Povežite se s nama

U fokusu

Doznajte koje tajne skrivaju najljepša varaždinska dvorišta i pritom se zabavite uz bogat program

Objavljeno:

- dana

Počinje Festival dvorišta

Turistička zajednica grada Varaždina treću godinu zaredom organizira Festival varaždinskih dvorišta s ciljem obogaćivanja turističke ponude i povećanja posjećenosti gradske jezgre.

Ove se godine Festival održava u subotu, 1. srpnja, a uključeno je 14 dvorišta u kojima će se održati razne izložbe, radionice, predavanja, putopisi, kazališne predstave i degustacije.

U odnosu na prošlu godinu, svoja će vrata otvoriti tri nova dvorišta: dvorište u atriju Županijske palače, dvorište Blaženke Roth i dvorište u Preradovićevoj ulici Centra za mlade.

– Povratne reakcije su odlične, a i turisti su počeli dolaziti ciljano baš na ovaj festival. Svi su oduševljeni jer imaju priliku posjetiti nešto što svakog dana vide, ali nisu ušli u taj kutak – rekla je direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth koja je pozvala sve Varaždinke i Varaždince da istraže dvorišta i najintimnije prostore u središtu grada.

U Dvorištu s pogledom na Trgu slobode 7 (prolaz Domenico) održat će se “Ljubavna priča u 12 slika sa sretnim završekom” autora Jurice Mihinjača. U dvorištu Roth u ulici Petra Preradovića 23 održava se Šnajderaj. Svi koji to žele moći će donijeti komade odjeće koje će se besplatno prepravljati.

U dvorištu Gradske vijećnice, od 10 do 13 sati, Iva Tkalec i Nikola Leskovar imaju “Pričljivu čajanku”,  a od 20.30 do 22.30 sati održava se radionica “U dvorištu guštam i svijetom putujem – do Brazila s Ivanom Bengeri i Afrike s Putoholičarima”.

U dvorištu Cvek u Ulici Ivana Kukuljevića 7 održava se Varaždinski buvljak, a u dovrištu Centra za mlade, od 10 do 12 sati, održat će se kreativna crtaona i optičke igračke. U popodnevnim satima, od 17 do 22 sata u Centru za mlade održava se Chill zona uz glazbu ŠUŠ kolektive.

Dvorište Art štacuna biti će sav u znaku cekera, a u dvorištu galerije “Zlati ajngel” izlaže Danijel Režak. U Bakačevoj ulici u dvorištu Vugrinec studenti Tekstilno tehnološkog fakulteta održat će radionicu “Od sjemenke lana do haljine”.

Zabavno edukativni program za djecu i retrospektivna izložba “70 godina galerije u plači Sermage” čeka sve posjetitelje u dvorištu palače Sermage. U ulici Ivana Padovca u Plikinom dvorištu izlaže Miroslav Prikratki, a u Darwinovom dvorištu održat će se “Susret s umjetnikom” Darwinom Butkovićem.

Svog anđela moći ćete pronaći u dvorištu Muzeja anđela, a u Purgerskom dvorištu moći ćete uživati uz glazbu 70-tih.

Dvorište županijske palače rezervirano je za Kerekesh teatar i Kulturne udruge GFUK – Nikad nije prekasno koji će izvesti predstavu u sklopu Varaždinskih kazališnih večeri.

Svi programi su besplatni i održavaju se od 10 do 13 sati i od 17 do 22 sata. U slučaju kiše Festival se odgađa za sljedeću subotu, 8. srpnja.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje