Povežite se s nama

Kultura

Predstava “Nema života na Marsu” osvježenje nove kazalište sezone HNK Varaždin

Objavljeno:

- dana

U SUBOTU PRAIZVEDBA U HNK

Kolege, koji rade zajedno već 10 godina u jednom malom uredu, se zaljubljuju.

Međutim, boje se pokazati osjećaje i u tom trenutku razdvoje se na svoje unutarnje i vanjske ličnosti koje su u stalnom dijalogu i borbi što treba učiniti i kako postupiti.

To je ukratko sadržaj nove predstave “Nema života na Marsu” čija će praizvedba ovu subotu, 16. rujna u HNK Varaždin.

Komorna ljubavna drama za početak sezone

– “Nema života na Marsu” je komorna ljubavna drama Une Vizek, čiji je tekst nagrađen trećom Nagradom za dramsko djelo Marin Držić za 2015. Ovo je moja prva režija u Varaždinu i užasno sam zahvalna umjetničkom direktoru Ozrenu Prohiću i Jasni Jakovljević na ukazanoj prilici. Divno iskustva i odličan mali ansambl, jako lijepo smo radili – rekla je Marina Pejnović, redateljlica predstave na današnjoj konferenciji za novinare. 

– Ovo je bio užasno težak posao, a ako dođete pogledati predstavu to ćete i shvatiti, jer je neobična – kaže Barbara Rocco 

U predstavi glume Barbara Rocco, Robert Plemić, Katarina Strahinić i Jan Kerekeš. Glumci tvrde da je predstava neobična, zanimljiva i svojevrsno osvježenje za HNK Varaždin.

– Mislim da nam treba nove, pozitivne energije i iskustava iz drugih kazališta te se trebamo više nadopunjavati, i umjetnički, i na bazi redatelja i glumaca. Nadam se da smo napravili jednu lijepu predstavu koja neće umoriti nikoga i da je to lijepi početak nove sezone – rekao je Jan Kerekeš.

I Barbara Rocco smatra kako je dobro raditi s “mladim snagama”.

– Jako je lijepo da imamo priliku upoznati mlade ljude jer nam donesu nešto novo i “razbucaju” nas iz naše kolotečine, koja je neizbježna kada si dugo na jednom mjestu i jednom ansamblu. Ovo je bio užasno težak posao, a ako dođete pogledati predstavu to ćete i shvatiti, jer je neobična. Tekst je komplicirano pisan, a ne daje gotovo rješenje. Redateljica se morala strašno pomučiti na koji način će se moći čitati iz publike. Nije nam bilo lako, ali nam je bilo zanimljivo – rekla je Rocco, a s njom se složio i Robert Plemić. 

– Došli smo u dodir s jednim dosta neobičnim tekstom koji je u svojoj osnovi možda primjereniji za radijsko izvođenje, a u kazalištu bi ga možda lakše bilo raditi kada bi glumila dva lica, i ono što su u stvarnosti, i ono unutarnje. Međutim, redateljica se opredjelila za četvero glumca i mislim da smo na kraju uspjeli napraviti jednu malu, zgodnu i kompaktnu predstavu od sat vremena – istaknuo je Plemić.

Snenografiju za predstavu “Nema života na Marsu” potpisuje Liberta Mišan, kostimografiju Žarka Krpan, dok je skladatelj Vid Novak Kralj.

Predstava počinje u 20 sati i njome ujedno počinje nova sezona u HNK Varaždin.

 

 

 

 

 

Izvor:
Foto: HNK Varaždin

Kultura

Varaždin: u tijeku prijave šetača koji ne žele propustiti “Noć tvrđava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradski muzej Varaždin i ove godine se uključuje u Noć tvrđava, međunarodnu manifestaciju koja se održava treći put zaredom.

Njezin cilj je povezivanje i promoviranje fortifikacijskih lokaliteta u zemljama sudionicama: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Rumunjskoj i Srbiji, iz kojih je dosad sudjelovalo 45 utvrđenih lokaliteta s raznovrsnim programima.

Potaknuti velikim zanimanjem koje je pobudila prošlogodišnja manifestacija, u organizaciji varaždinskog muzeja ponovno će se održati večernja šetnja pod fenjerima po bedemima Staroga grada pod nazivom Noć na bašči u petak, 10. svibnja s početkom u 20 sati.

Posjetitelje će kroz bedeme voditi Davor Kraš, kustos na Povijesnom odjelu GMV-a. Sudjelovanje je besplatno.

S obzirom na ograničen broj posjetitelja, dolazak je potrebno potvrditi na brojeve telefona: 042 658 773 / 658 760 (u vrijeme kad su izložbeni postavi GMV-a otvoreni za razgled; utorak – petak od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati).  

Nastavite čitati

Kultura

U Varaždin stiže hrvatski Indiana Jones, arheolog koji je svoje avanture predstavio u 40-ak zemalja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Srijede u Muzeju 8. svibnja u palači Herzer GMV-a o svom profesionalnom putu, koji ga je odveo na brojne iznimne arheološke lokalitete, govorit će hrvatski arheolog Drago Obradović.

Tijekom 50 godina djelovanja Drago Obradović održao je brojna predavanja u 40-ak zemalja na pet kontinenata pred posjetiteljima te u televizijskim i radijskim emisijama.

Redovito sudjeluje na međunarodnim kongresima biblijskih arheologa, kao i u arheološkim studijskim ekspedicijama na Bliskom istoku. Višekratno je obišao i snimio zaboravljene gradove drevnih civilizacija koje, kako navodi, dosad nije posjetila nijedna filmska ekipa.

Trostruki je magistar znanosti i gostujući profesor na nekoliko fakulteta te autor više knjiga, među kojima su Arheologija potvrđuje Bibliju (prevedena na 11 jezika), Otkrijte čuda drevnog Egipta, Senzacionalna arheološka otkrića (tri izdanja), Nestali gradovi i civilizacije (prevedena na četiri jezika) i druge.

Ovog puta u središtu predavanja, umjesto tajni drevnih civilizacija, bit će njegove autobiografske referencije, na temelju kojih će posjetitelji doznati i zašto su mu neki nadjenuli naziv hrvatski Indiana Jones. 

Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje