Povežite se s nama

Život i društvo

Marin Bosilj: Općinu Sv. Ilija vidim kao ugodnu općinu, poželjnu za život

Objavljeno:

- dana

U tijeku je projekt Aglomeracije, dosad najveći projekt u povijesti Općine, a uskoro bi Općina trebala dobiti novu školu i vrtić

U Pastoralnom centru „Vilim Cecelja“ u petak, 19. srpnja, svečanom sjednicom proslavljen je Dan Općine Sv. Ilija, a tim povodom razgovarali smo s načelnikom Općine Marinom Bosiljem. Razgovarali smo o nekoliko ključnih projekata Općine i o tome kojim smjerom Općina želi ići u budućnosti.

Na području Općine Sv. Ilija u tijeku je najveći infrastrukturni projekt u njezinoj povijesti. Riječ je o projektu Aglomeracije. Kojim tijekom ide taj projekt?

Od osnutka Općine to je najveći projekt. Projektom su obuhvaćena mjesta Križanec, Tomaševec, Doljan i Žigrovec, a vrijednost radova iznosi 26 milijuna kuna. Milijun kuna osigurala je Općina, dok se preostali dio sredstava odnosi na europski novac. Nažalost, ceste su još uvijek raskopane, nadam se da će izvođač sanirati ceste kako ne bi dolazilo do oštećenja automobila i nekretnina.

Aglomeracija

Slijedi vam izgradnja kanalizacije u naseljima Sv. Ilija, Beletinec, Krušljevec i Seketin.

Najdalje smo otišli s naseljem Sv. Ilija. Imamo gotovu projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu za mrežu, a biljni pročistač je već izgrađen. Prijavili smo se na mjeru 7.2.1. Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pri Ministarstvu poljoprivrede, a vrijednost projekta je 9,5 milijuna kuna i intenzitet potpore je 100 posto. Tijekom ove godine očekujemo rezultate. Za naselja Beletinec i Krušljevec radimo glavne projekte, a za naselje Seketin je u izradi idejni projekt.

U Sv. Iliji gradit će se nova osnovna škola, vrijedna 55 milijuna kuna

Aglomeracija je trenutno najveći projekt u povijesti Općine, no uskoro bi to mogao postati projekt izgradnje nove osnovne škole u Sv. Iliji.

Već više puta smo apsolvirali da trenutna škola ne zadovoljava potrebe jednosmjenske nastave, a škola nije ni sigurna za djecu. Općina je dosad za kupnju zemljišta i izradu projektne dokumentacije potrošila milijun kuna i škola se trebala graditi po modelu javno-privatnog partnerstva, no nije se pronašao privatni partner. Imamo usmeni dogovor Ministarstva znanosti i obrazovanja i Varaždinske županije da će se škola graditi po modelu tako da će Ministarstvo dati 80, Županija 15, a Općina 5 posto sredstva. Procijenjena vrijednost je oko 55 milijuna kuna, pa bi to općinski proračun opteretilo za 3 milijuna kuna. Vjerojatno ćemo se kratkoročno kreditno zadužiti. Krajem srpnja održat će se postupak javne nabave i vjerujem da će do kraja godine biti potpisani ugovori s izvođačem i Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Nadamo se da će iduće godine početi radovi na izgradnji nove škole, koja bi imala 16 razrednih odjeljenja, dvodijelnu sportsku dvoranu i vanjske sportske terene. Radovi bi trebali završiti u proljeće 2021. godine.

Osim nove škole na području Općine, planira se izgradnja dječjeg vrtića u Beletincu.

Na području Općine imamo vrtić koji su osnovale časne sestre Kćeri Božje ljubavi. Javili smo se na mjeru 7.4.1. Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te prošli na natječaju. Imamo dodijeljenih 7,412 milijuna kuna. Također, javili smo se na natječaj sufinanciranja EU projekta pri Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU-a za dodatnih milijun kuna i čekamo rezultate. Procijenjena vrijednost projekta je 8,5 milijuna kuna, pa će se razlika pokriti proračunskim novcem. Do kraja srpnja idemo u reviziju troškovnika, a do kraja godine trebali bismo početi s gradnjom. Gradnja bi trebala trajati do godinu i pol dana.

Vrtić će se graditi u Beletincu, a zašto ne u Sv. Iliji?

Moramo osnovati javnu ustanovu, znači, vrtić će biti vlasništvo Općine. Da smo ga osnovali u naselju Sv. Ilija, to bi dovelo do direktnog zatvaranja Dječjeg vrtića „Anđeo“. Časne sestre su ovdje već dugi niz godina i marljivo rade na pripremi najmlađih za osnovnu školu, pa bi to bilo nepošteno prema njima.

Kvaliteta života

Gradnja nove škole u Sv. Iliji i vrtića u Beletincu sigurno će doprinijeti kvaliteti života u Sv. Iliji, no Općina nizom mjera brine o najmlađim mještanima, učenicima i studentima.

U skladu s financijskim mogućnostima, dajemo naknade za novorođenčad, sufinanciramo troškove boravka djece u vrtićima, financiramo školu u prirodi, prehranu i maturalna putovanja učenicima slabijeg imovinskog statusa, sufinanciramo produženi boravak u osnovnoj školi, nagrađujemo najbolje osnovnoškolce, financiramo školu plivanja i dijelimo božićnice redovitim studentima i izvanrednim studentima koji ne rade. Vjerujemo da su to dobre mjere.

Vrijednost vrtića u Beletincu je 9,5 milijuna kuna

Također, potičete i kupnju nekretnina u Općini Sv. Ilija.

Dajemo subvenciju od 25.000 kuna za kupnju starih kuća u Općini i 15.000 kuna za kupnju gradilišta, s tim da kupci nakon dvije godine moraju prijaviti prebivalište u Općini.

I za kraj, kako ste zadovoljni dosadašnjim rezultatima u Općini i kako vidite budućnost Općine Sv. Ilija?

Svakako da bi rezultati bili bolji da imamo još veća izvorna sredstva u proračunu. Novci su ti koji diktiraju dinamiku radova i realizaciju naših želja i potreba. Voljeli bismo da su općine u Hrvatskoj ujednačenije, jer još uvijek je velika razlika između općina na Jadranu i u ostatku Hrvatske. Općinu Sv. Ilija vidim kao ugodnu općinu, poželjnu za život. Nijedna osoba ne seli se iz Hrvatske zbog jednog problema, već zbog lepeze problema, a jedan od problema je taj koji prelijeva čašu. Nekima su njihovi problemi veliki i moramo ih što bolje i u što kraćem roku riješiti.

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje