Povežite se s nama

Život i društvo

Zbog Velike Gospe gužve na cestama od srijede, a u subotu i nedjelju gust promet prema unutrašnjosti

Objavljeno:

- dana

Na početku ovog trećeg, za neke i produženog vikenda u kolovozu slavimo blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, koji se obilježava u većini europskih država. S obzirom da je blagdan u četvrtak, mnogi će spojiti nekoliko dana i otputovati na kraći odmor zbog čega gužve očekujemo već od popodnevnih sati u srijedu, 14. kolovoza na važnijim cestovnim pravcima, objavio je HAK.

Tijekom četvrtka, 15. kolovoza vjernici iz Hrvatske, pohodit će mnogobrojna marijanska svetišta u Sinju, Krasnu, na Trsatu u Rijeci, u Aljmašu i Mariji Bistrici u kojima očekujemo pojačan promet i gužve već od ranih jutarnjih sati. HAK vozače upozorava na mnogobrojne hodočasnike pješake kojih će na našim cestama biti tijekom noći i ranojutarnjih sati.

Uobičajene turističke gužve vikendom, očekuju nas od petka, 16. kolovoza do ponedjeljka, 19. kolovoza uglavnom u smjeru unutrašnjosti, odnosno graničnih prijelaza sa Slovenijom na izlasku iz zemlje te sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom na ulasku u zemlju.

Trajekti i katamarani plove prema ljetnom plovidbenom redu. U većini pristaništa i luka očekuje se gust promet uz čekanja, po potrebi uvodit će se dodatne linije.

Subota, 17. kolovoza i nedjelja, 18. kolovoza bit će u znaku gustog prometa ponajviše u smjeru unutrašnjosti, te iz smjera istoka prema zapadnoeuropskim odredištima. Najveće gužve očekuju nas:

– na A1 Zagreb-Split-Ploče na dionici Zagreb-Bosiljevo II, s čekanjima na Lučkom i Demerju na prema Zagrebu;
– na A2 Zagreb-Macelj s povremenim zaustavljanjima pred tunelom Frukov Krč u smjeru Maclja;
– na Istarskom ipsilonu prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, kod tunela Učka i kod čvora Matulji;
– na A7 Rupa-Diračje prema graničnim prijelazima Rupa i Pasjak;
– na Krčkom mostu;
– na Jadranskoj magistrali na prilazima Crikvenici, Novom Vinodolskom, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku, na dionici Split-Omiš-Makarska;
– na gotovo svim graničnim prijelazima uz moguća višesatna čekanja na Bajakovu, Tovarniku, Staroj Gradiški, Slavonskom Brodu, Maljevcu, Karasovićima, Metkoviću…

Tijekom subote, zbog što bolje protočnosti, djelatnici autocesta i policijski službenici regulirat će promet na naplatnoj postaji Demerje. Ondje će se, tijekom vršnih opterećenja, cestarina moći platiti i gotovinom, dok se ostalim danima smije plaćati samo kreditnim i debitnim karticama, odnosno ENC uređajima.

Život i društvo

Obrana od poplava bila u fokusu vježbe operativnih snaga VZO-a Gornji Kneginec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. travnja, održana je vježba operativnih vatrogasaca u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec, na ribnjacima ŠRD Ostriž u Knegincu Gornjem.

Cilj vježbe bila je simulacija obrane od poplava postavljanjem barijera za vodu, izradom zečjeg nasipa te prepumpavanjem većih količina vode.

Ujedno je tom prigodom obavljena provjera ispravnosti opreme te je procijenjeno koju količinu vode se može prepumpati s pumpama i vozilima koju posjeduju društva iz Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec.

Vježba je podijeljena na više sektora rada i uz komunikaciju voditelja vježbe s vatrogasnim odjeljenjima radi koordinacije same vježbe.

U vježbi su sudjelovali članovi DVD-a Gornji Kneginec, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki koji su vršili prepumpavanje vode pomoću motornih i potopnih pumpi.

Vježbi su prisustvovala 34 operativna vatrogasca VZO-a Gornji Kneginec te načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, predsjednik Općinskog vijeća Marko Brezovec, načelnik stožera Civilne zaštite Općine Gornji Kneginec Robert Đuranec, predsjednik VZO Gornji Kneginec Mihael Magdić te zapovjednik VZO Gornji Kneginec Igor Kišiček.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Motori su blagoslovljeni u Petrijancu, pa je uslijedila prava fešta u organizaciji MK Sjeverozapad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

MK Sjeverozapad u subotu, 27. travnja organizira svoj 18. moto susret i blagoslov motora.

Motoristički susret održan je kod crkve u Petrijancu u popodnevnim satima, a potom je uslijedio druženje na prostoru Lovačkog društva Fazan u Optujskoj ulici.

Za sve je spremljen besplatan grah te rock svirka, a sav prihod ide u humanitarne svrhe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje