Povežite se s nama

Međimurje

Napreduju radovi na studentskom domu u Čakovcu: u 2018. uređenje i opremanje

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Dok je studentski dom u Varaždinu već pod krovom te se uređuje unutarnji prostor,  u Čakovcu su u punom jeku građevinski radovi na rekonstrukciji i izgradnji zgrade za potrebe studentskog doma u prostorima bivše vojarne, u sklopu projekta “Uključivo studiranje”.

Radovi su počeli u svibnju i zasad sve ide prema planovima.
– Radovi su u skladu s projektnom dokumentacijom i terminskim planom. Uvjereni smo da će građevinski radovi biti gotovi u sljedeća četiri mjeseca kako bi sredinom iduće godine dom bio potpuno opremljen – izvijestili su iz Međimurske županije.

Restoran, kafić…

Ukupna vrijednost projekta je 8.992.075 kuna i ta su sredstva u 100-postotnom iznosu bespovratna. Dio od 130.000 kuna financira Međimurska županija, koja podupire projekt od samog početka, a Međimursko veleučilište dodatno će, iz svojih izvora, osigurati 2,5 milijuna kuna za opremanje doma u Čakovcu.
Kapacitet studentskog doma u Čakovcu je 32 ležaja, odnosno bit će izgrađene 23 sobe, pri čemu će četiri kreveta s popratnom infrastrukturom biti prilagođena osobama s invaliditetom.

Ukupna vrijednost projekta je 8.992.075 kuna i ta su sredstva u 100-postotnom iznosu bespovratna. Dio od 130.000 kuna financira Međimurska županija, a Međimursko veleučilište će osigurati 2,5 milijuna kuna za opremanje.

– U sklopu projekta planiraju se urediti i restoran, studentski kafić, društvene i sportske prostorije te knjižnica, uz druge popratne sadržaje: zajedničke sportsko-rekreacijske prostorije, čitaonice i skriptarnice. Bit će uređena i portirnica, a u planu je i laboratorij kao novi resurs koji će podržati obrazovanje mladih – izvijestili su iz Međimurske županije.
Planirani dovršetak izgradnje studentskog doma u je u drugoj polovici 2018. godine.
– Prvi studenti dom bi mogli koristiti tijekom akademske godine 2018./2019. – poručuju iz Županije.

 

Muka sa smještajem

Iako će studenti u Međimurju napokon dobiti studentski dom, njime, nažalost, neće biti riješen problem smještaja svih studenata u Međimurju, koji je vrlo skup. Naime, većina smještajnoga kapaciteta u studentskom domu (72 %) bit će namijenjena studentima u nepovoljnom položaju.
– Svakako da su ovi smještajni kapaciteti nedostatni za studente u Međimurju, no bez sumnje će onima kojima je smještaj nužno potreban olakšati studiranje i učiniti ga dostupnijim – ističu u Međimurskoj županiji.

No, studenti se žale da je u Čakovcu problem naći adekvatan smještaj zbog visokih troškova. Prema riječima studenata, troškovi su vrlo visoki i iznose do 2.000 kuna s režijama i troškovima menze, koja je sada smještena u zgradi Učiteljskog fakulteta u Čakovcu.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje