Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Velik broj sudionika svih generacija uživao u raznim aktivnostima na Dravi

Objavljeno:

- dana

Drugi po redu Amazon of Europe Festival, jedinstveni događaj posvećen prvenstveno rijeci Dravi, našoj europskoj Amazoni, ponovo je ove subote, 11. svibnja, okupio velik broj sudionika svih generacija koji su uživali u raznim aktivnostima na Dravi.

Festival su Varaždinska županija i Turistička zajednica Varaždinske županije prvi puta organizirali 2022. godine, a zbog iznimnog interesa za ovakvom vrstom aktivnosti događaj je održan i ove godine nastavljajući upoznavati stanovnike naše Županije i njihove goste s ovom riznicom velike biološke raznolikosti, okružene bogatom kulturnom baštinom i gostoljubivim ljudima, a što dravsko područje čini savršenim okruženjem za biciklističku i riječnu avanturu.

Sudionike je ispred organizatora pozdravila zamjenica župana Silivija Zagorec: “Naša županija ima sve predispozicije za razvoj visoko kvalitetnog turizma, a što uključuje i cikloturizam. Kako bi se to postiglo potrebno je efikasno upravljati razvojem turizma i pratiti njegovu kvalitetu. Mi želimo razviti destinaciju koja će biti okosnica održivog turizma, a koji kombinira tehnološke inovacije sa očuvanjem prirodnog i kulturnog okoliša. Usmjeravanjem razvoja turizma koji u obzir uzima sve utjecaje, dolazimo do turističkog proizvoda koji pozitivno utječe ne samo na turiste, nego i na lokalne pružatelje usluga, kao i lokalno stanovništvo”

– Izuzetno mi je drago što se ovdje danas okupio lijep broj sudionika. Prve godine smo se nadali dobrom odazivu kao i ideji da će festival postati tradicija i održavati se svake godine. Sada možemo potvrditi da se ta ideja i ostvaruje. Svima želim da provedu lijep, sunčani i sportski dan na Dravi te da se vidimo i dogodine – dodala je Zagorec.

Avantura je krenula biciklijadom od Franjevačkog trga u Varaždinu, nasipom uz rijeku Dravu, do River Rancha u Svibovcu Podravskom, gdje su sudionici nakon kraćeg predaha krenuli na neku od ponuđenih avantura na samoj rijeci Dravi koje su se mogle izabrati prilikom prijave na festival. Pod budnim okom iskusne ekipe More Adventure agencije koja je bila zadužena za cijelu organizaciju i sve sigurnosne aspekte, sudionici su se okušali u vožnji kajakom ili SUP-om, doživjeli adrenalin raftinga i uživali u edukativnoj šetnji predivnim prirodnim okruženjem rijeke Drave uz stručno vodstvo. Posebno za naše najmlađe ove godine je pripremljena vrlo zanimljiva radionica pod nazivom „Mala Dravantura“. U sklopu nje su animatori s višegodišnjem iskustvom boravka u prirodi djecu učili kako se spremiti za odlazak u prirodu, koju opremu sobom ponijeti, te kao izraditi skrovište i zapaliti vatru na primitivan način. Nakon završenih aktivnosti na rijeci, oduševljeni sudionici druženje su nastavili u opuštajućoj prirodnoj atmosferi River Rancha uz nezaobilazni grah.

Cilj je bio pokazati ljepotu Drave sa svojim okruženjem kroz pravu avanturu i različite sadržaje koji su za stanovnike Varaždinske županije, ali i za goste iz drugih županija i zemalja, dostupni kroz cijelu godinu.

Život i društvo

DVD Donji Kneginec drugoplasirani na međunarodnom natjecanju u Kranju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu 1. lipnja 2024. godine DVD Donji Kneginec je na poziv Hrvatske vatrogasne zajednice sudjelovao kao predstavnik Hrvatske na slovenskom međunarodnom natjecanju u Kranju pod nazivom “Mednarodno gasilsko tekmovanje – Bogatajevi dnevi 2024”. Poziv je stigao temeljem osvojenog trećeg mjesta na prošlogodišnjem Kupu HVZ-a.

Spomenuto natjecanje održava se svake druge godine kao dio većeg trodnevnog događaja “Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja”, koji se održava kao memorijal u sjećanje na Mirana Bogataja zaslužnog za razvoj slovenskog sustava zaštite i spašavanja, ali i kao prilika da se javnosti prikaže važnost osobne i skupne sigurnosti, te kako država, EU i NATO mogu pomoći u slučaju prirodnih i drugih nesreća.

Kroz tri dana građani Slovenije imaju priliku upoznati rad civilne zaštite, različitih spasilačkih službi, društava, organizacija, slovenske vojske i Policije.

Među njima su i vatrogasci, pa se tom prigodom održalo i spomenuto natjecanje u disciplini tradicionalna suha vježba s VMŠ. Postavljene su bile dvije staze s 20-metarskim B cijevima, elektronskim mjerenjem vremena, paralelnim startom te zapovijedi putem razglasa. Samo natjecanje održano je na stadionu vojarne Petra Petriča u Kranju, gdje su sudjelovale 23 domaće i 3 gostujuće ekipe iz Austrije, Češke i Hrvatske.

Natjecateljska ekipa DVD-a Donji Kneginec nastupila je u izmijenjenom sastavu (s dvije članice) u kategoriji Gosti muški A, te osvojila odlično 2. mjesto, pehar, ali i vrijednu nagradu u obliku ručnog aparata za gašenje požara prahom od 6 kg.

Na natjecanju je bila odlična organizacija, vrhunske ekipe, a ono što vrijedi posebno izdvojiti je to da su najbolje ekipe u svakoj kategoriji dobile vrijednu i skupu vatrogasnu opremu: vatrogasne cijevi, ručne aparate za gašenje prahom, vatrogasne kacige, vatrogasna zaštitna odijela, izolacijske aparate, a za ukupnog pobjednika natjecanja kao glavna nagrada uručena je vatrogasna motorna pumpa vrijedna više tisuća eura.

Oprema je uručena pod pokroviteljstvom Uprave Republike Slovenije za Civilnu zaštitu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Rotary Club Varaždin Jug: Za senzornu sobu Centra ”T. Špoljar“ stigla vrijedna oprema

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novu opremu, vrijednu skoro četiri tisuće eura, dobio je Centar ”Tomislav Špoljar“ Varaždin, specijalizirana varaždinska odgojno-obrazovna ustanova, koja učenicima s poteškoćama u razvoju pruža osnovno i specifično obrazovanje, koje doprinosi njihovoj socijalnoj uključenosti i dobrobiti u zajednici.

Centar, koji pohađa 200 polaznika, postavio je u senzornu sobu specijaliziranu podnicu, ljuljačku prilagođenu djeci u invalidskim kolicima, te rotirajuću košaru, koja potiče motoričke i kognitivne sposobnosti. No, nije se na tome stalo. Dodatna oprema pribavljena je zahvaljujući projektu ”Senzorna soba Tomislav Špoljar“, čiji je nositelj Rotary Club Varaždin Jug.

– Htjeli smo pridonijeti stvaranju jednakih mogućnosti za djecu s poteškoćama u razvoju u našoj zajednici, kroz opremanje senzorne sobe Centra Tomislav Špoljar, a čijim će korištenjem djeca steći samopouzdanje i određeni stupanj samostalnosti, jer će dugoročno doprinijeti njihovim senzoričkim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima – veli Ninoslav Plantak, predsjednik RC Varaždin Jug, te dodaje – Senzorna integracija namijenjena je ciljano djeci s teškoćama u motoričkom razvoju, cerebralnom paralizom, poremećajem pažnje, usporenim razvojem, autizmom, djeci s oštećenjima vida i sluha, s govornim teškoćama, te djeci s intelektualnim poteškoćama.

Ukupna vrijednost projekta je skoro četiri tisuće eura, odnosno 4.309 USD, od čega je Rotary Club Varaždin Jug donirao 2.309 USD, a Rotary Distrikt 1913 još dvije tisuće USD putem odobrene distriktne potpore za projekt, koji se provodi od siječnja ove godine. No, to nije prvi put da varaždinski rotarijanci pomažu CTŠ-u:

– Ovaj projekt uzima u obzir rezultate i ishode Projekta ”Senzorni park Tomislav Špoljar“, koji je također vodio RC Varaždin Jug, a bio je sufinanciran putem Rotary 1913 District Grant-a 2021. godine. Kako bismo dodatno doprinijeli radu Centra u njegovoj misiji osiguravanja socijalne uključenosti i dobrobiti osoba s invaliditetom, pokrenuli smo novi projekt usmjeren na opremanje senzorne sobe, a ugradnjom ove opreme djeca sa senzornim poteškoćama dobivaju na raspolaganju funkcionalan i siguran prostor u potpunosti prilagođen potrebama njihove senzorne edukacije – naglašava Plantak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje