Povežite se s nama

Život i društvo

Sve je manje kolosalnih vuzmenki i bačvi s karabitom u našem kraju, a domaće mužikaše zamijenili su hitovi s radija!

Objavljeno:

- dana

Paljenje uskrsnih krijesova “vuzmenki, vazmenki, vuzmica” je srednjoeuropski običaj koji se preko Slovenije proširio područjem sjeverozapadne Hrvatske. Kao i ostali krijesovi (primjerice – jurjevski i ivanjski), uskrsni krijes je povezan uz vjerovanje u apotropejsku (zaštitnu) moć vatre koja osigurava zdravlje i plodnost te štiti od zlih sila.

Odlična zanimacija

Svime što prethodi i završava paljenjem vuzemnica od malih je nogu fasciniran poznati varaždinski fotograf Andrej Švoger, koji nam je za ilustriranje ove “tematske duplerice” ljubazno ustupio svoje arhivske fotografije. Podsjećamo, Švoger pripada mlađoj generaciji hrvatskih fotografa, te iza sebe ima desetak skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. U razgovoru za Regionalni tjednik otkrio nam je da se proteklih 15-ak godina na terenu uvjerio da više nema šanse da se kod paljenja vuzmenki okupi cijelo selo.

– U viničkom i ivanečkom kraju granje za gradnju se priprema i nekoliko tjedana prije Uskrsa. No, pune ruke posla mještani imaju na Veliku subotu. Nekad su se vuzmenke gradile na najvišem brdu s ciljem da se plamen vidi što dalje. Kao dijete imao sam bezbroj puta priliku sudjelovati pri gradnji vuzmenki u mojem rodnom Vratnu Donjem. Palili smo ih na Kolarekovom i Klajbusovom bregu i drugdje. Običaj se održao do današnjih dana s tim da sudionici plaćaju kotizaciju jer treba kupiti kobasice, jeger, špek, “radajner” i vino. Mladima je to odlična zanimacija, dok stariji dolaze na feštu – veli Švoger.

I dodaje da su “moderna vremena” pomaknula termin paljenja vuzmenki na nedjelju.
– Graditelji ih sada pale ujutro ili u sumrak, a nekad je bilo i ljubomore te su konkurenti znali susjedima potajno zapaliti vuzmenku i pokvariti im planirano druženje uz vatru. Dakako, ovakvim psinama znao je kumovati i alkohol – rekao je kroz smijeh naš sugovornik koji stotine odabranih fotografiranih vuzmenki namjerava publicirati u osebujnoj monografiji.

U svom osvrtu na ovaj uskršnji običaj, naglasio je da se nekad masovno pucalo karabitom.

– Stavljao se obično u velike bačve koje su na otvoru bile zatvorene najlonom. Kad se nakupi plina bačva se “podžge” i slijedi detonacija koja je za neuke opasna po život! No, ovakvo pucanje je evoluirao te se sada posude, zavarene cijevi ili bačve obavezno postavljaju uspravno i pucanje nalikuje onom iz mužara. Sve takve scene zabilježio sam na terenu svojim fotoaparatom. Žalosti me da na nekim područjima više nema ljudi spremnih na gradnju vuzmenki. Očigledno za to u nekim sredinama više nema interesa, ili pak roditelji zabranjuju mladima da se time bave kako ne bi doživjeli nesreću. Jer zbog vuzmenki je bilo padova s visine, opekotina i drugih peripetija – ukazuje Švoger.

Od svega je ipak najznačajnije druženje uz jelo i piće u opuštenoj atmosferi.

– Nekad je bilo i pjesme, a sada uz svaku vuzmenku trešti radio i sluša se program Radio Maxa te starinski glazbeni program drugih lokalnih stanica. Dakle, vuzmenke se od sela do sela razlikuju po građi ali i glazbi. Ladanje i vratno grade ih jelovine, smreke i bora, u kraju oko Voće, Kamenica i Bedenca graditelji koriste cjepanice. Po potrebi ih kalaju jer inače nema šanse da vuzmenka naraste 20-ak metara. Bedenčani su mi ove godine potvrdili da su morali odustati od daljnje gradnje kolosalnih vuzmenki jer im je glavni konstruktor nastradao. Dobro je da se više u vuzmenkama ne spaljuju stare gume ili ulja i svi skupa moramo držati fige da ovaj predivan običaj ne nestane sa sjevera Hrvatske – zaključio je Andrej Švoger.

Život i društvo

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Donja Dubrava u završnoj fazi pokusnog rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Donjoj Dubravi je prilikom terenskog obilaska Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava predstavljen rad uređaja.

Uređaj je sastavni dio jednog od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih projekata u Međimurskoj županiji – projekta izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava. Međimurske vode potpisale su Sporazum o izgradnji uređaja u siječnju 2021. godine, a u pokusni rad je pušten 23. listopada 2023. godine.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava  sufinancira se iz Kohezijskog fonda Europske unije i nacionalnih sredstava, a vrijedan je 33.054.461,80 EUR bez PDV-a. Bespovratna sredstva iznose oko 72 posto, dok se preostali dio pokriva iz Državnog proračuna, proračuna Hrvatskih voda i proračuna jedinica lokalne samouprave.

-Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda  Donja Dubrava kapaciteta je 13 000 ekvivalent stanovnika s uključenim III. stupnjem pročišćavanja i kompletnim postrojenjem za obradu mulja. Uređaj će pročišćavati sanitarne otpadne vode sa područja Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba) – izjavio je voditelj projekta u Međimurskim vodama, Marin Leskovar.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda se provodi s početkom u veljači 2020. godine kroz realizaciju 6 komponenti. Predviđena je izgradnja sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba).

Nastavite čitati

Život i društvo

U Visokom odigran 24. Memorijalni malonogometni turnir “Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju je u Visokom proslavljen blagdan Presvetog Trojstva, zaštitnika Župe i Općine Visoko, te je tim povodom tradicionalno održan i 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju.

Visočki branitelj Zvonko Simon, pripadnik 7. gardijske brigade Pume, poginuo je u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja s 26 godina. Kao i svake godine dosad, delegacija udruga branitelja, načelnik Dragutin Mateković i varaždinski župan Anđelko Stričak, zajedno s obitelji pokojnog hrvatskog branitelja, i ove su godine odali počast poginulom Zvonku Simonu polaganjem vijenca na mjesnom groblju u Visokom.

Nakon svete mise koju je predvodio Denis Barić, otvoren je 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” na kojem su sudjelovale ekipe iz Varaždinske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Prvo mjesto pritom je osvojila ekipa Magoi Drašković, drugo mjesto pripalo je ekipi MNK Visoko, a treće ekipi Junajted. Najboljim igračem proglašen je Jan Jež, a najboljim golmanom Miroslav Plantić.

Općinski načelnik Dragutin Mateković zahvalio je svima koji su se i ove godine uključili u organizaciju ovoga turnira.

– Drago mi je da na ovaj način i u ovolikom broju možemo odati počast našemu branitelju, našemu Zvonku Simonu, ali i svim drugim poginulim braniteljima. Njihov doprinos u Domovinskom ratu je neizreciv, stoga im velika hvala, zauvijek će biti u našim mislima i srcima – rekao je načelnik Mateković.

Nagrade pobjednicima dodijelio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, rekavši kako je lijepo vidjeti mladost i na sportskim terenima i kao pripomoć organizatoru UDVDR Klub Visoko, da poštuju one koji su ugradili sebe kod stvaranja domovine.

– 24. Memorijalni turnir „Zvonko Simon” je jedan od najstarijih takvih turnira u našoj domovini. Održava se u spomen na sve poginule branitelja, nazvan je po Zvonku koji je rođen i pokopan na Visokom, a poginuo je prvog dana VRO-a Oluja kao pripadnik 7. gbr Puma. O doprinosu Visočkih branitelja obrani i oslobađanju domovine najbolje govori podatak da je rijetka kuća iz koje nije bilo branitelja – poručio je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje