Povežite se s nama

Život i društvo

“Obiteljski liječnici konstantno ulažu u svoje obrazovanje i medicinsku opremu”

Objavljeno:

- dana

Cjelovita skrb te koordinacija zdravstvenog zbrinjavanja pojedinca, obitelji i lokalne zajednice zahtijevaju multidisciplinarni pristup i timski rad

Podružnica Hrvatske udružbe obiteljske medicine (HUOM) Varaždin i Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Varaždinske županije reagirale su na članak o liječnicima obiteljske medicine i dežurstvima koji je objavljen u Regionalnom tjedniku broj 791.

Podsjetimo, predsjednica HUOM-a za Varaždin je prim. Tatjana Cikač, dr. med.

– Obiteljska medicina se smatra temeljem primarne zdravstvene zaštite u svim zdravstvenim sustavima u svijetu. Liječnik obiteljske medicine je odgovoran za pružanje kontinuirane zdravstvene zaštite populacije koja ga je izabrala, što podrazumijeva pružanje zdravstvene zaštite kroz sve životne dobi. On također pruža sveobuhvatnu skrb za pacijente, a često i njihove obitelji, s naglaskom na promicanje zdravlja, prevenciju bolesti i zbrinjavanje kroničnih bolesti. Cjelovita skrb i koordinacija zdravstvenog zbrinjavanja pojedinca, obitelji i lokalne zajednice zahtijevaju multidisciplinarni pristup i timski rad – ističu liječnici okupljeni u ovim udrugama.

Također ističu da organizacija rada ordinacije obiteljske medicine predstavlja poseban izazov i svi zaposlenici ordinacije odgovorni su za njezin razvoj te da uspješnost i kvaliteta rada tima liječnika obiteljske medicine ovise prije svega o stručnosti, znanju i vještinama članova tima.

– Uz znanje, za kvalitetan rad u našim ambulantama potrebna je i adekvatna oprema koja može brzo i učinkovito potpomoći zaokruživanju dijagnostičkog i terapeutskog procesa. Zbog toga kontinuirano ulažemo u opremanje svojih ambulanata: kompjutoriziranim EKG-om, spirometrom, ultrazvukom, elektrokauterom, terapeutskim laserom, elektrostimulatorom, inhalatorom, krioterapijom, opremom za male kirurške zahvate. Na taj način svojim pacijentima pružamo niz dijagnostičkih i terapijskih postupaka i većinu problematike rješavamo u svojim ambulantama. U sve navedeno ulažemo isključivo svoje resurse: vrijeme, novac, znanje. Cijena našeg rada uvelike ovisi o kvaliteti rada i uslugama koje pružamo, stoga neprestano moramo ulagati vlastita sredstva u opremanje svojih ambulanata, kao i u vlastitu edukaciju, kako bismo zadovoljili sve kriterije. Naše usluge traže brojni pacijenti, a to je stoga što možemo i znamo pružiti rješenja zdravstvenih problema i dati najsvrsishodniji savjet – rekli su iz navedenih udruga objašnjavajući kolika su ulaganja potrebna.

Prihodi i troškovi

Liječnici s područja Varaždinske županije objašnjavaju i koliko moraju uložiti te koliki su im troškovi po ambulanti.

– Naši prihodi se sastoje od hladnog pogona, glavarine i DTP postupaka. Hladni pogon je fiksni dio, jednak za sve ordinacije i iznosi 17.442,94 kune, a podrazumijeva plaću liječnika (minimalna plaća, uvećana za doprinose) i medicinske sestre te ostale troškove (energija i komunalne usluge, zbrinjavanje komunalnog i medicinskog otpada, održavanje, troškovi telefona i interneta, čišćenja, knjigovodstva i ostaloga). Glavarina je zadana brojem osiguranika, a obračunava se prema koeficijentima koji su određeni prema dobi populacije koju ordinacija zbrinjava. Glavarina podrazumijeva plaću liječnika (razlika do pune plaće prema Kolektivnom ugovoru uvećana za doprinose) i ostale troškove (lijekovi i potrošni materijal). Treći dio prihoda čine DTP postupci. Preko DTP postupaka se prihodi ostvaruju prema izvršenju i osnovica su za izračunavanje ostalih prihoda. Iz svega navedenoga i više je nego očito da dobar dio vlastitih sredstava moramo uložiti u svoje ambulante kako bismo zadovoljili i ostvarili sve navedene kriterije, pa iznošenje podataka o iznosima naših plaća je neutemeljeno te kao visokoobrazovani kadar s obzirom na odgovornost posla i uvjete rada zasigurno u ovom trenutku nismo preplaćeni, posebice ako se usporedimo s liječnicima u zemljama Europske unije, kojoj i sami pripadamo. Ističemo i dalje kako su kolege u domovima zdravlja u neravnopravnijem položaju jer se radi o mladim liječnicima koji također pružaju jednaku kvalitetu rada i usluge svojim pacijentima, međutim, uz osnovnu plaću ne mogu ostvariti dodatne prihode (temeljem izvršenih DTP postupaka) – jasni su liječnici obiteljske medicine.

Sveobuhvatna skrb

Organizacija rada ordinacije obiteljske medicine predstavlja poseban izazov i svi zaposlenici ordinacije odgovorni su za njezin razvoj te za uspješnost i kvalitetu rada tima liječnika obiteljske medicine.

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje