Povežite se s nama

Međimurje

Dekanovec će od 23. do 29. rujna brojnim aktivnostima obilježavati Tjedan kretanja

Objavljeno:

- dana

Kulturno-umjetnička udruga „Florijan Andrašec“ Dekanovec i ove godine organizira Tjedan kretanja u Dekanovcu, u sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti kojega provodi Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije.

Tjedan kretanja u Dekanovcu održavat će se od 23. do 29. rujna. Suradnici događanja bit će Područna škola Florijana Andrašeca Dekanovec i Nogometni klub Mladost, uz svesrdnu pomoć Općine Dekanovec.

– Cilj je potaknuti mještane na kretanje i tjelesnu aktivnost. Nastoji se ljude svih uzrasta odmaknuti od televizije i mobilnih uređaja, te potaknuti na druženje i boravak u prirodi. Prošlogodišnji Tjedan kretanja uspješno je proveden i neprocjenjivo je bilo vidjeti osmijehe na licima djece, ali i starijih – poručuju organizatori.

Organizatori stoga pozivaju mještani svih uzrasta, a dobrodošli su i gosti iz susjednih mjesta, da se pridruže nekoj od sljedećih aktivnosti sportskog karaktera:

Program obilježavanja Tjedna kretanja

Ponedjeljak, 23. rujna – tjelesni s učenicima u dvorištu Područne škole Florijana Andrašeca Dekanovec, početak u 18 sati.

Utorak, 24. rujna – Sport za sve na sportskom centru Mladost Dekanovec (rukometno-košarkaško igralište), početak u 18 sati. Sportovi koje  će sudionici moći birati za izvođenje su: rukomet, košarka, odbojka, tenis i badminton.

Srijeda, 25. rujna – nordijsko hodanje do rijeke Mure. Okupljanje je ispred Doma kulture Dekanovec, a polazak u 17 sati.

Četvrtak, 26. rujna – folklorne koreografije u sportskom parku Mladost Dekanovec, početak u 18 sati.

Petak, 27. rujna – trening s igračima NK Mladost Dekanovec na nogometnom igralištu, s početkom u 18:30. Prema prošlogodišnjem iskustvu, najbolja i najposjećenija aktivnost svih sudionika.

Subota, 28. rujna – članice Udruge učit će sudionike ovogodišnjoj plesnoj koreografiji obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, a nakon toga nastavit će se ples u slobodnom ritmu. Plesat će se u sportskom parku Mladost Dekanovec, a početak je u 17 sati.

Nedjelja, 29 rujna – biciklijada do rijeke Mure. Okupljanje je ispred Doma kulture, a polazak je u 14 sati. Kod rijeke Mure bit će odmor i okrijepa.

U slučaju lošeg vremena, sportske aktivnosti će se održati u Domu kulture Dekanovec.

Preporuka svim sudionicima je da sa sobom svakodnevno ponesu bočicu vode, reflektirajuće prsluke, štapove…

Međimurje

Lidija Miše-Jalšovec predložena za novu direktoricu ČAKOM-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obzirom na istek mandata Uprave Direktora GKP ČAKOM d.o.o. Ivana Perhoča, bacc.ing.el. Nadzorni odbor GKP ČAKOM d.o.o. je objavio natječaj za izbor nove Uprave Direktora GKP ČAKOM d.o.o.

– Kako po provedenom prvo objavljenom natječaju nije odabran ni jedan kandidat, natječaj je ponovljen. Po ponovljenom natječaju pristiglo je jedanaest prijava, od kojih su pet prijava bile pravovaljane. Sa svim kandidatima koji su poslali pravovaljane prijave, članovi Nadzornog odbora su obavili razgovor. Nakon obavljenih razgovora i proučene pristigle dokumentacije pravovaljanih prijava kandidata, Nadzorni odbor GKP ČAKOM d.o.o. je jednoglasno donio odluku te predlaže Skupštini Društva GKP ČAKOM d.o.o. da za novu Upravu Direktora imenuje gđu. Lidiju Miše-Jalšovec, dipl.oec. iz Čakovca – stoji u priopćenju ČAKOM-a.

Nastavite čitati

Međimurje

Dvodnevno hodočasničko proštenje Imena Marijina u župi Sveti Juraj na Bregu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Župa Sveti Juraj na Bregu

Kroz dva je dana u subotu i nedjelju, 14. i 15. rujna, u župi Sveti Juraj na Bregu održano jesensko hodočasničko proštenje Imena Marijina.

Proštenje je započelo u subotu svečanim misnim slavljem u 11 sati koje je predvodio vlč. Miro Denac, župnik župa Donji Mosti i Miholjanec, uz suslavlje svećenika Štrigovskog dekanata: vlč. dr. sc. Kristijana Kuhara, vlč. Filipa Jakupca, vlč. Josipa Špoljarića, potom vlč. Nikole Markušića, župnika u Orehovici, vlč. Nikole Samodola, umirovljenog svećenika te domaćeg župnika vlč. Danijela Bistrovića. Euharistijskom je slavlju prethodila molitva krunice u crkvi, dok su istovremeno župljani i hodočasnici iz drugih župa imali prilike pristupiti sakramentu pomirenja.

Propovjednik je u svojoj homiliji razjasnio značenje vlastitog imena za svakog čovjeka, a onda i smisao štovanja Blažene Djevice Marije, na ovaj dan, kao jednog od dragulja u kruni Marijinih svetkovina i blagdana tijekom liturgijske godine. Posebno je istaknuo i pobrojio sve potrebe u kojima se čovjek obraća Blaženoj Djevici Mariji, tražeći zagovor kod Gospodina.

Primivši završni blagoslov, vjernici i svećenici, potaknuti riječima propovjednika, ispunjenih srca, pjevajući marijanske pjesme, pošli su u procesiji oko glavnog oltara posvećenog Majci Božjoj Lauretanskoj, iskazati štovanje i čašćenje čudotvornoj slici.

Proštenje se nastavilo večernjim koncertom u župnoj crkvi. Na programu su bile duhovne skladbe, izvedene od strane svih sekcija Pjevačkog zbora Sveti Juraj na Bregu. Ovaj događaj, održan u čast Presvete Djevice Marije Lauretanske, bio je istinski glazbeni doživljaj, prožet duhovnim i svjetovnim skladbama koje su podigle srca i umove prisutnih.

Tijekom koncerta sve prisutne goste i izvođače srdačno je pozdravila predsjednica Pjevačkog zbora, Marta Lončar-Vinković, zahvalivši voditeljima sekcija, kao i svim pjevačima, za uloženi trud, na redovitom dolasku na probe, te na pripremi ovog koncerta u proteklih nekoliko dana.

Drugi dan proštenja Imena Marijina nastavljen je u nedjelju, 15. rujna, jutarnjom svetom misom koju je u 7 sati predvodio domaći župnik vlč. Danijel Bistrović, a u 9 sati misu na slovenskom jeziku vlč. Franc Režonja iz Razkrižja. Središnje euharistijsko slavlje u 11 sati predslavio je varaždinski biskup mons. Bože Radoš uz suslavlje domaćega župnika, umirovljenih svećenika preč. Ivana Kozjaka, dugogodišnjeg župnika Župe Sv. Juraja na Bregu, vlč. Josipa Horvata ml. i preč. Nikole Samodola te nekoliko svećenika Štrigovskog dekanata na čelu s dekanom preč. Ivanom Hercegom i biskupovim tajnikom Mišelom Kovačevićem.

Misnom su slavlju, uz lijepi broj domaćih župljana, nazočili i Marijini štovatelji i hodočasnici iz susjednih župa, među kojima su pješaci iz Selnice i njihov župnik vlč. Mario Križanac.

Budući da je započela nova školska i vjeronaučna godina, na euharistiji se molilo za učenike i njihove roditelje te učitelje i vjeroučitelje. U ovoj misi zaziva Duha Svetoga za početak nove školske i vjeronaučne godine biskup je u homiliji poželio svima obilje jakosti i snage Duha Svetoga u učenju i radu dotaknuvši se najviše Blažene Djevice Marije i marijanskih blagdana. Marija je početak boljeg svijeta i u svojoj životnoj školi može nas mnogo naučiti. U svom je životu bila poslušna službenica Gospodnja i prihvatila je Božji poziv da postane majka Isusa Krista s kojim je mnogo toga prošla, ali sve bi događaje pohranjivala u svome srcu. Zato se svi mi, koji pripadamo Isusu i Mariji, uzdamo da ćemo biti obasjani svjetlom koje dolazi već iz samoga spomena Marijina imena. Prema riječima predvoditelja euharistije, Marijinim svjetlom svi smo obasjani pošto smo spašeni i otkupljeni Kristovim rođenjem. Vjerujemo da ćemo upravo Marijinim zagovorom to svjetlo svi osjetiti radeći na sebi u svim svojim izazovima, kazao je mons. Radoš u homiliji.

Na kraju proslave proštenja župnik Bistrović zahvalio Bogu, Majci Božjoj Lauretanskoj i svima koji su na bilo koji način pomogli da bi i ovogodišnje proštenje bilo svečano i dostojanstveno proslavljeno, a nakon završnog blagoslova uslijedio je ophod oko oltara Majke Božje Lauretanske uz pjevanje marijanskih pjesama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje