godine broj korisnika ove mjere bio 2333, a godinu kasnije 3583, prošle 2018. godine zabilježeno je 6485 korisnika. Rastom broja korisnika raste i ukupni iznos poticaja koji je isplatio HZZ. S 56 milijuna kuna iz 2016. godine, iznos poticaja 2018. godine je narastao na više od 347 milijuna kuna. Isti trend nastavljen je i u prvom tromjesečju ove godine.

Iza Čakovca smjestili se veći gradovi Rijeka, Zadar, Varaždin…

Zanimljivo je da se na popisu gradova s najvećim iznosima isplaćenima za samozapošljavanje u prva četiri mjeseca ove godine na visokom 4. mjestu nalazi Čakovec s ukupno isplaćena 4,84 milijuna kuna. Ispred se nalaze tek Osijek (8,68 milijuna kuna), Split (5,9) i Pula (5,2), dok su iza Čakovca neki daleko veći gradovi poput Rijeke (4,4), Zadra (2,98) i Varaždina (2,74).

11,3 milijuna kuna isplaćeno je tijekom 2018. godine na području Grada Čakovca za mjeru samozapošljavanja, što je tri puta veći iznos od onoga iz 2017. godine

– Čakovec i Međimurje uvijek su bili u nacionalnom vrhu što se tiče broja obrtnika i malih poduzetnika. Naši ljudi uvijek su bili okrenuti prema sebi, poznati po razvijenim radnim navikama i inovativnosti. U tome treba tražiti razloge velikoga korištenja mjere samozapošljavanja – prokomentirali su podatke iz Grada Čakovca.

U Čakovcu je za ovu mjeru tijekom 2016. godine isplaćeno 1,9 milijuna kuna, u 2017. iznos se penje na 3,66 milijuna, dok je u 2018. godini isplaćeno rekordnih 11,3 milijuna kuna.

– Veliki broj naših sugrađana odlučio se iskušati u poduzetničkim vodama, pogotovo u poslovima vezanima uz informatički sektor, kreativnu industriju i turizam. Posebno nas veseli što velik broj osoba koje koriste mjere samozapošljavanja svoju karijeru nastoji izgraditi u Čakovcu i Međimurju, a ne odlazi u inozemstvo – kažu u Gradu.

Po prvi put omogućeno je stipendiranje studenata tako da novac osiguravaju trgovačka društva i Grad Čakovec

Osim što postoje mjere koje propisuje HZZ, i jedinice lokalne samouprave se uključuju u poticanje malog i srednjeg poduzetništva te obrtništva. Iznimka nije ni Grad Čakovec: od smanjenja komunalnog doprinosa za investicije, preko poticanja zapošljavanja stručne radne snage, pa sve do izgradnje komunalne infrastrukture u industrijskim i gospodarskim zonama, odnosno stvaranja preduvjeta za normalno poslovanje i povećanje konkurentnosti… Za ilustraciju, na sjednici Gradskog vijeća Grada Čakovca održanoj u četvrtak, 11. srpnja, donesena je i nova Odluka o poticanju visokoškolskog obrazovanja studenata s područja Grada Čakovca, koja po prvi put omogućuje stipendiranje studenata tako da novac za stipendije osigurava trgovačko društvo i Grad Čakovec. Trgovačko društvo jamči zapošljavanje nakon završetka studija. Čakovec će, također, do kraja godine krenuti u realizaciju postavljanja mreže širokopojasnog interneta na cijelom administrativnom području Grada – zaključuju.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje