Povežite se s nama

Međimurje

Vlada im dala zgradu, no država ih – tužila

Objavljeno:

- dana

PRESUDA

Međimurska županija više neće biti upisana kao vlasnik poslovnih prostora u upravnoj zgradi u Murskom Središću u Martinskoj 2, u kojem je smještena ispostava Porezne uprave.

Utvrđeno je to nepravomoćnom presudom Trgovačkog suda u Varaždinu, koji je presudio u korist Republike Hrvatske. Upravo je država pokrenula parnični postupak protiv Međimurske županije, koja je osporavala njihov zahtjev, ali je sud je utvrdio da je Republika Hrvatska vlasnik poslovnih prostora.

Uredi Porezne

Riječ je o poslovnim prostorima u prizemlju zgrade koji se sastoje od sedam ureda, među kojima je i ured Porezne uprave, njihov arhiv i ostali pripadajući prostori, poput sanitarnih čvorova, čajne kuhinje, hodnika i kotlovnice, ukupne površine 159 četvornih metara. Temeljem ove presude Republika Hrvatska dužna je uknjižiti se kao vlasnik navedenog dijela nekretnine u zemljišnu knjigu. Inače, država je u tužbi isticala da je prizemlje zgrade njihovo, jer je – u trenutku stupanja na snagu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima – pravo korištenja nekretnine imalo Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava, a na temelju Zakona o poreznoj upravi, jer navedeni poslovni prostor koriste još od 1977. godine. Sudu je kao dokaz dostavljeno očitovanje Ministarstva financija u kojem se navode činjenice o stvarnom korištenju poslovnog prostora na mjestu Porezne uprave u Murskom Središću.

Provedeno etažiranje

Grad Mursko Središće u cijelosti je osporavao navode smatrajući ih promašenima i bez ikakve pravne osnove, navodeći da je upravo Grad vlasnik spornog poslovnog prostora, a većim dijelom navedeni prostor koristi ispostava Porezne uprave u Murskom Središću, a manjim dijelom Ured državne uprave Međimurske županije, bez ikakve naknade za korištenje. Vlasnik preostalih dviju etaža je Grad Mursko Središće.

Međimurska županija dužna je platiti i troškove parnice u iznosu od 2.000 kuna

Međimurska županija je na sudu istaknula da je vlasnik nekretnine postala još 13. svibnja 1996. godine, i to na temelju odluke Vlade RH. Radilo se o preraspodjeli vlasništva cjelokupne imovine bivše Općine Čakovec lokalnim jedinicama koje su se smatrale pravnim sljednicima bivše Općine Čakovec. Tom odlukom je Županija stekla pravo vlasništva šest mjeseci prije stupanja na snagu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Uknjižba prava vlasništva provedena je temeljem prijedloga i odluke Vlade RH od 2. veljače 2000. godine.

Etažiranje je provela Županija kao zakoniti vlasnik nekretnine na temelju elaborata o iz 2005. godine. Napomenuli su da iz toga proizlazi da je Međimurska županija stekla pravo vlasništva i da je provedbu navedene odluke Vlade RH, kao pravne osnove za stjecanje vlasništva, izvršilo današnje Državno odvjetništvo. Osim toga, isticali su da su općine, gradovi i županije stupanjem na snagu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima postali vlasnici nekretnina nad kojima su prije imali pravo korištenja, upravljanja i raspolaganja, što je bio slučaj i s prostorom u Murskom Središću. Međutim, sud njihove argumente nije prihvatio.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje