Povežite se s nama

Međimurje

Pridružite se nacionalnoj kampanji: „Dajmo zeleniju budućnost našoj djeci! Korak po korak, stablo po stablo!“

Ilustracija

Objavljeno:

- dana

I ove će se godine diljem Hrvatske od 1. do 30. studenog održavati akcija sadnje stabala poznata pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj!“. Od prve aktivnosti Udruge za zaštitu prirode i okoliša „Zasadi stablo, ne budi panj!“ 2019. godine, koja je idejni začetnik nacionalne kampanje, sve do danas, u Hrvatskoj je zasađeno više od 150.000 stabala i drugoga sadnog materijala, a novim krugom aktivnosti Udruga nastavlja još snažnije podizati svijest o ekološkim izazovima, važnosti zelenih površina i šuma kao odgovora na ekološke izazove i promicati proaktivno društveno i ekološko djelovanje lokalnih zajednica.

– Sadnja stabala je učinkovit i dugoročan mehanizama ublažavanja postojećih i nadolazećih posljedica klimatskih promjena, zbog čega je jedan od ciljeva nove EU strategije za šume do 2030. zasaditi tri milijarde stabala. Tijela predlažu mjere, a mi nudimo i provodimo rješenja u Hrvatskoj u obliku kampanje sadnje stabala – poručuju iz Udruge.

Aktivnosti vezane uz sadnju stabala provodit će se i u Međimurskoj županiji. Prijave za sudjelovanje moguće su putem internetske stanice Udruge ili skeniranjem QR koda.

– U sadnji mogu sudjelovati građani pojedinačno, ali i odgojno-obrazovne ustanove, poslovni i pravni subjekti te samouprave lokalnih i regionalnih jedinica. Sudjelovanje nije samo sadnja već i pomoć u prijevozu, edukaciji ili nekim drugim sposobnostima, vještinama i znanjima koje pojedinci, udruge i institucije mogu dati na raspolaganje – ističe koordinatorica za Međimursku županiju Kristina Pongrac.

Ovisno o samoorganizaciji uključenih oko nabave sadnog materijala kao i sveukupno prikupljenim donacijama rasadnika, tvrtki, lokalnih samouprava i ostalih, Udruga „Zasadi stablo, ne budi panj!“ će od 1. listopada raspoređivati sadni materijal sukladno prijavama i mogućnostima. Sadni materijal će se preuzimati u rasadnicima ili dostavljati na lokacije sadnje.

– Sadnja se može organizirati na javnim i privatnim površinama prema dogovoru i dozvoli vlasnika. Svako mjesto i ekipa će tako prema lokalnim uvjetima provesti sadnju na površini dječjih vrtića, škola, učilišta, tvrtki, općinskim površinama, površinama u vlasništvu Hrvatskih šuma i sl. Kampanja „Zasadi stablo, ne budi panj!“ osim što ozelenjivanjem doprinosi revitalizaciji urbanih površina i smanjenju učinka klimatskih promjena, također oblikom cjelokupne organizacije potiče aktivaciju zajednice i razvoj suradnje između javnog i civilnog sektora. U tome je važno da se svi uključeni lokalno povežu i organiziraju s jednim ciljem – posaditi! Dobrodošli su svi, od onih koji će se uključiti u organizaciju kampanje, preko donatora, do onih koji će na terenu kopati jame, saditi drveće, zalijevati sadnice – poručuje koordinatorica Pongrac.

Nakon prijave za sve uključene osigurani su regionalni koordinatori koji stoje na raspolaganju oko organizacije i eventualnih nejasnoća. Na stranicama Udruge može se preuzeti edukativni materijal o sadnji i izboru sadnica, održivom razvoju i sl.

– Stablo koje posadimo danas donijet će hlad, dodatan prinos hrane, čišći kisik, smanjenje UV zračenja, sigurnost i okruženje za kvalitetniji i zdraviji rast našoj djeci. Sadnjom stabala darujemo našoj planeti vrijeme za oporavak, a mladima održivu budućnost. Ne želimo samo maštati kakva bi ozelenjena budućnost mogla biti, mi je realiziramo korak po korak, stablo po stablo – poručila je predsjednica Udruge „Zasadi stablo, ne budi panj!“ Mateja-Anđelina Kramar.

Međimurje

Odluka na Gradskom vijeću Grada Čakovca: ugostiteljima subvencije za korištenje terasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U društvenom domu u Novome Selu Rok održana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca. Vijećnici su raspravljali i glasali o 11 točaka Dnevnoga reda, među kojima je bila i odluka o izmjenama i dopunama gradskoga Proračuna za 2021. godinu. U odnosu na prvobitni plan, ukupni je Proračun s 301,86 milijuna kuna smanjen za oko 15,77 milijuna na 286,09 milijuna kuna. Pritom je prihodovna strana smanjena za otprilike 5,5 milijuna kuna.

– Proračun je bio nerealno planiran s prihodima za koje se od početka znalo da neće biti ostvareni. Nakon preuzimanja dužnosti i snimanja stanja, utvrđen je ukupni minus od gotovo 95 milijuna kuna. Kako su ukupni godišnji prihodi gradskog Proračuna po osnovi poreza oko 85 milijuna kuna, mogli bismo godinu dana vraćati dugove i ništa ne raditi, što je nemoguće. Grad će ispoštovati sve valjane ugovorne obveze, no kraj proračunske godine najvjerojatnije ćemo završiti u minusu – naglasila je gradonačelnica Ljerka Cividini u uvodnom obrazlaganju, a rebalans je nakon kraće rasprave i usvojen većinom glasova.

Vijećnici su usvojili i odluku o izradi urbanističkog plana uređenja lokacije „Globetka – istok“. Riječ je o dijelu grada između Županijske bolnice i sjeverne zaobilaznice, istočno od Svetojelenske ceste, koja je najvećim dijelom neizgrađena, a na kojoj postoji interes za gradnju građevina socijalne i zdravstvene namjene. Planom uređenja omogućuje se komunalno opremanje te izrada projektne dokumentacije. Zemljište je u privatnom vlasništvu, a investitor planira graditi objekt namijenjen palijativnoj skrbi.

Vijećnici će dali i zeleno svjetlo za raspisivanje javnog poziva za prikupljanje ponuda za građenja građevina sportsko-rekreacijske namjene unutar sportskog kompleksa u zapadnom dijelu grada.

– Postoji potreba za dodatnom sportskom infrastrukturom na području Grada, a putem ovog poziva pokušat će se pronaći potencijalni investitori koji su na osnovi prava građenja spremni ulagati u sportske sadržaje – rečeno je na sjednici.

Prihvaćen je program potpora ugostiteljima na području Grada Čakovca koji su pogođeni mjerama uvedenim zbog sprječavanja širenja koronavirusa. Grad Čakovec subvencionirat će troškove poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa u razdoblju od 1. ožujka do 27. srpnja 2021. godine, kad su na snazi bile mjere ograničenja poslovanja.  Svaki ugostitelj koji zatraži i na to ima pravo, može ostvariti povrat cjelokupnog iznosa temeljem izdanih rješenja, a za lipanj i srpanj 30 posto iznosa.

Nastavite čitati

Međimurje

Pretraga doma: 32-godišnjak policiji predao pištolj, streljivo i spremnike te drogu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Pu međimurska

U četvrtak, 21. listopada, u Pribislavcu, temeljem sudskog naloga, izvršena je pretraga doma i drugih prostorija kojima se koristi 32-godišnjak, javlja PU međimurska.

Prije početka pretrage muškarac je dragovoljno predao pištolj, 52 komada streljiva, tri komada spremnika za pištolj i dva komada spremnika za automatsku pušku te zelenu materiju nalik na drogu sintetski kanabinoid, neto mase 2,8 grama.

Protiv 32-godišnjaka podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku zbog počinjenja kaznenog djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari i optužni prijedlog prekršajnom odjelu općinskog suda zbog nedozvoljenog držanja vatrenog oružja i streljiva kategorije B.

Oduzeta materija nalik na drogu sintetski kanabis biti će proslijeđena na vještačenje u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje