Povežite se s nama

Život i društvo

Udomljavanje je fora, no hoće li Varaždin dobiti sklonište i za napuštene mace?

Objavljeno:

- dana

Danas je u Gradskoj vijećnici održan sastanak predstavnika Grada Varaždina i Udruge Prijatelji životinja. Na sastanku su uz gradonačelnika Ivana Čehoka i zamjenicu gradonačelnika Sandru Malenicu sudjelovali predstavnici tvrtke Čistoća i Udruge Spas.

Na sastanku se raspravljalo o  provedbi mikročipiranja pasa, sterilizaciji kućnih ljubimaca te poticanju udomljavanja. U akcijama Prijatelja životinja već neko vrijeme sudjeluju Udruga Spas i tvrtka Čistoća koja na svojim kamionima ima istaknute i korisne informacije.

Na sastanku u Gradskoj vijećnici prezentirana je i slikovnica „Dijete i pas“ koja potiče udomljavanje te je bilo riječi o novom skloništu za mačke koje se planira napraviti uz rijeku Dravu iz sredstava tvrtke  Čistoća, a nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa s RH.

Varaždin je istaknut kao jedan od boljih primjera, ali razgovaralo se i o mjerama koje bi  poboljšale trenutačno stanje budući da uvijek ima prostora za poboljšanje. Tako će udruga Spas uskoro krenuti s edukacijama po svim osnovnim školama, pokrenut će se akcije provjere mikročipiranja, promotivna kampanja udomljavanja te će se održati sastanak s veterinarima.

Predstavnici udruge Spas istaknuli su kako je broj udomljavanja kućnih ljubimaca porastao za 100%.

 

Život i društvo

Evo kako hitne službe reagiraju u slučaju pada trupaca na djelatnika pilane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Nacionalnog dana hitne medicinske službe u pilani Golub u Varaždinu održana je 29. travnja zajednička vježba svih žurnih službi Varaždinske županije pod nazivom „Multidisciplinarni pristup unesrećenim osobama prilikom manipulacije trupcima“.

Uz djelatnike Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, sudjelovali su i djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, Policijske uprave varaždinske i Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, odnosno 40-ak pripadnika žurnih službi.

Izniman stupanj spremnosti i odgovornosti žurnih službi pohvalila je zamjenica župana, ujedno i načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Silvija Zagorec.

– Pohvaljujem organizatore, Nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije, koji već dugi niz godinama organizira ovakve zajedničke vježbe svih žurnih službi na terenu u različitim situacijama. Svrha tih vježbi je pokazati višu razinu spremnosti, odnosno da se naše žurne službe u određenom trenutku, u određenoj situaciji, mogu nositi sa svim izazovima. Pohvaljujem timski rad žurnih službi, njihovu uvježbanost i koordiniranost što pokazuju ne samo kroz ovakve vježbe, već i kroz svoj svakodnevni rad, te naši građani, uz njih, zaista mogu biti sigurni – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladen Smoljanec podsjetio je kako je ovo 10. jubilarna zajednička vježba žurnih službi.

– Još nam preostaje vježba spašavanja iz ruševina, čime bismo zaokružili jedan ciklus vježbi koji je osnovni u spašavanju u velikim nesrećama – rekao je ravnatelj Smoljanec.

– Scenarij vježbe obuhvatio je nekontrolirani pad trupaca čime je došlo do ozljeđivanja djelatnika pilane. Uslijedilo je pozivanje žurnih službi, njihov dolazak na teren i zbrinjavanje unesrećenih, čime je predstavljena jedna sinergija svih žurnih službi na području Varaždina i šire – pojasnio je pomoćnik zapovjednika za operativu JVP Grada Varaždina Mario Rogina.

A da su ovakve vježbe itekako važne potvrdio je i voditelj Operativno-komunikacijskog centra Policijske uprave varaždinske Matko Murić.

– Takve vježbe su jako pozitivne jer je koordinacija žurnih službi izuzetno bitna na terenu, kako bi se na samom mjestu događaja poduzele sve radnje koje su važne da se što prije zbrinu ozlijeđene osobe, osigura mjesto događaja i poduzmu sve hitne radnje koje će utvrditi činjenice i nastanak samog događaja – izjavio je Matko Murić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Netko je u Vinici osvojio 80.000 eura, nakon što je uplatio samo 10.40 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

U 120. kolu igre Sve ili Ništa Hrvatske lutrije 29. travnja izvučeni su brojevi 1, 3, 5, 8, 9, 11, 12, 14, 16, 17,19 koji su igraču iz Vinice donijeli dobitak 11 u iznosu od 80.000 eura.

Igrač je odigrao pretplatu od 8 kola i u izvlačenju 120. kola pogodio svih 11 izvučenih brojeva te je za uplaćenih 10.40 eura dobio 80.000 eura, objavila je Hrvatska lutrija.

Dobitni listić je uplaćen kod poslovnog partnera Tisak, na adresi Vinička 8, Vinica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje