Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Veliki uspjeh akcije “Zasadi drvo, ne budi panj”: u Međimurju niknule tisuće novih sadnica stabala

Objavljeno:

- dana

Međimurje se na najbolji mogući način uključilo u akciju kolektivne sadnje drveća „Zasadi drvo, ne budi panj“, koja se održala od 25. do 27. listopada.

Brojni volonteri, aktivisti, razne udruge, građani… zasukali su rukave i zazelenili Međimurje novim sadnicama stabala. U akciju su se uključili gradovi Čakovec, Prelog i Mursko Središće, kao i općine Mala Subotica, Donja Dubrava, Nedelišće, Domašinec, Goričan, Strahoninec, Šenkovec, Pribislavec, Sveti Juraj na Bregu i Donji Kraljevec. – Sve je proteklo u najboljem redu! Poslužilo nas je i lijepo vrijeme, a veliki broj sudionika akcije zasadilo je nekoliko stotina stabala. Samo na terenu Hrvatskih šuma u Macincu zasađena je površina od oko 1,5 hektara sa 1436 sadnica hrasta lužnjaka. Za taj je prostor bilo osigurano čak 12.000 sadnica, ali nažalost, nismo stigli sve odraditi u jednom vikendu. Veliko hvala Benjaminu Horvatu, upravitelju Šumarije Čakovec, na pomoći u koordinaciji i savjetima na terenu – otkriva Ida Perko, regionalna koordinatorica akcije „Zasadi drvo, ne budi panj“ i najzaslužnija osoba za sjajne rezultate u Međimurskoj županiji.

Aktiviste je u radu na terenu diljem Međimurja poslužilo toplo i sunčano vrijeme

U Nedelišću su sadili Udruga žena Trnovec, DVD Trnovec, NK Trnovec, VMO Trnovec i Udruga mladih Trnovca. Priključile su se i Udruga Maxenca iz Macinca, kao i Udruga žena Slakovec. Pošumljavanju terena u Macincu pridružili su se odred izviđača Sirius, Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec, Udruga Kultivator, Maxenca, NK Centrometal, DVD Macinec, OŠ dr. Ivana Novaka Macinec i brojni građani. U općini Mala Subotica akciji su se priključili Eko udruga Vrba, DVD, Udruga „Sport za sve“, Škola i Dječji vrtić, a na nekoliko lokacija zasađeno je više od stotinu stabala. U Čakovcu se sadilo po gotovo svim mjesnim odborima, a ukupno je posađeno tristotinjak razni vrsta drveća, od autohtonih šumskih bjelogoričnih vrsta, voćaka, do crnog bora, a sudjelovalo je oko 200 građana. Grad Čakovec je provodio i vlastitu akciju „Posadi i ti jedno stablo“ u koju su bili uključeni mališani iz dječjih vrtića, učenici osnovnih i srednjih škola, građani te gradske udruge. Paralelno s građanima, stabla su sadili i djelatnici GKP-a ČAKOM, u skladu s redovnim planom sadnje. Osim sadnje na mjestima gdje su se stabla posušila ili su uklonjena zbog starosti ili bolesti, niknuli su i novi drvoredi. U Prelogu su se stabla sadila u školskom parku, dok su se u Murskom Središću akciji priključili učenici Osnovne škole, kao i mališani iz Dječjeg vrtića Maslačak. Aktivni su bili i u Donjoj Dubravi, gdje se sadnji drveća priključilo 50-ak volontera iz Zaštitarsko-ekološke udruge Senjar, Tenis kluba Dubravčan, DVD-a, Puhačkog orkestra, Udruge žena, KUD-a Seljačka sloga, NK Dubravčan, Osnovne škole, Dječjeg vrtića Klinčec i općinske uprave. Akcije su na terenu koordinirali: Lana Agejev (Mala Subotica), Kristina Pongrac (Donja Dubrava), Alenka Lipić (Mursko Središće), Silvio Benč (Prelog), Daniel Hampamer (Čakovec) i Aleksandar Novak (Nedelišće). U sljedećem broju Regionalnog tjednika donosimo pregled aktivnosti na preostalim lokacijama.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje