Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Svečano otvoren UNIN Connect Week Sveučilišta Sjever – bit će inspirativno, aktivno i veselo

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

Danas je u Varaždinu svečano otvoren UNIN Connect Week Sveučilišta Sjever.

Tjedan karijera Sveučilišta Sjever, jedan od najvećih i najznačajnijih događaja u regiji kada je riječ o povezivanju gospodarstva i društvene zajednice, počeo je 13. svibnja i sve do 17. svibnja će u oba Sveučilišna centra okupiti rekordan broj renomiranih poslodavaca i predstavnika poslovne zajednice.

Prije otvorenja Tjedna karijera održano je potpisivanje sporazuma o obnovi dvije zgrade u sklopu vojarne u varaždinskoj Optujskoj ulici, a koje će koristiti Sveučilište Sjever. Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj rekao je da ovo označava početak uređenja tog dijela grada. Također, čestitao je Sveučilištu Sjever na odličnom Tjednu karijera.

Ministar Damir Habijan također je pohvalio Tjedan karijera, ali i sve ostale uspjehe Sveučilišta Sjever.

– Naš UNIN Connect Week Sveučilišta Sjever vrlo je važan u povezivanju studenata i poslodavaca, posebno u svjetlu toga da su predviđanja da će u narednom razdoblju u Hrvatskoj nedostajati 100.000 radnika. Sveučilište Sjever u vojarni u Optujskoj ulici dobit će novi kampus. Urediti će se dvije zgrade, od šest postojećih, i to u sljedećih godinu dana. Hrvatska prvi put u 23 godine ulaže sredstva u objekte Sveučilišta sjever. Posebno se moram zahvaliti županu Varaždinske županije Stričaku jer smo na njegovu inicijativu dobili oko 20.000 metara četvornih u vojarni Puma. Novouređene zgrade koristit će se za studentske programe u tehničkom području; strojarstvo, mehatronika, geodezija i logistika. Mi smo sve potrebno pribavili. Nakon amandmana Damira Habijana, tada saborskog zastupnika, osigurana su sredstva za ovo ulaganje. Nama to puno znači. Smatramo da će povećati kvalitetu rada. Na koncu, sljedeće će godine Sveučilište Sjever imati 10 moderno opremljenih zgrada za izvođenje studentskih programa. Za rekonstrukciju objekata bit će potrošeno 4,5 milijuna eura, za što je proveden postupak javne nabave, i još oko 500.000 eura za opremanje zgrada – istaknuo je rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković.

Svi dani UNIN Connect Weeka, događaja koji mijenja igru na tržištu rada u našoj regiji, donose zanimljive goste.

Život i društvo

Varaždinci će u petak uživati u atraktivnim preletima Kanadera, očekuje se pojačana buka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na to da se u petak, 14. lipnja, provodi međuresorna vježba „Sigurnost 24“ i na području Varaždinske županije, iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske potvrđeno je da će na varaždinskom aerodromu privremeno bazirati protupožarni avioni Canadair CL-415, a možda i helikopter Mi-171Sh.

>>Varaždin je kolijevka hrvatskog vatrogastva, a ovo je godina velikog jubileja: već 160 godina pomažu svima kojima je potrebno

Riječ je o međuresornoj vježbi „Sigurnost 24“ koja se održava s ciljem uvježbavanja i provjere funkcioniranja rada tijela sustava domovinske sigurnosti, pripadnika vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske, zračnih protupožarnih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske i ostalih snaga za predstojeću požarnu sezonu.

Kako doznajemo od Karla Pigaca, upravnika Aerodroma Varaždin, znatiželjnicima će se u petak omogućiti da  s terase kafića (odnosno s prostora izvan sigurnosne ograde) fotografiraju, prate polijetanje, slijetanje i druge operacije protupožarnih zrakoplova.

Inače, spomenuta vježba će se održati na dvije lokacije, u primorskom i kontinentalnom dijelu Hrvatske, s tim da će se na varaždinskom Kapucinskom trgu simulirati požar objekta i druge vrste ugroza te izvanrednih događaja.

– Na području Varaždinske županije u petak, 14. lipnja održat će se drugi dio vježbe Sigurnost 24 te prelet protupožarnih aviona Canadair CL-415 i helikoptera MI-171Sh.  Tijekom provedbe ove vježbe na području Primorsko-goranske i Varaždinske županije može se očekivati pojačana buka koja je uobičajena tijekom letova zrakoplova, stoga molimo građane za strpljenje i razumijevanje – poručuju iz MORH-a.

Nastavite čitati

Život i društvo

Marković: Smjer u kojem idemo je da biciklisti budu ravnopravni s automobilima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na poziv i na trošak Udruge Odraz, koja je zadužena za koordinaciju mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina i zastupnik u Hrvatskom saboru Miroslav Marković, boravio je na studijskom putovanju u belgijskom gradu Sint-Niklaas (Sveti Nikola) te uključio Varaždin u projekt unapređenja biciklističke infrastrukture i javnog prijevoza te drugih oblika urbane mobilnosti i komunalnog održivog razvoja.

Tijekom boravka u Belgiji razgovarao je s gradonačelnikom Sint-Niklaasa Lievenom Dehandschutterom, a zamjenik gradonačelnika Carl Hanssens organizirao je stručno razgledavanje grada u cilju upoznavanja s projektima poboljšanja biciklističke infrastrukture i javnog prijevoza. Zajedno s predstavnikom Udruge Odraz Goranom Lampeljom, koji je također iz Varaždina, imao je prilike vidjeti i upoznati se s detaljima modernih rješenja.

-Belgijski grad Sint-Niklaas ima oko 80.000 stanovnika, pa iako je nešto veći usporediv je s Varaždinom. Možemo puno naučiti od njih, od njihovih dobrih praksi, ali i nekih loših koje mi možemo izbjeći. Grad je pun zelenila, vodi se puna briga o uređenju ulica kroz primjenu svih smjernica održivog razvoja. Biciklisti su ravnopravni s automobilima i to je smjer u kojem ćemo i mi ići kako bi što više naših sugrađana išlo pješice, biciklom ili javnim prijevozom. Automobili nam sve više stvaraju gužve zbog kojih smo svi nervozni. Nije cilj zabraniti automobile, ali trebamo raditi na alternativnim rješenjima i time potaknuti promjene. Naravno, dug je put do toga da postanemo kao oni, ali to je jedini ispravan put – izjavio je Miroslav Marković po povratku sa studijskog putovanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje