Povežite se s nama

Međimurje

“Staro društvo” Mladen, Matija i Vlado najprecizniji u gađanju alke

Objavljeno:

- dana

DONJI VIDOVEC

Posebno je veselo bilo proteklog vikenda u Donjem Vidovcu, gdje su članovi Moto nautičkoga kluba “Vidovski zlatari” organizirali manifestaciju “Lov na zlatarski prsten”, koja je održana pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Općine Donji Vidovec.

Posebno je veselo bilo proteklog vikenda u Donjem Vidovce, gdje su članovi Moto nautičkoga kluba “Vidovski zlatari” organizirali manifestaciju “Lov na zlatarski prsten”, koja je održana pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Općine Donji Vidovec. Tom su prigodom na otvorenju prisustvovali zamjenici župana Međimurske županije Sandra Herman i Josip Grivec.

Mimohod plovila

Riječ je o iznimno vrijednom događaju kojim se njeguje uspomena na poznate donjovidovske ispirače zlata, koji su uvršteni na popis nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, ali i na vidovske ratnike – popularne Vidovske voke, koji su se u doba Zrinskih hrabro borili protiv Turaka te je u velikoj mjeri njihovom zaslugom zaustavljen turski prodor prema bečkom dvoru.

Samom natjecanju prethodio je mimohod plovila uz pratnju limene glazbe kroz Donji Vidovec, nakon čega se stotinjak posjetitelja i sudionika okupilo kod vidovskog mosta, gdje je već 7. put zaredom održana ova sportsko.turistička manifestacija. Uz pozdravne riječi predsjednika “Vidovskih zlatara” Nenada Lukše, natjecanje je u ime Međimurske županije otvorila zamjenica Herman, a ugodno druženje i dobar sportski duh poželjeli su načelnik Općine Donji Vidovec Josip Matulin i zamjenik Grivec. Načelnik Matulin je zajedno sa zamjenicima sudjelovao u revijalnome natjecanju u kojem su se kao ekipa “Vlasti” natjecali i bili precizniji od ekipe “Medija”.

Dio projekta

Najstariji živući ispirač zlata, Donjovidovčanin Matija Horvat, prezentirao je svoj zanat

Posebno veselo bilo je u nadmetanju gađanja alke, u kojem se natjecalo 18 ekipa, a najveću spretnost pokazali su Mladen Cenko, Matija Matulin i Vlado Lukša, odnosno ekipa “Staro društvo”, dok su drugo mjesto osvojile “Tratinčice”, a ekipa “Femily” osvojila je broncu.

I nije tu bio kraj zabavi, jer su osim u gađanju alke, posjetitelji mogli uživati i u panoramskoj vožnji Dravom, a najstariji živući ispirač zlata, Donjovidovčanin Matija Horvat, prezentirao je svoj zanat. Običaj ispiranja zlata prva je od demonstracija koje se održavaju u sklopu projekta “Sustainable water along Mura and Drava River”, koji je od velikog značaja za Općinu Donji Vidovec.

Atrakcija i zanimljivih sadržaja nije nedostajalo,te se druženje odužilo tijekom cijelog dana, što je dokaz da “Lov na zlatarski prsten” iz godine u godinu postaje prepoznatljiv turistički događaj.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje