Povežite se s nama

Međimurje

Akcija „Zasadi drvo, ne budi panj!“ zazelenit će Međimurje tisućama novih stabala

Objavljeno:

- dana

Međimurje se ozbiljno priprema za akciju kolektivne sadnje drveća „Zasadi drvo, ne budi panj!“, koja će se održavati od 25. do 27. listopada. Do ovoga trenutka u kampanju su se uključili gradovi Čakovec i Mursko Središće te općine Sveti Juraj na Bregu, Strahoninec, Pribislavec, Šenkovec, Nedelišće, Mala Subotica, Kotoriba, Donja Dubrava, Štrigova i Goričan.

Riječ je o gradovima i općinama koje su potvrdili sudjelovanje, odnosno, imaju imenovane lokalne koordinatore.

– Ostale općine nisu uključene, osim ako ne postoje pojedinci koji će sudjelovati u akciji, ali u taj dio nemamo uvid na razini županijske koordinacije – ističe Ida Perko, županijska koordinatorica.

Potrebno je istaknuti da Hrvatske šume doniraju po 20 sadnica za sve obrazovne ustanove te po dvije sadnice za svaku fizičku osobu.

– Ukoliko obrazovna ustanova želi sadnice, neka se jave svojem lokalnom koordinatoru, a ukoliko ga nema, tada neka kontaktiraju mene. Predstavnik obrazovne ustanove se također može javiti i izravno ispostavi Hrvatskih šuma. Osim osiguranih sadnica za obrazovne ustanove i fizičke osobe, djelatnici Hrvatskih šuma će pošumljavati područje Macinca, točnije šumarski dio poznat pod nazivom Zelena, s oko 17.000 sadnica! – otkriva Ida Perko.

Na razini lokalnih akcija pošumljavanja uključen je vrlo veliki broj volontera, tako da gotovo nema sportskih klubova, dobrovoljnih vatrogasnih društava, udruga žena i raznih drugih udruga, čiji članovi nisu na neki način uključeni u kolektivnu sadnju drveća.

– Imamo i 250 sadnica od jednog privatnog uzgajivača. Nažalost, rasadnici u Međimurju ne žele sudjelovati u akciji pa nemamo puno donacija kao što je to slučaj u velikoj većini ostalih županija – zaključuje Perko.

U akciju se bez rezerve uključio i Grad Čakovec. Tako će se od 24. do 27. listopada na čakovečkom području organizirati akcija pod nazivom „Posadi i ti jedno stablo!“ Akciju organizira Grad Čakovec, planira se posaditi više od 500 mladica drveća, a cilj je zazeleniti grad te stanovnike uključiti u uljepšavanje grada.

– Grad Čakovec svake godine posadi više novih stabala nego ih ukloni iz raznih razloga, a ove ćemo godine s brojem novoposađenih sadnica drveća višestruko premašiti broj onih uklonjenih. Planiramo posaditi autohtone vrste stabala primjerenih za urbane prostore i to na cijelom području Grada –  rekao je na konferenciji za novinare čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.

Osim nadomještanja stabala koja su morala biti uklonjena zbog bolesti, starosti i oštećenosti ili su se pak uslijed nevremena sama srušila, posadit će se i potpuno novi drvoredi te upotpuniti parkovne površine.

Veliki interes javnosti, ali i tvrtki koje žele pomoći donacijama

Zamišljeno je da se u akciju u četvrtak i petak, 24. i 25. listopada, uključe učenici osnovnih i srednjih škola, studenti i polaznici dječjih vrtića, a u subotu i nedjelju, 26. i 27. listopada, pojedinci i članovi udruga. Grad će osigurati sadnice, pripremiti mjesta za sadnju te dostaviti sadnice na lokacije.

– Javilo nam se mnogo zainteresiranih građana i udruga, ali i tvrtki koje žele donacijama potpomoći ovu akciju. Naravno, pozivamo i sve druge da se uključe, da bismo svi zajedno naš grad učinili ljepšim – zaključio je Kovač.

– Djelatnici ČAKOM-a osigurat će svu potrebnu logistiku da bi se akcija uspješno provela. Osim što će iskopati rupe i pripremiti mjesta za sadnju, ČAKOM-ovci će se brinuti o zasađenom drveću, da ne bi uvenulo – dodao je direktor ČAKOM-a Ivica Perhoč.

Grad Čakovec dao je i podršku inicijativi Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj pod nazivom „Zasadi drvo, ne budi panj!“ Obje akcije bit će koordinirane, s ciljem da se na području Čakovca, neovisno je li riječ o javnim ili privatnim površinama, zasadi što više novih stabala te se aktivno uključi što više ljudi.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje