Povežite se s nama

Sport

Odlična dva seta mlade hrvatske reprezentacije u porazu od Portorikanki s 2:3

Objavljeno:

- dana

ODBOJKA

U Gradskoj sportskoj dvorani Varaždim hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija poražena je u posljednjem susretu kvalifikacijskog turnira iz serije World Grand Prix kod reprezentacije Portorika s 2:3, po setovima 19:25, 20:25, 26:24, 25:19 i 6:15.

 

Tako je ekipa Hrvatske završila natjecanje u drugoj jakosnoj skupini World Grand Prixa u kojoj je nastupila na turnirima u Argentini, Kazahstanu i Hrvatskoj s osam poraza i samo jednom pobjedom.

Hrvatske reprezentativke bile su uvjerljivo najmlađa ekipa na turneji, tako da taj rezultat nije neočekivan, premda se priželjkivalo da će ipak pružiti veći otpor puno iskusnijim i objektivno jačim ekipama. To se međutim nije dogodilo: naše igračice nikada do sada nisu igrale protiv tako jakih protivnica, nisu nastupale pred prepunim dvoranama, a nisu imale snage izdržati napore jednomjesečnih putovanja, treniranja i igranja. Tek u posljednjem susretu s Portorikom naše mlade igračice pokazale su da imaju potencijala, te da strpljivim i upornim radom za nekoliko godina mogu stasati u ozbiljnu europsku momčad. 

Portorikanke su jako oscilirale u Varaždinu: pobijedile su odličnu ekipu Bugrske, a izgubile od slabijih Argentinki. Našim igračicama inače ne odgovaraju momčadi koje igraju brzo, a Portorikama je to jedna od glavnih kvaliteta. Naprosto, u hrvatskoj ligi igra se puno sporije, pa su naše reprezentativke, nenavikle na taj ritam, u pravilu lak plijen posebice južnoamerčikih reprezentacija. No, u Varažinu su iznenadile protivnice dobrom igrom, pa su na kraju Portorikanke jedva izvukle pobjedu. U trećem i četvrtom setu koje su dobile odlično su u pojedinim razdobljima igrale Butigan, zatim Pavičić, potom Luketić te, dakako, Fabris koja je kao prava kapetanica sjajno vodila svoju ekipu.

Susret međutim naše igračice nisu započele dobro: od svojih prvih osam poena čak šest Portorikanke su osvojile zahvaljujući velikim pogreškama hrvatskih reprezentativki. No, unatoč slabom prijemu servisa i lošoj distribuciji lopti u napadu, naše igračice su zahvaljujući dobroj blok obrani uspjele neutralizirati napade protivnica, pa su održavale neriješen rezultat sve do 12:12. Tada je na servis došla Samanta Fabris i  naše su djevojke povele s 14:12. Portorikanke su međutim vrlo brzo izjednačile i tada dolazi do serije gotovo početničkh pogrešaka hrvatskih reprezentativki pa Portorikanke bježe na 16:19. Nakon toga dogodilo se ono što smo viđali na svim dosadašnjim susretima ove reprezentacije: pred kraj seta dolazi do neobjašnjivog pada i velikog broj pogrešaka, tako da su Portorikanke lako dobile set s 19:25.

Izbornik Aksentijević pokušao je izmjenama zaustaviti pad u igri naših igrčica, ali uzalud, ni zamjene nisu promijenile našu slabu igru. Zbog loših lopti koje su dobivale, ali i vlastite neprecizne igre, naše reprezentativke posebice su podbacile u fazi napada.

U drugom setu opet je naša reprezentacija, unatoč tome što nije igrala najbolje, ipak održavala rezultatsku ravnotežu do 13:13. Ali, tada su Portorikanke iskoristile tri velike pogreške naših igračica u pripremi napada, pa umjesto da povede hrvatska reprezentacija, protivnice su napravile prednost od 3 poena i povele s 14:17. Kad bi Luketić i Fabris dobile iole pristojnije lopte, tada bi bile nezaustavljive, no takvih je lopti bilo daleko premalo, pa su Portorikanke pobjegle na nedostižnih 17:21. U tom razdoblju isticala se Luketić odličnim napadima, ali to nije bilo dovoljno da se zaustave razigrane protivnice koje su dobile set s 20:25.

Na početku trećeg seta sve je upućivalo da će nas Portorikanke brzo otpremiti s terena, jer su za čas povele s 4:9. Nakon toga naše su igračice spasile nekoliko teških lopti i izvele više dobrih napada, pa su uspjele smanjiti rezultat na 11:14. Tada međutim Portorikanke opet bježe na 13:19. Doduše u jednom trenutku hrvatska reprezentacija smanjila je prednost protivnica na svega dva poena, a tada na scenu stupa Božana Butigan za koju svi drže da je bila najbolja naša igračica: s četiri bloka preokrenula je rezultat i naša je reprezentacija povela s 23:22. U dramatičnoj završnici, sjajnom igrom u obrani, definitivno smo slomili otpor Portorikanki te dobile set s 26:24. Samo u tom setu naše igračice napravile su čak 9 uspješnih blokova.

Hrvatska je sjajno otvorila četvrti set počevši najprije s 4:0 i 8:4. Tada na scenu stupa Pavičić, pa zahvaljujući njenim napadima povećavamo vodstvo na 15:7. Stampedo naših nastavila je Samanta Fabris, ali su Portorikanke uspjele unatoč toga smanjiti na 19:14. No tada su se naše opet razigrale te osvojile set sa sigurnih 25:20.

Nažalost u petom setu mlade hrvatske reprezentativke nisu izdržale pritisak, niti su imale snage dovršiti ono što su napravile u trećem i četvrtom setu, pa su ih rutinirane Portorikanke sigurnom igrom nadigrale i dobile set s 6:15.

Najefikasnije u našim redovima bile su Samanta Fabris s 17 poena i Božana Butigan s 15 poena, Katarina Luketić 14 poena i  Katarina Pavičić 13 poena.

 

Hrvatska je igrala u sastavu: Rene Sain, Nikolina Božićević, Božana Butigan, Lara Štimac, Ema Strunjak, Katarina Pavičić, Jelena Šunjić, Samanta Fabris, Natalia Tomić, Matea Ćurak, Lara Vukasović, Katarina Luketić.

Portoriko: Daly Santana , Shara Venegas, Raymariely Santos, Stephanie Enright, Jennifer Nogueras, Janeliss Torres, Jennifer Quesada, Sihrley Ferrer, Natalia Valentin, Genesis Collazo, Naomi Santos, Alba Hernandez, Ana Sofia Jusino,  Adriana Joy Vinas

Izvor: hou.hr
Foto: Damir Ivančić

Sport

Nikola Jelić sudi finalnu utakmicu futsalske Lige prvaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Europska nogometna federacija Uefa još jednom je ukazala veliko povjerenje i prepoznala kvalitetu najboljeg hrvatskog futsalskog suca Nikole Jelića.

Jelić će suditi finalnu utakmicu futsalske Lige prvaka između Barce i Palme koja je na rasporedu sutra, 5. travnja, od 18 sati u Demirchyan Areni u Erevanu, objavio je Hrvatski nogometni savez. Pomagat će mu Talijan Nicola Manzione i Čeh Ondrej Černy.

Finalu će prethoditi utakmica za treće mjesto u kojoj će se od 15 sati sastati Sporting CP i Benfica.

Nastavite čitati

Sport

3. NL: Varteks u derbiju ugošćuje Rudar, Podravine kod Pitomače

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varteks se nalazi u ključnom dijelu sezone. Ukoliko Bumbari žele pokušati u rang više, morali bi pobijediti sve do kraja, a prvi na putu je Rudar, koji na drugom mjestu bježi osam bodova. Susret je na rasporedu u subotu, 4. svibnja u 17 sati na stadionu Sloboda.

I Rudar je u proteklom kolu poražen na domaćem terenu od Pitomače, dok je Varteks izgubio kod Poleta.

Do kraja sezone je još pet kola, a nakon Rudara, Varteks će na ‘noge’ Pitomači. Drugo mjesto je možda predaleko, ali treće je dostižno, jer Pitomača ‘bježi’ dva boda.

Pa dobro, što se tiče trećeg mjesta, sve je još uvijek u našim nogama. Ali ne kalkuliramo mi, idemo sve pobijediti, pa kak bude – istaknuo je Matija Kanceljak, sjajni napadač stigao ovog ljeta iz NK Varaždina.

U isto vrijeme, Podravina odlaze u goste trećeplasiranoj Pitomači.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje