Povežite se s nama

U fokusu

Plenković u Vinici: “Podržat ćemo projekt revitalizacije Arboretuma Opeka“!

Objavljeno:

- dana

Premijer Plenković, kojem se pridružila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, u petak je posjetio i Vinicu gdje ga je dočekao načelnik Općine Marijan Kostanjevac (HDZ) sa suradnicima.

Općini Vinica ministar državne imovine Mario Banožić uručio je tabularnu ispravu kojom Općina Vinica upisuje pravo vlasništva nad zemljištem za izgradnju dječjeg igrališta.

– Ovaj posjet premijera prvi je u novijoj povijesti Općine Vinica takvog karaktera. Dolazi prvi čovjek izvršne vlasti koji je upoznat s gotovo svim problemima u našoj općini. Zahvaljujem mu na angažmanu jer njegovim dolaskom na čelno mjesto u Vladi otvorile su se velike investicije u općini što do sada nije bilo tako. Od glavnih investicija tu je izgradnja dječjeg vrtića u vrijednosti preko 4 milijuna kuna, a 3 milijuna kuna dobiveno je od Agencije za plaćanje u poljoprivredi dok je ostatak osiguran iz Ministarstvo demografije. Imamo investiciju u rekonstrukciju vatrogasnog doma vrijednu 2,3 milijuna kuna, a sredstva su dobivena također od Agencije. Također, ulažemo u zaštitu kulturne baštine pa je u kuriju Patačić i vinički burg ukupno uloženo gotovo 400.000 kuna iz Ministarstva kulture. Želio bih naglasiti revitalizaciju Arboretuma koji će se postati Centar kompetencija za što je dobiveno 50 milijuna kuna iz EU fondova. To je sigurno najvažniji projekt čime bi se općina našla na turističkoj karti. Osim toga, tu je i dvorac Opeka koji bi se trebao obnoviti u sklopu cijelog projekta. Arboretum je moj veliki projekt otkad sam postao načelnik, i zahvaljujući osobnom angažmanu premijera on je konačno pokrenut. Imamo još investicija za koju imamo svu potrebu dokumentaciju, a odnosi se na kuriju Patačić čija je procijenjena vrijednost 13 milijuna kuna, školska dvorana 15 milijuna kuna, izgradnja i rekonstrukcija zgrade općine 3,5 milijuna kuna, novi sportski centar 1,5 milijuna kuna. Danas je probijen led nakon dugog niza godina kada je ministar predao tabularnu ispravu za darovanje državnog zemljišta za dječje igralište – izjavio je načelnik Kostanjevac.

Premijer Plenković u ovoj prigodi je naglasio kako Općina Vinica može računati na podršku vlade u realizaciji nekoliko projekata.

– Trudit ćemo se da svi projekti na području Općine Vinica dobiju odgovarajuću pozornost, a upravo je Arboretum Opeka među najvažnijima. Mi smo tu da podržimo i taj projekt, njegovu revitalizaciju i buduću društvenu svrhu – istaknuo je premijer.

 

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje