Povežite se s nama

Život i društvo

Uskrsna poruka Bože Radoša: Kristov križ i Njegov prazan grob svjetionici su naše vjere!

Objavljeno:

- dana

Već tradicionalno varaždinski biskup Bože Radoš za Uskrs upućuje uskrsnu poruku.

Njegovu poruku donosimo u cijelosti.

“Uskrs je put iz tame u svjetlo. Podizanjem mraka i dolaskom zore na vidjelo izlazi ono što je tama pokrivala. U slici noći i zore naziremo poruku i smisao Uskrsa. U tami Velikoga petka ostao je križ i grob. Tama ih je obuzela, osvojila kao ratnik svoj plijen. No, tama nad njima u uskrsnoj zori gubi moć i oni prerastaju u svjetlo – svjetiljke nade za Isusove učenike kroz svu povijest. Kristov križ i Njegov prazan grob svjetionici su naše vjere i neodvojivi su od poruke Uskrsa.

Uskrsna poruka se rađa u riječi, pogledu, blizini i susretu s Učiteljem koji izlazi iz tame smrti i ulazi u svjetlost života. U danima Uskrsa prebiremo Isusove riječi, hvatamo mu pogled i ton glasa. Želimo osjetiti toplinu njegova pogleda, čuti blagost njegovoga glasa. U ovoj poruci želim s vama napraviti jedan mali, prvi korak.

Vjerujemo da je prvi pogled, prva riječ, prvo zapažanje jako važno. Prvo što Isus vidi nakon uskrsnuća su suze – uplakano lice Marije iz Magdale. Njeno uplakano lice bilo je zadnje što je Raspeti vidio – žena koja plače pod križem za raspetim Prijateljem. Upoznavanje s ovim Učiteljem bilo je u suzama. Isusa je upoznala kao posebnog prijatelja koji ne gleda na grijeh, nego na ljudsku bol, na njegovo trpljenje – gleda na ljudske suze. Miješale su se u njenom životu suze žalosti, grijeha i kajanja s toplim suzama ljubavi i radosti. Ova bi žena mogla ispričati svoj život polazeći od događaja kada je plakala. Bili su to događaji vezani uz Isusa. Istina je da bi svatko od nas mogao svoj život ispričati po suzama – trenucima i događajima kada je plakao. Bilo da su bili događaji boli, žalosti ili radosti i sreće. Samo suze govore istinu o najdubljim našim osjećajima. Možda je ova žena suzama Isusu oprala noge, cjelivala ih. Suze se bile govor njezine ljubavi. I sada, ovaj čovjek koga još ne poznaje, najprije što vidi su njezine suze. Došao je u ‘dolinu suza’ da obriše svaku suzu s naših očiju. Suze su bile motiv njegovoga silaska među nas. Vidio je svoju uplakanu djecu, njihovu bol i zato ih briše. Kao što i mi, kad vidimo dijete koje plače uvijek priđemo i pitamo: „Što plačeš?“, u želji da mu zaustavimo suze. S pažnjom Isus prilazi ovom djetetu, Mariji Magdaleni, i pita: „Ženo, što plačeš?“ Magdalena je slika svakog Isusovog brata i sestre koji plače. Svakoga Isus pojedinačno pita: „Što plačeš?“. Mariju je poveo u dubinu njezinoga bića, bacio je pitanje (‘udicu’) u njezinu intimu, htio je izvući najdublju njezinu čežnju, njenu želju za srećom, želju za životom, želju za ljubavlju.

Ova žena još je ostala u tami Velikoga petka, još vidi samo križ i grob. Ali križ se preobrazio, grob se otvorio i grob je ostao prazan.

Draga braćo i sestre, Marija Magdalena pozvana je da ima pogled na križ koji je prazan, na grob koji je prazan, na grob koji ne nosi smrt, nego govori o životu. Uskrsli želi u njoj izoštriti taj pogled.

Put prema Uskrsu u sebi nosi pitanja. To je pedagogija koju Isus primjenjuje za svakoga svoga učenika. Tako će upitati učenike koji bježe iz Jeruzalema u Emaus: „Što to raspravljate? O čemu raspravljate tako žučno? Pitat će ih što se to stvarno dogodilo u Jeruzalemu, razumiju li što se dogodilo onog petka u Jeruzalemu. Pitat će i one koji su okupljeni u dvorani Posljednje večere: „Zašto ste uplašeni?“ Upitat će ih: „Zašto vam sumnje obuzimaju srce?“ Pitat će na obali: „Dječice, imate li što za prismok?“ Vodit će ih dalje do konačnog pitanja, koje postavlja Petru i svima nama: „Voliš li me?“

Draga braćo i sestre, volio bih da kroz ove dane uzmemo riječ Božju i da podvučeno sva ona pitanja koja Isus postavlja svojim učenicima nakon uskrsnuća. Vjerujem da se u tim pitanjima nalazi i ono ključno pitanje koje želi nama postaviti. Želi baciti udicu duboko u naše biće, izvući ono što je najdublja naša čežnja, čežnja za ljubavlju koja ne umire, čežnja za životom koji je vječan, čežnja za srećom koja je potpuna, ne tek jedno zadovoljstvo.

Draga braćo i sestre,

mi smo na putu. Uskrs je put iz tame u svjetlo. Vodi ga uvijek Isusovo pitanje koje postavlja nama i s nama želi doći do odgovora. Dok Isus postavlja pitanje – upitnik, želi da se u nama rodi odgovor – uskličnik. Uskrs je put od upitnika do uskličnika: Isus je živ, ja sam ga susreo!

Želim svakome od vas da doživite, izreknete, dušom, srcem, životom upravo to: Isus je uskrsnuo!

Sretan i blagoslovljen Uskrs!”

Život i društvo

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Donja Dubrava u završnoj fazi pokusnog rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Donjoj Dubravi je prilikom terenskog obilaska Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava predstavljen rad uređaja.

Uređaj je sastavni dio jednog od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih projekata u Međimurskoj županiji – projekta izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava. Međimurske vode potpisale su Sporazum o izgradnji uređaja u siječnju 2021. godine, a u pokusni rad je pušten 23. listopada 2023. godine.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava  sufinancira se iz Kohezijskog fonda Europske unije i nacionalnih sredstava, a vrijedan je 33.054.461,80 EUR bez PDV-a. Bespovratna sredstva iznose oko 72 posto, dok se preostali dio pokriva iz Državnog proračuna, proračuna Hrvatskih voda i proračuna jedinica lokalne samouprave.

-Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda  Donja Dubrava kapaciteta je 13 000 ekvivalent stanovnika s uključenim III. stupnjem pročišćavanja i kompletnim postrojenjem za obradu mulja. Uređaj će pročišćavati sanitarne otpadne vode sa područja Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba) – izjavio je voditelj projekta u Međimurskim vodama, Marin Leskovar.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda se provodi s početkom u veljači 2020. godine kroz realizaciju 6 komponenti. Predviđena je izgradnja sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba).

Nastavite čitati

Život i društvo

U Visokom odigran 24. Memorijalni malonogometni turnir “Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju je u Visokom proslavljen blagdan Presvetog Trojstva, zaštitnika Župe i Općine Visoko, te je tim povodom tradicionalno održan i 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju.

Visočki branitelj Zvonko Simon, pripadnik 7. gardijske brigade Pume, poginuo je u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja s 26 godina. Kao i svake godine dosad, delegacija udruga branitelja, načelnik Dragutin Mateković i varaždinski župan Anđelko Stričak, zajedno s obitelji pokojnog hrvatskog branitelja, i ove su godine odali počast poginulom Zvonku Simonu polaganjem vijenca na mjesnom groblju u Visokom.

Nakon svete mise koju je predvodio Denis Barić, otvoren je 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” na kojem su sudjelovale ekipe iz Varaždinske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Prvo mjesto pritom je osvojila ekipa Magoi Drašković, drugo mjesto pripalo je ekipi MNK Visoko, a treće ekipi Junajted. Najboljim igračem proglašen je Jan Jež, a najboljim golmanom Miroslav Plantić.

Općinski načelnik Dragutin Mateković zahvalio je svima koji su se i ove godine uključili u organizaciju ovoga turnira.

– Drago mi je da na ovaj način i u ovolikom broju možemo odati počast našemu branitelju, našemu Zvonku Simonu, ali i svim drugim poginulim braniteljima. Njihov doprinos u Domovinskom ratu je neizreciv, stoga im velika hvala, zauvijek će biti u našim mislima i srcima – rekao je načelnik Mateković.

Nagrade pobjednicima dodijelio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, rekavši kako je lijepo vidjeti mladost i na sportskim terenima i kao pripomoć organizatoru UDVDR Klub Visoko, da poštuju one koji su ugradili sebe kod stvaranja domovine.

– 24. Memorijalni turnir „Zvonko Simon” je jedan od najstarijih takvih turnira u našoj domovini. Održava se u spomen na sve poginule branitelja, nazvan je po Zvonku koji je rođen i pokopan na Visokom, a poginuo je prvog dana VRO-a Oluja kao pripadnik 7. gbr Puma. O doprinosu Visočkih branitelja obrani i oslobađanju domovine najbolje govori podatak da je rijetka kuća iz koje nije bilo branitelja – poručio je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje