Povežite se s nama

Život i društvo

Nakon 17 godina varaždinskim vrtićima novo dostavno vozilo

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj u srijedu je ravnateljici Dječjeg vrtića Varaždin Heleni Vidović predao novo kupljeno dostavno vozilo koje je za potrebe vrtića nabavljeno nakon punih 17 godina. Za vozilo PEUGEOT EXPERT L2 FOURGON 2,0 BLUEHDI 145KS Grad Varaždin osigurao je 30.000 EUR, a Dječji vrtić Varaždin razliku od 2.539 EUR iz vlastitih sredstava.

-U Dravskoj je centralni objekt naših vrtića iz kojeg se, nakon što smo sjajno uredili njegovu centralnu kuhinju za potrebe provođenja standarda zdrave prehrane, zdravi obroci voze u sve druge objekte Dječjeg vrtića Varaždin. Ovo novo vozilo će prvenstveno služiti da već ujutro vozi svježe pekarske proizvode i zatim svježe pripremljeni ručak za sve naše mališane – rekao je gradonačelnik.

Naveo je što se sve odradilo zadnjih šest mjeseci u gradskim dječjim vrtićima.

– Kupljeno je 520 novih krevetića, štep deke i posteljina, riješili smo se konačno onih ružnih spužvi koje su se koristile vjerojatno zadnjih 20 godina. U vrtiću Aleja promijenjena je rasvjeta u LED, a i Gortanova dobiva novu LED rasvjetu. U Dravskoj smo sanirali pristupni put. Priprema se projekt da se konačno zamijeni azbestno krovište u objektu Koprivnička. Ovaj mjesec će završiti građevinsko konstrukcijski radovi na novom vrtiću u Hrašćici i poslije Uskrsa već počinju obrtnički radovi na tom objektu. S Hrašćicom smo ubrzali prema terminskom planu za mjesec dana, tako da me veseli što će već s novom vrtićkom i školskom godinom vrtić Hrašćica biti spreman da primi novih 70 djece – kazao je gradonačelnik Bosilj.

-Za predškolsku djelatnost Grad Varaždin u proračunu izdvaja preko 5 milijuna eura, a iznos svake godine raste. S 2024. godinom povećane su i plaće odgajateljicama i ostalom osoblju vrtića, a slijedi novo povećanje s 1. svibnjem. „Desetak godina nisu se povećale plaće odgajateljima, a u ovom mandatu povećali smo ih za više od 20%.“ – ističe gradonačelnik.

Ravnateljica Helena Vidović iskazala je zadovoljstvo time što je vrtić, nakon obnavljanja 40 godina stare centralne kuhinje, sada dobio i novo dostavno vozilo koje je uistinu bilo neophodno, a preostaje još par noviteta u kuhinji, poput nove nape koja je u nabavi. Sljedeći prioritet je novo krovište u Koprivničkoj.

Život i društvo

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Donja Dubrava u završnoj fazi pokusnog rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Donjoj Dubravi je prilikom terenskog obilaska Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava predstavljen rad uređaja.

Uređaj je sastavni dio jednog od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih projekata u Međimurskoj županiji – projekta izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava. Međimurske vode potpisale su Sporazum o izgradnji uređaja u siječnju 2021. godine, a u pokusni rad je pušten 23. listopada 2023. godine.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava  sufinancira se iz Kohezijskog fonda Europske unije i nacionalnih sredstava, a vrijedan je 33.054.461,80 EUR bez PDV-a. Bespovratna sredstva iznose oko 72 posto, dok se preostali dio pokriva iz Državnog proračuna, proračuna Hrvatskih voda i proračuna jedinica lokalne samouprave.

-Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda  Donja Dubrava kapaciteta je 13 000 ekvivalent stanovnika s uključenim III. stupnjem pročišćavanja i kompletnim postrojenjem za obradu mulja. Uređaj će pročišćavati sanitarne otpadne vode sa područja Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba) – izjavio je voditelj projekta u Međimurskim vodama, Marin Leskovar.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda se provodi s početkom u veljači 2020. godine kroz realizaciju 6 komponenti. Predviđena je izgradnja sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba).

Nastavite čitati

Život i društvo

U Visokom odigran 24. Memorijalni malonogometni turnir “Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju je u Visokom proslavljen blagdan Presvetog Trojstva, zaštitnika Župe i Općine Visoko, te je tim povodom tradicionalno održan i 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju.

Visočki branitelj Zvonko Simon, pripadnik 7. gardijske brigade Pume, poginuo je u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja s 26 godina. Kao i svake godine dosad, delegacija udruga branitelja, načelnik Dragutin Mateković i varaždinski župan Anđelko Stričak, zajedno s obitelji pokojnog hrvatskog branitelja, i ove su godine odali počast poginulom Zvonku Simonu polaganjem vijenca na mjesnom groblju u Visokom.

Nakon svete mise koju je predvodio Denis Barić, otvoren je 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” na kojem su sudjelovale ekipe iz Varaždinske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Prvo mjesto pritom je osvojila ekipa Magoi Drašković, drugo mjesto pripalo je ekipi MNK Visoko, a treće ekipi Junajted. Najboljim igračem proglašen je Jan Jež, a najboljim golmanom Miroslav Plantić.

Općinski načelnik Dragutin Mateković zahvalio je svima koji su se i ove godine uključili u organizaciju ovoga turnira.

– Drago mi je da na ovaj način i u ovolikom broju možemo odati počast našemu branitelju, našemu Zvonku Simonu, ali i svim drugim poginulim braniteljima. Njihov doprinos u Domovinskom ratu je neizreciv, stoga im velika hvala, zauvijek će biti u našim mislima i srcima – rekao je načelnik Mateković.

Nagrade pobjednicima dodijelio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, rekavši kako je lijepo vidjeti mladost i na sportskim terenima i kao pripomoć organizatoru UDVDR Klub Visoko, da poštuju one koji su ugradili sebe kod stvaranja domovine.

– 24. Memorijalni turnir „Zvonko Simon” je jedan od najstarijih takvih turnira u našoj domovini. Održava se u spomen na sve poginule branitelja, nazvan je po Zvonku koji je rođen i pokopan na Visokom, a poginuo je prvog dana VRO-a Oluja kao pripadnik 7. gbr Puma. O doprinosu Visočkih branitelja obrani i oslobađanju domovine najbolje govori podatak da je rijetka kuća iz koje nije bilo branitelja – poručio je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje