Povežite se s nama

Život i društvo

Delegacija Općine Vidovec na Europskom tjednu regija i gradova u Bruxellesu

Objavljeno:

- dana

Od 7. do 10. listopada u Bruxellesu se održavao Europski tjedan regija i gradova na kojem je sudjelovala delegacija Općine Vidovec predvođena načelnikom Općine Vidovec i članom predsjedništva Europskog odbora regija Brunom Hranićem.

Osim načelnika Hranića, na navedenoj su manifestaciji sudjelovale članica Općinskog vijeća Općine Vidovec i predsjednica Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Općine Vidovec Silvija Zagorec i viša stručna suradnica za opće poslove i EU fondove Emina Ljubek.

Europski tjedan regija i gradova najveća je europska javna manifestacija ove vrste koja se održava jednom godišnje u organizaciji Europskog odbora regija i Glavne uprave Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku (GU REGIO). Tijekom Europskog tjedna, dužnosnici, članovi vijeća, službenici iz JLP(R)S te stručnjaci i predstavnici akademske zajednice razmjenjuju iskustva dobre prakse i znanja u području razvoja jedinica lokalne i regionalne samouprave. Na radionicama koje se provode razgovara se o razvoju kohezijske politike Europske unije te o važnoj ulozi koju regije, gradovi i općine imaju u oblikovanju europske politike.

Već na prvoj radionici koja se odvijala u sklopu Europskog tjedna regija i gradova, vidovečka delegacija uspostavila je kontakt s predstavnicima Regionalne razvojne agencije Jug i predstavnicima Grada Niša te su razmijenjena iskustva dobre prakse iz područja poljoprivrede, suradnje s organizacijama civilnog društva, mjera za mlade te uključivanja mladih u proces donošenja odluka putem osnivanja savjeta mladih. Razgovaralo se i o mogućnosti provođenja programa prekogranične suradnje INTERREG IPA Hrvatska-Srbija.

Predsjednica Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Silvija Zagorec iskoristila je priliku te novim poznanicima ukratko predstavila najveću kulturno-gospodarsko-zabavnu manifestaciju „Zeljarijadu“, narodne običaje i kulturnu baštinu, ali i ostale karakteristike Općine Vidovec poput varaždinskog zelja, zaštićenog na europskoj razini, vidovečkog gibanika zaštićenog žigom izvornosti, marljivih poljoprivrednika i iznimno aktivnih udruga.

Tijekom trodnevnog boravka, Silvija Zagorec i Emina Ljubek sudjelovale su na tri radionice te uz pratnju Brune Hranića posjetile Plenarnu sjednicu Europskog odbora regija koja se odvijala u zgradi Europske komisije čime su dobile uvid u proces donošenja odluka na europskoj razini.

Posljednjeg dana boravka nazočile su konferenciji “Višegodišnji financijski okvir 2021.-2027. – Kohezija i vrijednosti; uloga regionalnih i lokalnih vlasti”, u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije. Na spomenutoj su konferenciji uz dubrovačko-neretvanskog župana Nikolu Dobroslavića sudjelovali državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić, zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za proračun Karlo Ressler, član Europskog odbora regija Adrian Ovidiu Teban, stručnjakinja iz Glavne uprave za proračun Europske komisije Simeona Manova te predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, koji je predstavio stavove hrvatskih županija o Višegodišnjem financijskom okviru EU-a.

Život i društvo

Potpisan ugovor za modernizaciju javne rasvjete u Novoj Vesi Petrijanečkoj i Zelendvoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec te direktorica tvrtke ELDA PROJECT d.o.o. Ljerka Eldas potpisali su ugovor za “Modernizaciju javne rasvjete općine Petrijanec – Faza IV” u ukupnoj vrijednosti 81.197,81 eura.

– Ovim projektom rekonstrukcije sustava javne rasvjete u Općini Petrijanec, primjenom mjera energetske učinkovitosti i zaštite od svjetlosnog onečišćenja izvršiti će se, uz nerazvrstane ceste u naselju Majerje (Ulica Matije Gupca) i Nova Ves Petrijanečka (Ulica Florijana Bobića, Ulica Hinka Krizmana, Kratka ulica, Vidovečka ulica, Ulica Ljudevita Gaja i Ulica Rade Končara) te Zelendvor (Ulica grofova Bombelles i Ljudevita Gaja), zamjena dotrajalih svjetiljaka sa svjetiljkama koje su ekološki i energetski usuglašene s važećim zakonskim regulativnim normama. Ukupni broj svjetiljki koje će se zamijeniti je 187 komada, a do sada je na području Općine ugrađeno ukupno 582 ekološki i ekonomski prihvatljivih rasvjetnih tijela. Nakon ovog projekta imat ćemo sva naselja pokrivena LED rasvjetom i svaki betonski stup dobit će svoje rasvjetno tijelo što će zasigurno povećati sigurnost u prometu za sve sudinike – rekao je načelnik Posavec

Za navedene radove odobrena su sredstva te potpisan ugovor s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u vrijednosti 56.000 eura za projekt naziva “Sanjenje okolišnih i infrastrukturnih nejednakosti na području Općine Petrijanec, ulaganje u igralište, rasvjetu i LED rasvjeta Faza IV” prema Programu za unaprjeđenje infrastrukture.

Drugi dio projekta, prijavljen također u ovo sufinanciranje, je ulaganje u igralište vrijednosti 36.104 eura s PDV-om i stručnim nadzorom.

Ciljevi projekta su uštede u potrošnji električne energije te povećanje energetske učinkovitosti, smanjenje emisije CO2, eliminacija svjetlosnog onečišćenja, smanjenje troškova i povećanje prosječne osvijetljenosti.

Nastavite čitati

Život i društvo

Plenković dostavio Saboru popis ministara, Damiru Habijanu Ministarstvo pravosuđa i javne uprave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mandatar i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak navečer dostavio je Hrvatskom saboru popis ministara i program nove Vlade o kojima će u petak raspravljati i glasati saborski zastupnici.

Plenković će predložiti Saboru izglasavanje 18 članova nove Vlade, među kojima su tri ministra iz kvote Domovinskog pokreta, dok HDZ-ovi ministri većinom ostaju isti, a jedno novo lice je Tonči Glavina na čelu Ministarstva turizma i sporta, piše nacional.hr.

Ministarstvo poljoprivrede kojemu se u nazivu dodaju šumarstvo i ribarstvo u novoj Vladi preuzima Domovinski pokret, a dosadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković bit će na čelu novog Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Dosadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan seli u Ministarstvo pravosuđa i javne uprave, kojem se dodaje i digitalna transformacija dok se Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dijeli na dva resora od kojih gospodarstvo pripada DP-u.

Resor zdravstva nastavlja voditi Vili Beroš, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, obrane Ivan Anušić, unutarnjih poslova Davor Božinović, vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na čelu Ministarstva financija bit će i dalje Marko Primorac, Radovan Fuchs ostaje ministar obrazovanja, znanosti i, novo dodanih, mladih, Marin Piletić ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a Šime Erlić ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Nina Obuljen Koržinek, Tomo Medved i Oleg Butković, koji su s Plenkovićem u Vladi od samog početka već osam godina, ostaju na istim ministarskim pozicijama. Obuljen Koržinek kao ministrica kulture i medija, Medved kao ministar hrvatskih branitelja, a Butković kao ministar mora, prometa i infrastrukture. Butković je bio i u vladi Tihomira Oreškovića pa je tako i najdugovječniji ministar.

Prema prijedlogu mandatara, novoosnovano Ministarstvo demografije i useljeništva vodit će Ivan Šipić, po struci vjeroučitelj koji je bivši član HDZ-a; ministar poljoprivrede bit će Josip Dabro, glavni tajnik i predsjednik vukovarsko-srijemskog DP-a dok Ministarstvo gospodarstva preuzima Ante Šušnjar, odvjetnik iz Zagreba, član predsjedništva DP-a i Suda časti te jedan od osnivača te stranke.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje