Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Izvještajno-izborni sabor UDVDR-a Ivanec: 2019. je bila godina najvećih projekata

Objavljeno:

- dana

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec održala je svoj redovni, 5. Izvještajno-izborni sabor, kojem je u Ribičkom domu u Ivancu prisustvovalo 29 delegata.

U prvom dijelu Sabora, nakon izbora Radnog predsjedništva na čelu sa Željkom Đurinom te Verifikacijske komisije, podnesena su Izvješća o radu Središnjeg i Nadzornog odbora, te Suda časti. U godišnjem izvješću izdvojene su brojne aktivnosti koje UDVDR Ogranak Ivanec provodi samostalno ili u suradnji s braniteljskim i ostalim udrugama, poput Sportskih susreta, obilježavanja sjećanja na poginule i umrle hrvatske branitelje, kao i državnih blagdana, važnih datuma vezanih uz događanja u Domovinskom ratu, s posebnim naglaskom na „6. Dane sjećanja na Vukovar“, koji su okončani nedavnim posjetom Mjestima sjećanja u Vukovaru, te obližnjem Aljmašu.

Glavni projekti u 2019. godini

Glavni projekti u 2019. bili u bila su predavanja na temu „Domovinski rat – Istina o slobodi“, održana tijekom godine u sedam škola Varaždinske županije te snimanje kadrova za dokumentarni film „Zaboravljena mladost“, koje je okončano ovih dana. Zahvaljujući suradnji s Podružnicom Varaždinske županije i Središnjicom UDVDR RH u Zagrebu, također je dodijeljeno prijenosno računalo studentici iz Klenovnika, kćerki hrvatskog branitelja, peto u posljednje četiri godine dodijeljeno na području djelovanja Ogranka. Od braniteljskih udruga istaknuta je odlična suradnja s HVIDR-om Ivanec na gotovo svim projektima, kao i s udrugom Branitelji Hrvatske Lepoglava na onima koji se provode na području Grada Lepoglave. Također, nastavljena je kvalitetna suradnja s Udrugom tjelesnih invalida ILO Ivanec, Udrugom građana Prigorec, Planinarskim klubom Ivanec, DVD-om Gačice te Ženskim odbojkaškim klubom Ivanec, a započela s Pčelarskom udrugom Čmalico iz Bednje. Nadalje, istaknuto je da je poboljšan ugovor s Adria Oil, te sada članovi imaju 10 lipa popusta po litri goriva, a jako dobro funkcionira i suradnja s Očnim centrom Ivanec, gdje je 30-ak članova Udruge i njihovih bližnjih koristilo popuste kod kupovine pomagala za vid. Najviše se, i to u kontinuitetu, radilo na promicanju istine o Domovinskom ratu, a nije izostao angažman na prevenciji zdravlja i zdravstvenoj zaštiti hrvatskih branitelja. Velikom obimu provedenih aktivnosti koje UDVDR Ogranak Ivanec svrstavaju u sam vrh među udrugama na gradskom području, pa i šire, financijski su najviše pridonijeli članovi najužeg vodstva, izdvajajući vlastita sredstva, kao članovi Udruge, koji su uplatili 155 članarina. Ove su se godine značajno povećali prihodi od Ministarstva hrvatskih branitelja, zatim od sponzora i donatora, te Grada Lepoglave i Varaždinske županije, dok je sufinanciranje projekata od Grada Ivanca ostalo na lanjskoj financijskoj razini. Izvješće o radu i Financijsko izvješće, jednako kao i ona Nadzornog odbora i Suda časti, u kojima nisu utvrđene nepravilnosti, jednoglasno su prihvaćena.

Ljudvek Cikač dobio još jedan predsjednički mandat

Nakon razrješnice dosadašnjem vodstvu Ogranka, prišlo se izboru onog za period od 2019.-2023., te je tako potporu za još jedan predsjednički mandat dobio Ljudvek Cikač, za njegovog zamjenika opet je izabran Željko Đurin, dok je novi potpredsjednik Zvonko Galić. U Središnji odbor izabrani su Dražen Geček, Damir Kraš, Martin Lukavski, Ivica Rudnički, Marijan Vusić, Slavko Švetak, Zvonimir Grđan, Vladimir Friščić, Danijel Posavec i Dražen Bregović. Članovi Nadzornog odbora bit će Mario Pahić, Ivan Mešnjak, Mladen Piskač, a Suda časti Vinko Marković, Josip Hojsak i Milan Ribić. Zahvaljujući se u ime svih izabranih na povjerenju, novi/stari predsjednik Cikač istaknuo je da je kod pristanka na još jedan mandat ključnu ulogu imalo zajedništvo koje vlada među vodstvom, sinergija s članstvom te jednoglasna odluka da se završi monumentalni projekt Ogranka, dokumentarni film „Zaboravljena mladost“, kao i nastavak provođenja predavanja na temu „Domovinski rat – Istina o slobodi“.

Plan i program rada

U planu i programu rada kao glavne aktivnosti istaknute su spomenuta dva projekta, kao i obilježavanje sjećanja na poginule kolege, kao i sudjelovanje na športskim susretima, prevencija zdravlja članova i ostali koji se provode niz godina. U svezi s time, zamoljeni su predstavnici udruga s kojima se radi na brojnim projektima da ove godinu daju još veći angažman, jer će u Ogranku fokus biti na Dokumentarnom filmu i školskim predavanjima, te će za ostalo biti na raspolaganju manje vremena. Projekti će se, kao i ove godine, velikim dijelom financirati iz osobnih sredstava članova šireg vodstva Ogranka, potom od članarina, a očekuje se pomoć od Ministarstva hrvatskih branitelja, Gradova Ivanca i Lepoglave, Varaždinske županije, te od sponzora i donatora. Nakon kraće rasprave, Plan i program rada i Financijski plan za 2019. godinu su prihvaćeni, te je Sabor nastavljen dijelom u kojem su za doprinos u radu udruge Zahvalnice uručene Mariu Pahiću, Marijanu Vusiću, Zvonku Galiću, Draženu Bregoviću, Danijelu Posavcu i Vladimiru Friščiću. U obraćanju gostiju, predsjednik UDVDR RH Podružnice Varaždinske županije Branko Družinić pohvalio je rad Ogranka, što se najviše očituje po broju provedenih projekata, pohvalno su se o suradnji izrazili i Tihomir Buden iz UDVDR Ogranak Maruševec, koji je uz ostalo rekao da su Maruševcu kod njegova ‘preuzimanja’ udruge veliku pomoć pružili upravo iz Ogranka Ivanec, posebno predsjednik i tajnik, a suradnju na provedbi zajedničkih projekata potvrdio je i Dražen Husnjak, predsjednik udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava. Suradnju s UDVDR Ogranak Ivanec kao odličnom ocijenili su i Juraj Putarek iz Udruge tjelesnih invalida ILO Ivanec i Franjo Piskač iz DVD-a Gačice, koji su najavili njezin nastavak, te potvrdili pojačani angažman na provedbi zajedničkih projekata, kako bi veteranima i dragovoljcima omogućili veći angžaman na dva ključna projekta. Predsjednik HVIDR-e Ivanec Vjekoslav Špac također je biranim riječima govorio o suradnji s ivanečkim dragovoljcima i veteranima, s kojima udruga kojoj je on na čelu surađuje na desetak projekata, uz ostalo i na snimanju dokumentarnog filma „Zaboravljena mmladost“, kao i na sklopu školskih predavanja. Nakon službenog dijela, okupljeni su nastavili druženje u neformalnom tonu.

Život i društvo

Bukovečki umirovljenici u dobroj atmosferi družili se na sportskim igrama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Četvrtak je za bukovečke umirovljenike, ali i umirovljenike susjednih općina, bio lijep, sportski dan i dan za druženje. Naime, u organizaciji Udruge umirovljenika i starijih osoba Općine Mali Bukovec u centru Malog Bukovca održane su sportske igre umirovljenika koje je u dobroj atmosferi otvorio općinski načelnik Darko Marković.

– Susrećemo se dosta često kod nas, to mi je jako drago, a mi vas pozivamo da i ubuduće budete naši gosti, kad god se bude ukazala prilika. Naši umirovljenici su jako aktivni, moram priznati da su najveća udruga u općini, tako da ih moramo paziti i maziti – rekao je načelnik Marković, poželjevši umirovljenicima puno sportske sreće i da se ugodno osjećaju.

Zadovoljstvo održanim sportskim igrama izrazila je i predsjednica Udruge umirovljenika Marija Balija.

– Svi umirovljenici se jako vesele ovom danu, s nestrpljenjem ga čekamo. Ovo je izvrsna prilika za druženje i rekreaciju koja je za nas jako važna, važno je da i u ovim godinama nastavimo razvijati svoje motoričke sposobnosti. Ovakvi susreti prilika su da se svi zajedno zabavimo i da si malo uljepšamo umirovljeničke dane – istaknula je predsjednica Udruge, zahvalivši načelniku Markoviću na podršci i lijepim riječima.

Četiri ekipe umirovljenika natjecale su se u tri discipline – pikadu, bacanju kolutova i visećoj kuglani. U pikadu je najuspješnija bila ekipa Martijanca, a prva mjesta u bacanju kolutova i na visećoj kuglani osvojila je ekipa Velikog Bukovca. Ukupni je pobjednik ekipa Velikog Bukovca, drugo mjesto dijele ekipe Martijanca i Donjeg Vidovca, dok je četvrto mjesto osvojila ekipa Trnovca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinci u utorak pozvani na radionicu u sklopu projekta InterACT Green

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin provodi projekt InterACT Green čiji je cilj uređenje Dravske park šume, tog najvažnijeg prirodnog resursa našeg grada.

Kako bi u tome bili što uspješniji i prostor rijeke Drave i Dravske park šume prilagodili potrebama građana, uz očuvanje prirodnog bogatstva, nositelji projekta pozivaju građane na participativnu radionicu prioritizacije ideja za Dravsku park šumu u utorak, 28. svibnja, u 17 sati.

Radionica će se održati u prostorijama bivšeg 6. mjesnog odbora Varaždin na Banfici (Dravska 7b).

. Bez obzira jeste li ljubitelj prirode, sportaš rekreativac ili samo želite doprinijeti unapređenju našeg grada, svi ste dobrodošli jer vaše nam je mišljenje važno. Pozovite i svoje prijatelje i susjede kako bi zajedno stvorili prostor koji ćemo svi rado posjećivati i čuvati za buduće generacije – poručuju otganizatori.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje