Povežite se s nama

Međimurje

Čakovec postaje nacionalni Centar za potrage i Međunarodni centar za obuku potražnih timova

Objavljeno:

- dana

– Međimurska županija čakovečkoj stanici Hrvatske gorske službe spašavanja na korištenje je i službeno predala građevinu smještenu u kompleksu bivše vojarne u Čakovcu. Stavljanjem kompletnog objekta u funkciju, HGSS Stanica Čakovec postala bi Centar za potrage na nacionalnoj razini – Centar izvrsnosti, kao i Međunarodni centar za obuku potražnih timova – potvrdio je Josip Granić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja.

Ugovor o davanju objekta u vlasništvu Međimurske županije na korištenje Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja Stanici Čakovec potpisali su župan Međimurske županije Matija Posavec i pročelnik čakovečke stanice HGSS-a Neven Putar.

HGSS je jedna od temeljnih operativnih snaga sustava civilne zaštite, a Stanica Čakovec u srpnju ove godine proslavila je petu godišnjicu postojanja. Prema riječima pročelnika Putara, tijekom svih godina djelovanja u najvećoj se mjeri ulagalo u ljudstvo putem temeljne i specijalističke obuku, što je članovima omogućilo da se i više nego uspješno snalaze u zahtjevnim akcijama na području Hrvatske i izvan nje.

– Sada je došao trenutak da počnemo ulagati i u infrastrukturu, što će biti veliki podstrek za nastavak našeg rada. Državna uprava za zaštitu i spašavanje čakovečkom HGSS-u u jednom od hangara u prostoru bivše vojarne već je ustupila prostor za održavanje vježbi i držanje opreme, no preseljenjem u novi objekt naš rad dobit će novu dimenziju – istaknuo je pročelnik Putar.

Pročelnik nacionalne organizacije HGSS-a Josip Granić istaknuo je važnost potpore lokalnih struktura te objasnio da što je ta potpora veća, kvalitetnija su njihova rješenja u slučaju nepogoda ili ugroza.

– Stvaranjem novih prostornih uvjeta HGSS Stanica Čakovec, kao jedna od 25 stanica u Hrvatskoj, dobit će novu razinu izvrsnosti. Projekt adaptacije objekta vrijedan je oko tri milijuna kuna. Sredstva za projektnu dokumentaciju već smo osigurali te vjerujem da ćemo s radovima krenuti još ove godine – rekao je pročelnik Granić te naglasio stručnost čakovečkog članstva istaknuvši pritom Nevena Putara i njegova potražnoga psa kao jedan od najboljih timova na području Europe.

Tom je prigodom potvrđeno da na području Općine Donja Dubrava u sljedeće tri godine HGSS planira uložiti oko sedam milijuna kuna iz Europskih fondova u Centar za obuku spašavanja na divljim vodama, što će biti prvi takav Centar u ovom dijelu Europe.

– Članovi HGSS-a angažirani su volonterski, no svoju zadaću obavljaju stručno i profesionalno pa itekako zaslužuju imati nacionalni Centar za potrage, kao i Međunarodni centar za obuku potražnih timova. Ovo radimo s velikim zadovoljstvom, tim više što je to korak naprijed u sigurnosti našega stanovništva. Dodijeljenom objektu potrebna je temeljita obnova, no siguran sam da će HGSS iznaći sredstva i u roku od tri godine svoje novo sjedište u potpunosti dovesti u funkciju. Novi edukativni centar bit će izvrsna prilika za brojne aktivnosti vezane uz sigurnost i prevenciju, ali i privlačenje te obuku novih članova – istaknuo je župan Posavec.

Zadovoljstvo što je mogao pridonijeti u rješavanju dugogodišnje želje HGSS-ovaca, ali i ostalih sudionika u sustavu civilne zaštite, izrazio je i zamjenik župana, ujedno načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec.

– Svi znamo značaj civilne zaštite te ogromnu ulogu Gorske službe spašavanja u tom sustavu –  zaključio je Grivec.

Objekt u bivšoj čakovečkoj vojarni površine je 360 kvadratnih metara, a vrijednost se procjenjuje na 1,6 milijuna kuna. Međimurska županija HGSS Stanici Čakovec daje ga na korištenje bez naknade i na razdoblje od 15 godina.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje