Povežite se s nama

Kultura

Švedska narodna glazba odzvanjala u Renesansnoj dvorani i „Medinoj škrinji“

Objavljeno:

- dana

Dva su koncerta u jednoj festivalskoj večeri održali sinoć švedski glazbenici Esbjorn Hazelius i Johan Hedin. Na koncertu u Renesansnoj dvorani varaždinskog Starog grada tražila se stolica više i brojna je publika uživala u njihovoj interpretaciji švedske narodne glazbe, dok su na after baroq partyu u pivnici „Medina škrinja“ u sklopu popratnog programa Total baroque dvojica švedskih najetabliranijih folk glazbenika okupljene dobro zabavili i opustili uz svoj bogat repertoar.

Duo Hazelius Hedin  prenosi publici ne samo švedsku narodnu glazbu, već  je i upoznaje s vlastitim kompozicijama koje ujedinjuju tradiciju.

– Glazba koju izvodimo ima u sebi dosta baroknih elemenata. Sviramo na instrumentima koji su neuobičajni, donosimo pjesme nastale unatrag dva stoljeća.  Naša ih publika voli poslušati, pa nastupamo često na koncertima i festivalima tradicionalne glazbe – istaknuo je Esbjorn Hazelius, koji je na koncertu u Starome gradu zasvirao citru,violinu i gitaru, ali i oduševio vokalnom izvedbom pjesama.

Publika Varaždinskih baroknih večeri imala je i jedinstvenu priliku poslušati i upoznati Nyckelharpu-švedski narodni instrument koji se svira lukom, a ima tipke kao organistrum i simpatetičke strune kao viola d’ amore. Svira se stotinama godina, a njen najstariji prikaz uklesan je u crkvi iz 14. stoljeća.

– Tipičan je to švedski narodni instrument, inače specifičan za jednu malu regiju u Švedskoj i drago nam je da smo ga imali prigodu pokazati i baroknoj publici u vašem divnom gradu – dodao je Johan Hedin.

Oduševljena publika s glazbenicima se nastavila družiti u pivnici Medina škrinja u kojoj su glazbenici izveli i neke od svojih novoskladanih pjesama, koje se nalaze na posljednjem  albumu pod nazivom Jorland nominiranom za švedski Grammy 2019. godine.

Današnji je dan na 49. Varaždinskim baroknim večerima rezerviran za dva koncerta-na kraljici instrumenata-orguljama varaždinske Katedrale u 19 sati zasvirat će Hans Faglus, dok će u 21 sat na Koncertu pod svijećama u varaždinskom Starom gradu nastupiti mladi hrvatski čembalist Franjo Bilić.

U 18 sati u palači Herzer u sklopu popratnog programa Total baroque bit će otvorena izložba o tatama i djeci iz Švedske i Hrvatske.

U Krapini i tamošnjoj Festivalskoj dvorani u 20 sati nastupit će ansambl Le Serenissima svojim programom „Ludilo i predanost“. I ove godine u sklopu popratnih programa Varaždinskih baroknih večeri bit će održana gala večera u kojoj će se spojiti okusi i mirisi varaždinske gastronomije i specijaliteti zemlje partnera.

Tako će u petak u atriju Staroga grada posjetitelji moći kušati tipična švedska jela i varaždinske delicije, hladna i topla jela, te neizostavne slastice uz birana vina i barokno pivo, a ulaznice se mogu kupiti u Koncertnom uredu Varaždin.

 

Kultura

Varaždin: u tijeku prijave šetača koji ne žele propustiti “Noć tvrđava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradski muzej Varaždin i ove godine se uključuje u Noć tvrđava, međunarodnu manifestaciju koja se održava treći put zaredom.

Njezin cilj je povezivanje i promoviranje fortifikacijskih lokaliteta u zemljama sudionicama: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Rumunjskoj i Srbiji, iz kojih je dosad sudjelovalo 45 utvrđenih lokaliteta s raznovrsnim programima.

Potaknuti velikim zanimanjem koje je pobudila prošlogodišnja manifestacija, u organizaciji varaždinskog muzeja ponovno će se održati večernja šetnja pod fenjerima po bedemima Staroga grada pod nazivom Noć na bašči u petak, 10. svibnja s početkom u 20 sati.

Posjetitelje će kroz bedeme voditi Davor Kraš, kustos na Povijesnom odjelu GMV-a. Sudjelovanje je besplatno.

S obzirom na ograničen broj posjetitelja, dolazak je potrebno potvrditi na brojeve telefona: 042 658 773 / 658 760 (u vrijeme kad su izložbeni postavi GMV-a otvoreni za razgled; utorak – petak od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati).  

Nastavite čitati

Kultura

U Varaždin stiže hrvatski Indiana Jones, arheolog koji je svoje avanture predstavio u 40-ak zemalja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Srijede u Muzeju 8. svibnja u palači Herzer GMV-a o svom profesionalnom putu, koji ga je odveo na brojne iznimne arheološke lokalitete, govorit će hrvatski arheolog Drago Obradović.

Tijekom 50 godina djelovanja Drago Obradović održao je brojna predavanja u 40-ak zemalja na pet kontinenata pred posjetiteljima te u televizijskim i radijskim emisijama.

Redovito sudjeluje na međunarodnim kongresima biblijskih arheologa, kao i u arheološkim studijskim ekspedicijama na Bliskom istoku. Višekratno je obišao i snimio zaboravljene gradove drevnih civilizacija koje, kako navodi, dosad nije posjetila nijedna filmska ekipa.

Trostruki je magistar znanosti i gostujući profesor na nekoliko fakulteta te autor više knjiga, među kojima su Arheologija potvrđuje Bibliju (prevedena na 11 jezika), Otkrijte čuda drevnog Egipta, Senzacionalna arheološka otkrića (tri izdanja), Nestali gradovi i civilizacije (prevedena na četiri jezika) i druge.

Ovog puta u središtu predavanja, umjesto tajni drevnih civilizacija, bit će njegove autobiografske referencije, na temelju kojih će posjetitelji doznati i zašto su mu neki nadjenuli naziv hrvatski Indiana Jones. 

Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje