Povežite se s nama

U fokusu

Autobusni prijevoznici nisu složni: evo koje tvrtke će u petak zaustaviti prijevoz u Varaždinskoj županiji

vozač autobusa autobus

Objavljeno:

- dana

Diljem Hrvatske mnogi autobusni prijevoznici i vozači idu u štrajk upozorenja u petak, 23. kolovoza.

Kako su najavili predstavnici Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske te Sindikat prometa i veza Hrvatske, autobusni promet stat će u petak od 10 sati do 10:10.

– Tada neće prometovati autobusne linije, niti će raditi autobusni kolodvori, kao ni ostali radnici u linijskom prijevozu putnika. Svi vozači autobusa u tom periodu će se zaustaviti na 10 minuta, osim autobusa na brzim cestama i autoputevima. U isto vrijeme odnosno u vremenskom periodu od 10 sati do 10:30 održat će se prosvjedna vožnja autobusima od Zagrebačkog velesajma do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Prije svega ispričavamo se našim putnicima zbog neugodnosti koje će imati 23. kolovoza i eventualno 9. rujna ove godine i dalje prilikom putovanja autobusima javnog linijskog prijevoza diljem Hrvatske. Ispričavamo se cijeloj javnosti što smo prisiljeni djelovati na ovakav način. Poslije 30. studenoga, ni naši poslodavci, niti mi ne znamo što ćemo raditi. Nakon toga se ukidaju sve potpore, subvencije, mnoge linije su već dugo vremena ispod granice isplativosti, ukidanjem istih mnoga radna mjesta postaju upitna. Mnoga sela će biti odsječena od škola i bolnica te prepuštena daljnjem iseljavanju i propadanju, vozači odlaze i napuštaju RH, a tko će voziti putnike? – kažu sindikalisti o najavljenom štrajku.

Naime, ako se ne uspiju dogovoriti s Vladom 9. rujna, na prvi dan nove školske godine, idu u generalni štrajk.

Raspitali smo se koji će prijevoznici 23. kolovoza zaustaviti promet na području Varaždinske županije.

Naime, u Samoboru je 2. travnja 2019. osnovana Udruga hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika (UHAJLP). Cilj Udruge je zastupanje zajedničkih interesa autobusnih prijevoznika u javno linijskom prijevozu. Sjednici Skupštine je prisustvovalo 29 autobusnih javno linijskih prijevoznika koji zajedno zapošljavaju 4018 radnika, raspolažu s 2045 autobusa i obavljaju više od 80 posto županijskog autobusnog javno linijskog prijevoza na području Republike Hrvatske.

Članivi UHAJLP-a su i Presečki Grupa i AP Varaždin, koji obavljaju veliki dio autobusnog prometa na području Varaždinske županije. Hrvoje Meštrović, predsjednik UHAJLP-a, za Regionalni tjednik potvrdio je da će i dvije navedene grupe na 10 minuta u petak zaustaviti prometovanje.

Ipak, neće svi u štrajk.
U Varaždinu je 31. svibnja 2019. godine osnovana Udruga hrvatskih autobusnih prijevoznika, koju su osnovali brojni prijevoznici iz Hrvatske s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja autobusnog prijevoza putnika u cestovnom prometu. Nakon rasprave i usvajanja Statuta, donesena je i odluka o pokretanju postupka za upis u registar udruga te su u izvršni odbor udruge izabrani predstavnici tvrtki Vincek, Slavonija Bus, Slavonski Brod, Flixbus CEE South, Zagreb i Brioni iz Pule, dok je za predsjednika udruge izabran Krešimir Čumbrek iz tvrtke Vincek.

Ova grupacija neće u štrajk 23. kolovoza. Poslali su priopćenje u kojem objašnjavaju da su za stanje na autobusnom tržištu krivi sami sindikati, koji su gledali uništavanje tržišta i odljev radne snage te poslodavci, uglavnom okupljeni u ranije spomenuti UHAJLP, koji su uništavali županijska tržišta samo da bi ostvarili tržišne akvizicije.

– Navedena simbioza je čak i zlonamjerna jer se neizravno za članove naše udruge tvrdi da smo dužni porez i da smo loši poslodavci pa koristimo priliku da pozvati sve stručne i sposobne vozače autobusa da se zaposle kod naših članova kako više ne bi morali trpjeti niske plaće i loše uvjete rada – dio je priopćenja koje potpisuje Krešimir Čumbrek, predsjednik Udruge hrvatskih autobusnih prijevoznika.

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

U fokusu

Hrvatska pošta ostala je bez 430 radnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dobit Hrvatske pošte skočila je lani čak za oko 1270 posto te je iznosila 13,6 milijuna eura.

Državna tvrtka uprihodila je tijekom prošle godine 270 milijuna eura, a to je 11 posto više nego prethodne godine. Pošta je očito bolje upravljala troškovima, ali i digla cijene u srpnju.

No, jedan poslovni pokazatelj značajno je utjecao na niže troškove. Hrvatska pošta, naime, lani je imala oko 8300 zaposlenih, što je čak 430 manje nego prethodne godine. To je broj zaposlenih prema satima rada.

Istodobno, prosječna neto plaća tijekom prošle godine iznosila je oko 1040 eura, što je 12 posto više. U apsolutnom iznosu, neto plaća je rasla za oko 110 eura.

Izvor: Danica

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje