Povežite se s nama

Život i društvo

Ostvaren važan korak prema jačanju suradnje između Sveučilišta Sjever, Sveučilišta u Mostaru i Alma Mater Europea

Objavljeno:

- dana

Predstavnici Sveučilišta Sjever, na čelu s rektorom prof. dr. sc. Marinom Milkovićem sudjelovali su na radnom sastanku održanom 11. ožujka u Mariboru s predstavnicima Sveučilišta u Mostaru na čelu s rektorom prof. dr. sc. Zoranom Tomićem i domaćinima, nezavisnom visokoobrazovnom ustanovom Alma Mater Europea, na čelu s predsjednikom prof. dr. sc. Ludvikom Toplakom.

Jedna od tema radnog sastanka bilo je osnivanje Centra za demografiju ove regije te što sveučilišta mogu učiniti po pitanju demografije. Problem s kojim se susreću sve tri zemlje je obrazovanje kvalitetnih stručnjaka koji odlaze u zapadne zemlje, a s druge strane se javlja pad nataliteta te samim time i manje budućih studenata. Sudionici sastanka su razmijenili informacije o trenutačnom demografskom stanju, trendovima i identificirali ključna područja na koja bi Centar mogao imati važan utjecaj.

Druga značajna tema sastanka bila je razvoj obrazovnih programa u području poslijediplomskih studija iz područja umjetne inteligencije.

“Sveučilište Sjever već sada stavlja veliki naglasak na moderniziranje postojećih studijskih programa kako bi pratili razvoj tehnologija i potrebe na tržištu rada, a umjetna inteligencija jedna je od glavnih inovacija koja zahtjeva nove vještine i znanja iz ovog rastućeg područja. Sukladno tome želja nam je, uz nadogradnju postojećih, razvijati i nove studijske programe koji će stvarati stručnjake pripremljene za situacije koje ih očekuju na tržištu rada”, istaknuo je rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković.

Ovime je ostvaren važan korak prema jačanju suradnje između Sveučilišta Sjever, Sveučilišta u Mostaru i Alma Mater Europea te naglašena predanost tih institucija u suočavanju s izazovima demografije i pružanju relevantnih obrazovnih programa za budućnost. U planu je daljnji razvoj projektne suradnje, inicijativa i konkretnih akcija usmjerenih prema ostvarenju postavljenih ciljeva.

Radnom sastanku je, ispred Sveučilišta Sjever, nazočila i voditeljica Odjela za EU fondove, razvojne projekte, suradnju s gospodarstvom i transfer tehnologija voditeljica Martina Mak, ispred Sveučilišta u Mostaru prorektorica za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Sanja Bijakšić i pomoćnik rektora za informacijske tehnologije i inovacije prof. dr. sc. Tomislav Volarić te ispred domaćina glavna tajnica doc. dr. sc. Barbara Toplak Petrović te koordinator za studijske programe prof. dr. sc. Sebastjan Kristovič.

Život i društvo

Otkrijte povijest Varaždina i crtice iz gradskog života uz besplatne tematske ture pod vodstvom vodiča

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U program Ljeta u Varaždinu tradicionalno su se uključili članovi Društva turističkih vodiča i pratitelja Varaždin.

Subotama od 10 do 11 sati varaždinski vodiči organiziraju besplatna tematska vođenja koja svim zainteresiranim građanima i turistima omogućuju da bolje upoznaju bogato varaždinsko kulturno-povijesno nasljeđe, ali i zanimljivosti i crtice iz gradskog života. Kroz 12 subota bit će obrađene različite teme poput baroka u Varaždinu, varaždinskih muzeja, gradskih pjesnika, poznatih stanara i to pod vodstvom licenciranih vodiča koji su odlični poznavatelji prošlosti, ali i upućeni u sve aspekte i specifičnosti gradskog života, vješti su u pripovijedanju i kreativni u prezentaciji.

Prva tematska tura na rasporedu je u subotu, 1. lipnja, a okupljanje će svih 12 subota sve do 17. kolovoza biti u isto vrijeme i na istom mjestu – u 10 sati ispred Gradske vijećnice.

Raspored tematskih tura u organizaciji Društva turističkih vodiča i pratitelja Varaždina:

1.6. Ivanu Padovcu s ljubavlju

8.6. Barok u Varaždinu

15.6. Tragom Habsburgovaca

22.6. I to je Varaždin voilà!

29.6. Susjedi

6.7. Grad anđela

13.7. Krug oko parka

20.7. Poznati stanari Varaždina

27.7. Varaždin u zagrljaju glazbe

3.8. Varaždinski muzeji od 1925. do danas

10.8. Šetnja s Vatroslavom Jagićem

17.8. Varaždinski pjesnici

Nastavite čitati

Život i društvo

Predškolci Dječjeg vrtića Zibeljko oprostili se od vrtića, hrabro kreću u nove avanture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na kraju još jedne pedagoške godine, nova generacija predškolaca priredbom se oprostila od Dječjeg vrtića Zibeljko u Bednji.

Nakon priredbe, održano je i druženje mališana s odgojiteljicama i roditeljima, a pridružio im se i načelnik Općine Bednja, Damir Poljak, kao i predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Kramarić te članovi Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Zibeljko.

Tim je povodom načelnik Poljak zahvalio svim tetama na njihovom predanom radu.

– Velika zahvala i roditeljima koji su povjerili svoju djecu Dječjem vrtiću Zibeljko, znajući da će odrastati u toplom i sigurnom okruženju, a mališanima od svega srca želim puno uspjeha u daljnjem školovanju – rekao je načelnik Poljak te dodao kako je Dječji vrtić Zibeljko otvoren prije više od tri godine zahvaljujući ulaganju većem od milijun eura.

– Nekada oronuo i zapušten objekt u središtu Bednje pretvorili smo u jedan novi, moderan dječji vrtić. Vjerujem kako su djelatnici vrtića zadovoljni, ali i roditelji sa uvjetima u kojima borave njihova djeca, dok osmijesi na dječjim licima potvrđuju da je naš dječji vrtić bio i jest pravo mjesto za njih – rekao je načelnik Poljak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje