Povežite se s nama

Život i društvo

Više od 300.000 eura uloženo u uređenje vodotoka i sanaciju ceste na području Ivanečke Željeznice

Objavljeno:

- dana

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak boravio je 27. ožujka u Ivanečkoj Željeznici u kojoj je u pratnji predsjednika Gradskog vijeća Grada Ivanca Zdenka Đurasa, direktora Hrvatskih voda VGO za Muru i Gornju Dravu dr.sc. Milana Reze, ravnatelja Županijske uprave za ceste Tomislava Osonjačkog, njegovog pomoćnika Krunoslava Lukačića te predsjednika Mjesnog odbora Ivanečka Željeznica Vladimira Mudrog obišao radove koje izvode Hrvatske vode u cilju sprečavanja izlijevanja potoka u Ivanečkoj Željeznici te poplavljivanja javnih i privatnih površina.

Župan Stričak zadovoljan je izvedenim radovima naglasivši pritom važnost sanacije i uređenja prometnica kako bi sigurnost svih sudionika u prometu bila neometana.

– Nakon prošlogodišnje elementarne nepogode prouzročene obilnim padalinama, održali smo kolegij svih načelnika i gradonačelnika kako bi detektirali tzv. crne točke, tj. mjesta koja su usporavala protočnost vode. Temeljem tih prijava, održali smo sastanak s Hrvatskim vodama, Hrvatskim cestama, Hrvatskim šumama i Županijskom upravom za ceste te kako bi pripremili interventne mjere, da bi ovu godinu dočekali što spremniji. Jedan od odličnih primjera te zajedničke suradnje je vidljiv i ovdje u Ivanečkoj Željeznici gdje su Hrvatske vode odradile odličan posao, a ŽUC je sanirao cestu te tako omogućio kvalitetniji i sigurniji promet, pogotovo autobusima koji voze djecu u školu – rekao je župan Stričak zahvalivši se svima na suradnji.

Direktor Hrvatskih voda VGO za Muru i Gornju Dravu dr.sc. Milan Rezo je istaknuo kako su Hrvatske vode u Ivanečkoj Željeznici provele radove kroz hitne intervencije održavanja vodotoka Ivanečka Željeznica.

– Vlada Republike Hrvatske je Hrvatskim vodama VGO za Muru i gornju Dravu osigurala milijun eura za sanaciju šteta na otvorenim vodotocima koje su nastale uslijed oborina u svibnju i kolovozu 2023. Zbog palih oborina kroz program hitnih intervencija u 2023. godini izvedeno je radova u iznosu od 150.000 eura na bujičnom vodotoku Ivanečka Željeznica. U 2024. godini Vodno gospodarska ispostava Plitvica – Bednja je aktivno nastavila na uređenju Ivanečke željeznice s planiranim iznosom od 100.000 eura – rekao je direktor Rezo naglasivši da su Hrvatske vode u fazi projektiranja uređenja sliva Ivanečka Željeznica kojim će se postići cjelovito rješenje zaštite od štetnog djelovanja voda i smanjenja rizika od poplava.

Ravnatelj ŽUC-a Osonjački pohvalio je izvrsnu zajedničku suradnju između ŽUC-a i Hrvatskih voda.

– Ovo je primjer izvrsne zajedničke suradnje. U prvoj fazi Hrvatske vode rješavale su vodotok, dok smo mi u drugoj fazi sanirali cestu uloživši 65.000 eura te smo na taj način omogućili kvalitetniji i sigurniji promet, pogotovo autobusi ma koji voze djecu u školu – rekao je ravnatelj Osonjački.

Život i društvo

Crveni križ Varaždin organizira besplatan prijevoz za starije od 65 godina na području Varaždina i njegovog prstena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin do kraja 2024. godine provodi projekt “Pelamo se? 3”.

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin u sklopu programa „Pelamo se? 3“ provodi uslugu besplatnog prijevoza za osobe starije od 65 godina na području Varaždina i varaždinskog prstena.

Mogućnost besplatnog prijevoza imaju osobe starije od 65 godina koje žive na području Varaždina ili okolnih 10 općina (Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica).

Zainteresirane starije osobe mogu se javiti i rezervirati slobodan termin radnim danom od 8 do 15 sati na broj telefona: 099/370 1570.

Usluga prijevoza u sklopu ovog programa je socijalna usluga namijenjena isključivo starijim osobama u potrebi koje si same ne mogu priuštiti ili organizirati prijevoz na njima važna mjesta kao na primjer odlazak liječniku, na terapiju, u crkvu, u posjet rodbini i slično. Usluga ne podrazumijeva pratnju korisnika, ona se može organizirati ukoliko korisnik za nju ima realnu potrebu (teže se kreće i sl.) te ukoliko je korisnik nikako ne može sam organizirati. Korisnik je obavezan pratnju unaprijed dogovoriti prilikom rezervacije termina. Usluga nije namijenjena osobama koje si same mogu osigurati plaćanje navedene usluge (npr. taxi prijevoz).

Program „Pelamo se? 3“ usmjeren je na unapređenje kvalitete života starijih osoba, a glavna aktivnost programa je pružanje usluge prijevoza za osobe starije od 65 godina (kojima te usluge nisu dostupne ili su im teško dostupne) na području Varaždina i varaždinskog prstena. Opći cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i kvalitete života starijih osoba Varaždina i varaždinskog prstena.

Ukupna vrijednost programa, većinski ga financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, sa 30.360 eura, a ostatak iz vlastitih sredstava sufinancira GDCK Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očekuje se pad cijene goriva idućeg tjedna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Vlada bi idućeg tjedna trebala objaviti nove cijene goriva.

Kako RTL neslužbeno doznaje očekuje se pad cijena za sve vrste goriva.

Eurosuper će od utorka, 18. lipnja, stajati 1,43 (smanjenje od 0,04 EUR/l), eurodizel 1,36 (smanjenje od 0,02 EUR/l), a plavi dizel 0,82 (smanjenje od 0,02 EUR/l).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje